tisdag 7 mars 2023

Botkyrka akt 11

Det här är riktigt kul!

Aftonbladets politiske chefredaktör tiger som muren (Han är gift med en av de inblandade) men
Oisín Cantwell som rimligtvis är underställd Anders Lindberg (gift med Åsa Westlund), skriver kritiskt.

Jag undrar om Oisin och Anders fikar tillsamman efter den här artikeln.



Gravid topptjänsteman får sparken av S i Botkyrka.

Efterspelet av härvan inom Socialdemokraterna i Botkyrka är inte vackert.

98 personer nekas medlemskap, hot om rättsliga åtgärder haglar och en högt uppsatt kvinna, gravid i femte månaden, har fått sparken.

Snart en månad har gått sedan Socialdemokraterna presenterade sin utredning om medlemsomröstningen om förtroendet för Ebba Östlin, som röstades bort med två rösters övervikt och som senare avgick som ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka.

Åsa Westlund (gift med Anders Lidberg), ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län och riksdagsledamot, förklarade att ingenting tydde på att partiet lokalt hade infiltrerats av gängkriminella.

Men hon sade också att ett uteslutningsärende hade inletts mot en person samt att partiet "tittat närmare" på ytterligare några medlemmar, som dock inte skulle bli utsparkade.

Vilka var de här människorna? Varför utreddes de? Sådana frågor ville Westlund inte besvara.

Man behöver med andra ord inte vara en av de där figurerna som tror att Elvis lever och bor i Vita huset för att inbilla sig att hela sanningen om härvan i den femte största kommunen i Stockholms län inte lades fram.

Rimligen hoppades Westlund att stormen i och med rapporten skulle bedarra och lugnet och harmonin återvända.

Ingen förhoppning kunde vara mer felaktig.

Inför årsmötet den 18 mars, där en ny gruppledare för S ska väljas, en person som även blir ordförande i kommunstyrelsen, har 98 nya personer blivit medlemmar i partiet.

De har nu uteslutits av partidistriktet, då de misstänks vara köpta för att stödja att Östlin återväljs. (Samma distrikt som inte hade några problem med att 30 medlemmar som anslöt i december plötsligt dök upp vid förtroendeomröstningen i januari.)

Något som i sin tur har gjort Marcus Ekman, socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige, förbannad.

Han har överklagat beslutet till partistyrelsen och hotar att ”vidta rättsliga åtgärder” om det inte hävs.

Ekman anser att uteslutningen strider mot partiets stadgar. En bedömning som ska ses i ljuset av att han är åklagare och van vid att tolka paragrafer.

Denne Ekman intervjuades för övrigt av SVT för en tid sedan och påstod att det var ledande företrädare för ABF Botkyrka-Salem som drev fram förtroendeomröstningen om Östlin och att situationen i partiets lokalavdelning var ”exceptionellt allvarlig”.

Det är här någonstans grunden i hela konflikten finns.

De som stödjer Östlin hävdar att hon kuppades bort som bestraffning för att hon för ett år sedan stängde ett antal fritidsgårdar som drevs av ABF efter att det i en rapport slagits larm om bland annat att kriminella vistades i lokalerna.

Medan den andra falangen säger att förtroendeomröstningen grundade sig i att kommunstyrelsens ordförande var hopplös att samarbeta med och gång på gång bröt mot diverse regler.

Vad som är sant och falskt och överdrivet i den här härvan är en inte alldeles enkel uppgift att reda ut, men några saker går att konstatera.

Som att Robert Aslan, en socialdemokrat i Botkyrka som öppet stödjer Östlin, nyligen avslutade sin anställning som nationell samordnare för ABF.

Varken Aslan eller arbetsgivaren vill avslöja orsaken, men källor som brukar veta vad de pratar om säger att han köptes ut och att det finns ett tystnadsavtal.

ABF, Sveriges största studieförbund, är partipolitiskt obundet, men samtidigt också en maktfaktor med nära kopplingar till arbetarrörelsen.

En annan person som har vållat rubriker på senare tid är Emanuel Ksiazkiewicz, som nyligen återinträdde som kommunalråd efter att ha tagit ett steg tillbaka under turbulensen runt Östlin och som nu vill bli ordförande i kommunstyrelsen.

Efter att ha introducerat honom i den här texten behöver vi återvända till den 9 november i fjol.

Då kunde SVT publicera en hemlig ljudinspelning där Ebba Östlin hördes sägas att rapporten måste bli ”tydlig”.

Rapporten hon pratar om är den som ledde till att fritidsgårdarna stängde och företrädare för ABF menade i tv att inspelningen är ett bevis för att utredningen var riggad.

Det är lätt att föreställa sig att materialet läcktes av någon som inte gillar Östlin. Men SVT:s nyhet flög inte. Andra medier gäspade. Historien dog.

Två dagar senare publicerade Ksiazkiewicz ett inlägg på Facebook där han anklagade Östlin för lögner, mobbing och maktfullkomlighet.

Ksiazkiewicz, som har nära band till ABF, skrev också att det var hanteringen av fritidsgårdarna som var hans ”brytpunkt”.

Det blev inledningen till den process som ledde till att kommunalrådet röstades bort, bara några månader efter att hon enhälligt fått nytt förtroende.

I dag haglar anklagelser från olika håll.

En socialdemokrat har på Facebook påstått att han några dagar efter att Östlin förlorade omröstningen pratade i telefon med Ksiazkiewicz och att denne då sa att det är ”dags att välja sida” och att personer ska petas, däribland Robert Aslan.

”I det samtalet blir det tydligt för mig att inget av det här handlar om Ebba, eller hennes ledarskap eller vad man nu kastar fram som kritik.

Det här har hela tiden handlat om att komma till makten. Och att nu ska vi andra välja sida och väljer vi fel så ska vi rensas bort”.

Emanuel Ksiazkiewicz bemötte anklagelserna i tråden under inlägget och sa att de var lögnaktiga.

Vad som stämmer är omöjligt att veta för en utomstående. Men Aslan är inte den ende som har försvunnit.

Uppsägningen har skett utan att grund presenterats, men det finns skäl att tro att anledningen är att hon i sin yrkesroll uttalade sig om ABF-konflikten och hur den låg till grund för avsättandet av Östlin.

Det här är i sak inget kontroversiellt. Distriktets utredning kom fram till ungefär samma sak.

I mejlkonversationer som jag har begärt ut från kommunen framgår att en ombudsman för S påstår att kvinnan har läckt information om kriminell infiltration i partiet till pressen.

Så mycket för diverse socialdemokraters högstämda tal om vikten av en fri och stark journalistik och det heliga källskyddet.

I svar i mejl nekar den anklagade till att anonymt ha lämnat uppgifter till medier, varefter ombudsmannen backar.

Enligt mejlkorrespondensen är allt kvinnan begär att få en uppsägningsmånad efter den pågående sjukskrivningen i stället för, som erbjudits, under den.

Hon vill inte ställa upp på en intervju i Aftonbladet, men har gett en kommentar via sms:

”Det jag kan konstatera är att jag gjort mitt jobb, och jag har gjort det så pass väl under den senaste mandatperioden att jag nyligen fick mitt förordnande förlängt med fyra år. Sen verkar den inställningen nyligen ha ändrats på grunder som inte kunnat specificeras.”

Juridiskt finns inte mycket att säga om uppsägningen. Detta är en politiskt tillsatt person och för sådana är anställningstryggheten närmast obefintlig.

Moraliskt finns dock frågor att ställa.

Rimmar verkligen behandlingen av denna kvinna med arbetarrörelsens värderingar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar