Hijaben symboliserar kvinnoförtryck även om den bärs frivilligt
I en replik, på vår text där vi kritiserar användningen av hijab, anser Dania Amer Chaudhry att det är fel av oss att lägga oss i hur andra klär sig. Vi anser tvärtom att det är jätteviktigt att samtala om och även kritisera kulturella och religiösa normer när det behövs, skriver bland andra Josefin Utas.
Det är så man gör när man vill förändra något i en demokrati med yttrandefrihet: Man lyfter det till debatt och säger vad man tycker.
Så länge hijaben används med de motiv som religionen och kulturen själva anger, är den ett varumärke för kvinnoförtryck och könsdiskriminering. Det är inte vi som har laddat den med dessa värderingar – det har användarna och utövarna själva gjort.
Att enskilda kvinnor försvarar hijaben och dess innebörd gör den inte mer neutral, lagenlig eller önskvärd i Sverige. Hijaben symboliserar kvinnoförtryck oavsett om den bärs frivilligt, är en del av personens identitet, religion, kultur eller politiska ideologi.
Står inte över andra lagar
Eftersom vi i Sverige värderar individens rättigheter högt så har vi lagar och konventioner som reglerar detta, i motsats till religiösa lagar och klaners hederskultur i andra länder. Här behövs således ingen hijab för att vara del av gemenskapen, eller några speciella kläder för att accepteras. Det är också ett budskap som myndigheterna borde vara tydliga med.
Svensk frihet innebär inte en rätt att leva precis som man vill. Lagen om religionsfrihet står inte över andra lagar i Sverige som tillförsäkrar både kvinnor och män lika behandling, frihet från sexuellt tvång inom äktenskapet, frihet att välja vem och vilket kön du vill gifta dig med och när, lika arvsrätt, rätt att umgås över könsgränser, frihet från könsdiskriminering i skolan, på arbetsplatser och i privatlivet. Hijaben symboliserar och utövar begränsningar i dessa rättigheter. Att våra myndigheter inte använder bilder med hijaber i annonser och på sina sajter ser vi som en självklarhet, då de ska följa våra lagar.
Religion är en privatsak i Sverige. Om man har så stark koppling till hijab att man inte kan jobba här om man inte bär den, så stödjer det vår tes, att värderingarna kring hijaben är rigida, patriarkala och krockar med våra lagar. Med ett sådant val är det svårt att försörja sig i Sverige.
De som uppskattar jämställdhet och frihet för kvinnor i Sverige måste förstå vad hijaben symboliserar och innebär för de som bär den, frivilligt eller ofrivilligt och vad det innebär för de små flickor som skolas in i kvinnans underordning.
Vi uppmanar dem som fortfarande har privilegiet att välja, att de väljer bort att stödja eller sprida vidare kvinnoförtryck eller dess symboler. Det är att visa omtanke, om både individer och Sveriges utveckling som helhet.
Josefin Utas, forskarutbildad ingenjör
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar