Jimmie Åkesson leder det politiska medborgargarde som är följden av 30 års totalt mísslyckande inom migrations- och integrationspolitiken.
Misslyckandet bottnar i socialdemokraternas, centerpartiets och moderaternas beroende av invandrarröster och hänsynstagande till vänsterns flum-multi-kulti-drömvärld.
Jimmie Åkesson: ”Ingen annan lösning än att riva medborgarskap”
SVERIGEDEMOKRATERNA Publicerad 10 okt 2023
Åkesson öppnar för att dra in medborgarskap.
”Antingen fortsätter vi som vi har gjort, eller så hittar vi nya vägar för att vi ska kunna få ihop det här landet som jag ändå tror att vi betraktar som Sverige”, säger Jimmie Åkesson i en stor intervju med Expressens Tomas Nordenskiöld.
Människor som lever i Sverige utan att kunna svenska och utan svenska värderingar behöver ställas inför ett val: Anpassa er eller lämna landet.
Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en stor intervju, där han öppnar för en total systemförändring där medborgarskap dras in i stor skala.
– Det kommer inte gå att integrera hundratusentals människor som inte vill integreras, säger han.
Det har gått ganska exakt ett år sedan Sverigedemokraternas historiska genombrott fullbordades, den 14 oktober 2022.
Då stod Jimmie Åkesson sida vid sida med Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) och presenterade Tidöavtalet. Ett dokument som innehåller mycket sverigedemokratisk politik, och som garanterar partiet ett unikt inflytande.
I dag är siktet redan inställt på nästa steg för partiet: Att ta klivet in i regeringen. Men i SD finns samtidigt en påtaglig frustration – som Jimmie Åkesson nu berättar öppet om.
– Det är vissa saker som har hakat upp sig. Och det är centrala saker som är försenade. Det är klart att det är ett problem, säger han.
Jimmie Åkesson vill att medborgarskap ska kunna dras in i stor skala, berättar han i en intervju med Expressen.
Det som kört fast handlar om det som SD tycker är allra viktigast: Den skärpta migrationspolitiken, med den stora asylutredningen som nu precis tillsatts – men ett halvår försenat. Även när det gäller straffskärpningar ligger regeringen efter, enligt Åkesson.
Vad är ni mest frustrerade över?
– Det är väl framför allt nu i den här krissituationen. Att det är så svårt att få saker på plats snabbt. Tittar man på hur vi agerade under pandemin och hur man agerade under flyktingkaoset 2015, så är det uppenbart att det går att stifta lag väldigt mycket snabbare, säger Åkesson.
Föreslår utegångsförbud
SD har lyft frågan med statsminister Ulf Kristersson och övriga Tidöledare. I regeringskansliet pågår nu också ett arbete där man både försöker snabba på olika processer, och där nya åtgärder mot gängvåldet diskuteras.
SD har själva fört in möjligheten till utegångsförbud i samtalen, enligt Åkesson. Och partiet driver på för att 13-åringar ska kunna sättas i fängelse.
– På kort sikt så är det de repressiva åtgärderna som fungerar. Det är hårdare straff, bättre och mer långtgående verktyg till polisen och hela rättsväsendet, säger han.
Men i samma andetag konstaterar SD-ledaren att det inte kommer att räcka.
– Man måste förstå att de här dödliga skjutningarna bara är toppen av isberget. Bakom finns klanstrukturer, hedersstrukturer och andra kriminella strukturer som är väldigt omfattande, och som ätit sig in i hela samhällskroppen, säger han.
Ett år in i det historiska Tidösamarbetet finns en påtaglig frustration inom Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson anser att tiden är mogen att föra in diskussionen på hittills obeträdd politisk mark. Det handlar om att frånta kriminella och andra som inte är en del av samhället sitt svenska medborgarskap.
– Jag tycker att vi har hamnat där, att vi måste börja diskutera det, säger han.
Det handlar alltså inte bara om att utvisa grovt kriminella som saknar svenskt medborgarskap, där om det råder relativt bred politisk enighet, utan de som är svenska medborgare – men som av olika skäl förbrukat den rätten, som Åkesson ser det.
Han är noga, när Expressen träffar honom, att han resonerar högt och att partiet inte landat i en fast ståndpunkt ännu.
– Någonstans har utgångspunkten varit att man inte kan göra någon statslös. Men har du ett medborgarskap i ytterligare ett land så finns det ju faktiskt möjligheter att ompröva det svenska, säger han.
Jag tror inte att det finns någon annan lösning än att börja titta på att riva upp medborgarskap
Att göra det möjligt för staten att dra tillbaka medborgarskapet för personer som Rawa Majid, även kallad kurdisk räven, är enligt Åkesson ”en lågt hängande frukt”. Men han öppnar samtidigt dörren för att även dra tillbaka medborgarskap på andra grunder.
– Det vi har sagt hittills är att man borde kunna titta på medborgarskap för terrorister och för gängkriminella. Att man jämställer den typen av brottslighet. Det betyder ju att du frångår principen om allas likhet inför lagen. Och har du väl börjat göra det kan man ju faktiskt ta det resonemanget längre. Och jag är absolut beredd att göra det, i det läge vi befinner oss i, säger Jimmie Åkesson, och fortsätter:
– Vi har en situation där människor lever i Sverige, som medborgare i Sverige, men de kan fortfarande inte prata svenska. De har ingen som helst koppling till det svenska samhället. De är bara här för att begå brott. De drar ner ryktet för svenska medborgarskap och svenska pass internationellt.
Allt det här behöver Sverige nu komma bort från, säger han.
– Jag tror inte att det finns någon annan lösning än att börja titta på att riva upp medborgarskap.
Utegångsförbud, militär på gatorna och livstidsstraff för unga mördare är några av de mer kontroversiella förslagen som SD fört fram under gängkriget.
Åkesson säger att man måste förhålla sig till internationell rätt, men menar att man inte kan ducka för åtgärder bara för att de tidigare avfärdats som politiskt omöjligt.
– Det man alltid får höra i Sverige när man vill göra någonting som det gamla politiska etablissemanget har upplevt som kontroversiellt är att det är omöjligt, att det inte går och att det strider mot internationell rätt. Och sen tittar man på länder som är fullvärdiga demokratier. De lyckas ju göra det här. Då borde vi också kunna göra det.
Paradigmskifte i svensk politik
Jimmie Åkesson säger sig vara övertygad om att det han för fram kommer bli nästa stora paradigmskifte i svensk politik. Det handlar om att tvinga människor ur ett ”självvalt utanförskap”, säger han.
– Man måste bryta det här genom att tvinga människor att anpassa sig till våra värderingar. Man kan inte leva i Sverige och vara del av ett klansamhälle, utan vårt samhälle byggs på ett annat sätt. Antingen får man acceptera det eller flytta någon annanstans.
Och hur tvingar man folk att anpassa sig?
– Genom att alternativet är betydligt sämre. Du knyter inte minst välfärden och offentlig service till medborgarskapet. Och du höjer samtidigt kraven för medborgarskap kraftigt.
Integrationspolitik bygger ju på en felaktig bild av att människor i allmänhet faktiskt vill bli svenskar
I grunden måste Sverige enligt Jimmie Åkesson nu göra upp med den ”naivitet” som lett oss hit.
– Integrationspolitik bygger ju på en felaktig bild av att människor i allmänhet faktiskt vill bli svenskar. Det vill de inte, säger han.
Vad ser du för förutsättningar att få med dig dina samarbetspartier på det här?
– Jag tror att alla partier måste, förr eller senare, ställas inför valet: Antingen fortsätter vi som vi har gjort, eller så hittar vi nya vägar för att vi ska kunna få ihop det här landet som jag ändå tror att vi betraktar som Sverige.
Jimmie Åkesson betraktar sig som statsministerkandidat inför nästa riksdagsval.
Ett år in på mandatperioden är SD det Tidöparti som enligt de senaste mätningarna klarat sig bäst, och partiet är nu åter uppe på samma höga nivå som i valet – samtidigt som de tre regeringspartierna har det tuffare.
Men Tidösamarbetet som det ser ut i dag kommer trots det bli en parantes, enligt Åkesson. För SD är redan nu inställda på att ta klivet in i regeringen efter nästa val.
– Väljarna förväntar sig redan nu egentligen att det största partiet i regeringsunderlaget också ingår i regering. Det tycker jag är en fullt rimlig uppfattning, säger Åkesson.
Hur kompromissvilliga är ni där?
– Som jag ser det så finns det inget utrymme för kompromisser i den frågan. Antingen så sitter vi med i regeringen eller så är vi i opposition.
Hur hanterar man frågan om vem som ska leda en sådan regering om SD är störst?
– Den får man nog hantera i förhandlingsrummet.
Ska du betraktas som en statsministerkandidat inför nästa val?
– Det tror jag att man får göra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar