lördag 5 augusti 2023

Hädelselagar

 

Ge inte de muslimska diktaturerna en seger
Publicerad 5 aug 2023

Hårdföra diktaturer vill tvinga på resten av världen de hädelselagar som har lett till så många problem i den muslimska världen. Sverige måste stå emot trycket.

Vad är egentligen problemet med den muslimska världen? Nej, frågan är inte avsedd att vara plump eller sårande.

Många forskare har genom åren försökt förstå varför muslimska länder i regel presterar dåligt när det kommer till sådant som mänskliga rättigheter, välfärd, ekonomi och innovationer.

En titt på statistiken är avslöjande:

Mindre än en femtedel av de muslimska länderna klassas som valdemokratier av Freedom House, medan hela tre femtedelar av världens länder gör det.

Den muslimska världen plågas av oproportionellt många krig, inbördeskrig och terrorhandlingar.

Muslimska länder ligger i regel också under världssnittet när man mäter sådant som BNI per capita, läskunnighet, antal skolår, spädbarnsöverlevnad och förväntad livslängd.

Det är därför inte konstigt att miljontals muslimer de senaste decennierna har flytt till västvärlden. Levnadsvillkoren är betydligt bättre här än i hemländerna.

Inom forskningen finns två huvudsakliga teorier kring varför den muslimska världen har hamnat på efterkälken.

Den ena skolan tycker sig ha hittat svaren i islam. Religionen är i sig själv våldsam och motverkar reformer, vetenskap och uppfinningar, påstår man.

Den andra skyller i huvudsak på kolonialismen och västvärldens fortsatta inblandning i de muslimska länderna.

I boken ”Islam, authoritarianism and underdevelopment” från 2019 riktar statsvetarprofessorn Ahmet T Kuru vid San Diego State University kritik mot båda synsätten.

Om religionen i sig skulle förhindra vetenskap och utveckling, hur kan man då förklara Islams guldålder? Mellan 700-talet och 1000-talet var det ju muslimska tänkare som stod för de stora framstegen inom matematik, fysik och medicin, påpekar han.

Och om kolonialismen skulle vara huvudproblemet, varför inleddes den muslimska världens nedgång många hundra år innan europeiska stormakter erövrade Mellanöstern och Nordafrika?

Ahmet T Kuru menar att roten till den muslimska världens underutveckling i stället finns i den starka alliansen mellan de religiöst lärda (ulama) och den världsliga makten.

När islam först växte fram var religionens främsta uttolkare mycket skeptiska till att samarbeta med härskare. Många lärda kom i stället från köpmannafamiljer och stod ekonomiskt fria från statsmakterna.

Detta skapade en tankefrihet och mångfald av åsikter som, tillsammans med en inflytelserik borgarklass, la grunden för innovationer, reformer och utveckling.

Men på 1000-talet började det förändras. Ställda inför yttre hot började de religiöst lärda och härskarna bilda allianser i många riken, skriver Kuru.

Tänkare som ifrågasatte konservativa islamtolkningar eller den politiska makten betraktades inte längre som meningsmotståndare utan som avfällingar, som med gudomlig välsignelse kunde avrättas.

I kombination med att borgarklassen aktivt försvagades ledde det till en ekonomisk och intellektuell stagnation. Det är alltså ungefär samma utveckling som ledde fram till upplysningen i västvärlden – fast baklänges.

Ahmet T Kuru menar att denna allians i princip består än i våra dagar, även om den har tagit sig olika uttryck. Efter den islamiska revolutionen i Iran smälte den politiska och religiösa ledningen rentav samman i landet.

Vad är då poängen med denna långa utvikning om historien?

Jo, att stränga straff mot påstådda hädare och avfällingar har fungerat som maktmedel i den muslimska världen och att de gör så än i dag. Och att grunden till de hårda hädelselagarna – tio muslimska länder bestraffar fortfarande hädelse med döden – är politisk, inte religiös.


Detta är viktigt att hålla i minnet när Sverige nu står mitt i stormen kring koranbränningarna.

Kraven på Sverige och Danmark efter koranbränningarna är också ett led i en internationell kampanj
Det är lätt att förstå att den svenska regeringen är pressad. Att Nato-anslutningen ännu inte är i hamn gör Sverige extra sårbart. Det är självklart att utrikesminister Tobias Billström ska försöka hålla alla diplomatiska kanaler öppna.

Men den signal som regeringen skickar med sina försök att blidka de muslimska regimerna, och med sin plan på en översyn av ordningslagen, leder Sverige ut på en farlig väg.

Regeringen godtar därmed i princip premissen att dessa regimer skulle ha någon slags auktoritet i frågan om hur muslimers rättigheter bäst skyddas. Och att inskränkningar av rätten till religionskritik skulle ligga i enskilda muslimers intresse.

Det är ju precis tvärtom.

Många av de värsta övergreppen mot muslimska minoriteter begås just av de auktoritära styren som nu kräver underkastelse av Sverige.

Exemplen är otaliga. I Iran förföljs sunnimuslimer och sufister. I Saudiarabien är shiamuslimer, landets största minoritet, en kraftigt marginaliserad grupp. I Pakistan förtrycks såväl shia som ahmadiyya.

Ofta är det just lagar mot hädelse och apostasi, att människor påstås avfalla från den rätta tron, som används för att förtrycka minoriteter och oppositionella.

Därför är det inte speciellt förvånande att den islamiska samarbetsorganisationen IKO attackerar Sverige, men är knäpptysta om Kinas folkmord på muslimska uigurer. Kritik mot kommunistregimen i Peking skulle ju, förutom att skada förbindelserna med en stormakt, också kunna rikta ljuset mot situationen för minoriteter i den muslimska världen, påpekar Ahmet T Kuru.

Situationen är komplex. Många debattörer har framhållit att utländska aktörer kan ligga bakom koranbränningarna i Sverige. Mycket pekar också på att så är fallet.

Men det talas mindre om att kraven på Sverige och Danmark att vidta åtgärder mot dessa aktioner också är ett led i en internationell kampanj. Den islamiska samarbetsorganisationen har sedan åtminstone 2009 bedrivit ett aktivt arbete för att förmå andra länder att införa hädelselagar, förbjuda förolämpningar av islam på internationell nivå och på andra sätt inskränka tryck- och yttrandefriheten.

En samling hårdföra diktaturer vill alltså tvinga på resten av världen de hädelselagar som har lett till att deras egna samhällen är underutvecklade och att så många muslimer har flytt till väst. Det är förstås oerhört viktigt att stå upp mot de kraven.

En ändring av ordningslagen medför visserligen inte att Sverige förbjuder hädelse eller religionskritik. Men det skulle innebära att vi närmast i panik och efter hot om våld inskränker rätten att demonstrera.

Det vore att ge de muslimska diktaturerna en mycket farlig seger.


Patrik Kronqvist är politisk redaktör och chef för Expressens ledarsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar