Malmöimamen som inte tål ett skämt
10 mars 2024
Salahuddin Barakats attack mot humorprogrammet ”IFS” och ”hedersförtrycksblattar” är bisarr. Han påstår att komiker med muslimska namn har ”sålt sig” men självklart måste människor få kritisera och driva med hans reaktionära uttalanden.
Imamen Salahuddin Barakat fick Malmö stads stora pris för mänskliga rättigheter 2019 som en av representanterna för det judisk-muslimska samarbetsprojektet Amanah.
”Om det är homofobi att anse att HBTQ+ handlingar är syndiga så är i princip alla muslimer homofober …”. Så skrev den prisade Malmöimamen Salahuddin Barakat på Facebook i december 2023.
Barakat fortsatte: ”Lika lite som andra vill bli påtvingade islamiska värderingar vill muslimer bli påtvingade varken prideflaggor eller pridevärderingar.”
Inlägget var ett stöd till ex-MFF:aren Anel Ahmedhodzic som vägrat bära en regnbågsfärgad kaptensbindel i Premier League.
Barakats uttalande blev med rätta kritiserat. Han hade trots allt fört fram en unken syn om att muslimska homosexuella bör stanna kvar i garderoben och avhålla sig från sex.
Det var därför öppet mål när SVT:s humorprogram ”IFS – Invandrare för svenskar” drev med imamen i säsongens premiäravsnitt. Panelisten Elaf Ali sammanfattade kärnan i hans Facebookinlägg så här: ”Att muslimer hatar bögar.” Hon använde sig alltså av en sarkasm, vilket är ett vanligt inslag i humor.
Men uppenbarligen tål Barakat varken skämt eller kritik. På Facebook gick han på söndagen till storms mot ”IFS” och påstod att komikerna i programmet med muslimska namn har ”sålt sig och sin religion till den icke-muslimska majoritetsbefolkningens nöje för en billig peng”.
Barakat ger uttryck för en bisarr syn: Han har de facto publicerat reaktionära uttalanden i ett offentligt forum som Facebook, men förstår inte att andra har rätt att reagera. Det är också magstarkt att han inte accepterar kritik från människor som har rötter i muslimska kulturer.
Att göra narr av religion, skriver Salahuddin Barakat på sin Facebooksida, ”är av samma kategori som exempelvis karikatyrer av Profeten”.
Hela poängen med frågesporten ”IFS” är att komiker med utländska rötter skämtar om lättsamma och tunga frågor i sina ursprungskulturer. I mitt reportage om det populära programmet lyfte flera medverkande fram att de både vill driva med fördomar och lyfta problem som hedersnormer eller rasism mellan olika invandrargrupper. Men enligt Barakat har de ”sålt sig”.
Det blir ännu värre. På söndagen lades även ett poddavsnitt av ”Islamologiskt” ut där Barakat beskrev Elaf Ali som ”en av de här hedersförtrycksblattarna […] som gör karriär på hedersförtrycksgrejen”. Han hade hört att hon ”slängt sin farsa under bussen”.
Föraktet är förbluffande. I själva verket förtjänar Elaf Ali stor respekt för att hon lyft känsliga frågor. Hennes självbiografiska bok, ”Vem har sagt något om kärlek?” (2021), var en skarp uppgörelse med patriarkala normer som begränsar flickors liv. I boken kommer hennes pappa fram till att hedersnormer är fel och ber om ursäkt för sitt tidigare beteende.
Elaf Ali är inte ensam. Vi är många som har skrivit om destruktiva hedersnormer i grupper som är kopplade till flera olika religioner. Men Barakat avfärdar vår kamp – och vår autonomi. Han hävdar i podden att det ”finns en del blattar som vissa delar av samhället, bland annat media, pushar fram”. I sann Trump-anda påstår Barakat att public service har en dold agenda, nämligen att sekularisera, liberalisera och feminisera muslimer.
Ahmed Berhan, programledare i ”IFS” som hade säsongspremiär i veckan. I det första avsnittet handlade en av frågorna om Malmöimamen Barakats kritiserade uttalande om "pridevärderingar".
Vad har han då att säga om sitt famösa Facebookinlägg som ”IFS” drev med? Barakat viftar bort kritiken med att han blivit missförstådd. I podden säger han att homosexuella handlingar, till exempel sex, är en synd/haram och att den som förnekar detta inte längre är muslim. Barakat vill man ska kunna framföra den åsikten utan att stämplas som homofob.
Men det är faktiskt inte upp till honom. Han kan inte styra hur hans ord tolkas eller diskuteras i offentligheten. Barakat, som 2019 fick Malmö stads stora pris för mänskliga rättigheter som representant för Amanah, borde veta att religion och sexualitet måste få diskuteras i både allvarliga och lättsamma sammanhang. Gud bevare oss för religiösa auktoriteter som inte tål skämt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar