onsdag 3 maj 2023

Kombilotteriet

Uppdatering

Nykterhetsrörelsen har Miljonlotteriet som för övrigt, enligt min ringa mening är ett fullständigt uselt lotteri för oss som har alla prylar och har rest klart. De delar nämligen bara ut prylar och resor.

Där är det inga dimridåer om vart överskottet går.

Kombilotteriet går till Arbetarpartiet Socialdemokraterna (vars minoritet är arbetare i klassisk mening) men  det döljer man noggrant.

Postkodlotteriet redovisar sitt överskott och så gör även Svenska Spel.

Åkesson & Kristersson  kommer att sluta gnälla om kombilotteriet om bara varumärket deklareras. 






S-ledningen bedriver en ovärdig opposition!

Den gångna veckan har Socialdemokraterna visat ytterligare prov på en ovärdig oppositionspolitik. I stället för att bemöta förslag i sak tas det grövsta artilleriet fram, med anklagelser om att regeringssidan hotar demokratin.


Publicerad: 2 maj 2023, 19:30 Ledare:Tobias Wikström


Morgan Johansson och Magdalena Andersson har bemött kritiken mot Socialdemokratiernas lotterier med att demokratin hotas om de skulle förbjudas. Sådana överord är ovärdiga en tidigare justitieminister och en tidigare statsminister.

Morgan Johansson och Magdalena Andersson har bemött kritiken mot Socialdemokratiernas lotterier med att demokratin hotas om de skulle förbjudas. Sådana överord är ovärdiga en tidigare justitieminister och en tidigare statsminister.

I förra veckan blev regeringen och SD överens om att utreda möjligheten att stoppa partipolitiska lotterier. Det är självklart ett initiativ som är riktat mot Socialdemokraternas omfattande lotteriverksamhet – något annat vore märkligt att påstå.

Men kritiken är gammal och skälen välkända: Det är ett tvivelaktigt och icke-transparent sätt att finansiera ett politiskt parti.

Tittar man på andra allmännyttiga lotterier framhålls syftet tydligt: Miljonlotteriet, som drivs av IOGT-NTO, skriver långt upp på sin webbplats, att syftet är att motverka alkoholproblem. Postkodlotteriet och Bingolotto lyfter tydligt fram sina förmånstagare i den ideella sektorn.

Kombilotteriet, som drivs av S, skriver däremot på sin sida att man har gjort 1000 personer till miljonärer och ”gjort Sverige lite gladare”. Det finns ett stapeldiagram där man visar att ”miljonchansen per satsad” krona är störst hos dem. Allra längst ned till höger, i liten stil, står att förmånstagare är Socialdemokraterna.

När andra lotterier skryter med sina förmånstagare, försöker S dölja sitt ändamål så gott det går.

I stället för att försvara sina lotterier i sak går S-eliten till attack med innebörden att det som föreslås är ett hot mot demokratin.

Magdalena Andersson sa om lotteriförslaget att det är ”en del i ett mönster där man försöker tysta och skrämma kritiker och motståndare precis på det sätt som auktoritära rörelser som Sverigedemokraterna agerar i andra länder. Det är en del av en internationell rörelse”.

Det är extrema överord. Vem kan tro att Socialdemokraterna tystas för att de måste finansieras på samma sätt som andra partier. Och S har dessutom betydande direkt och indirekt ekonomiskt stöd från fackföreningsrörelsen och andra S-anknutna organisationer?

Stefan Löfven skrev angående lotteriförslaget på Facebook: ”…regeringsmakten utnyttjas för att klämma åt oppositionen. Var har vi hört om det? Just det: Ungern.”

Här har vi alltså en tidigare statsminister som sätter sin trovärdighet på spel genom att anklaga den andra sidan i politiken för odemokratiska metoder.

Han har gjort det tidigare. Efter stormningen av Kapitolium drog sig Stefan Löfven inte för att säga att demokratin skulle hamna i fara om den dåvarande oppositionen skulle få makten. Han jämförde också med Mussolinis maktövertagande 100 år tidigare.

Han använde dessutom ”Ungern” som skällsord. Vad man än anser om den regimen är det extremt omdömeslöst av en tidigare statsminister att säga så i detta läge. Har han inte noterat att Ungern ännu inte har ratificerat den svenska Natoansökan? Missade han att en parlamentarisk delegation från Ungern på Stockholmsbesök hänvisade just till språkbruket om Ungern som ett problem i sammanhanget?

För Stefan Löfven verkar partiet gå före Sveriges bästa, åtminstone när det gäller lotteriinkomsterna.

Tidigare justitieministern Morgan Johansson talar också om ”Ungern” och om att förslaget om lotteriförbud kommer att ”väcka internationell uppmärksamhet” tillsammans med att ”regeringen rensar ut folk ur statsförvaltningen som de inte tycker om” och att ”regeringen hotar den akademiska friheten” (syftar på att de nya universitetsstyrelserna utsetts för en kortare tid än brukligt).

Att regeringen byter ut en och annan generaldirektör när anställningstiden upphör borde inte vara uppseendeväckande för den socialdemokrati som gärna har sparkat myndighetschefer mitt under anställningen – som när Ann-Marie Begler fick lämna Försäkringskassan av politiska skäl.

Trots utfallen mot regeringen är det påfallande tunt med förslag om vad S skulle ha velat göra annorlunda. Opponerandet i sak gäller ofta detaljfrågor. I tisdagens alternativbudget från S var det mest uppmärksammade förslaget ”sommarlovsaktivitet med lunch”.

Socialdemokraternas dominerande kritik handlar i stället om att demokratin är hotad. Det är ett ovärdigt sätt att bedriva oppositionspolitik.

Den våta drömmen på (S)veavägen 68 är att folk ska förstå det som politrukerna lever för; Gör (S)verige socialdemokratiskt igen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar