fredag 5 maj 2023

Styr Ali Khan Göteborg?




Bulletin avslöjar: Tungt kriminella på Göteborgs största fritidsgård

Flera dömda för grova brott arbetar och har arbetat på fritidsgården 1200 kvadrat i Västra Frölunda.

Flera dömda för grova brott arbetar och har arbetat på fritidsgården 1200 kvadrat i Västra Frölunda.

Personer som begått grova brott arbetar på en fritidsgård i Västra Frölunda. Personal som anställts av staden har varit inblandade i ett mord som begicks under deras tid på fritidsgården, visar Bulletins granskning. Andra har dömts för grov misshandel och grovt vapenbrott och två ungdomsledare har dömts för olaga hot efter att ha dödshotat journalisten Joakim Lamotte.

– Vi har följt gängse rutiner när vi anställt de här personerna, säger Helene Melin, enhetschef på Göteborgs stad till Bulletin.

På ungdomshuset 1200 kvadrat som ligger vid Frölunda torg i Göteborg arbetar personer som har dömts för en rad grova brott. Fritidsgården drivs i kommunal regi och är precis som namnet antyder en av Göteborgs största fritidsgårdar.

Här arbetar och har arbetat flera personer med kopplingar till gängmiljön – både som ungdomsledare och som fritidsassistenter. Detta framgår av personallistor som Bulletin begärt ut från Göteborgs stad.

Västra Frölunda förekommer inte på polisens lista över utsatta områden för 2021, däremot framgår att områdena Tynnered, Grevegården och Opaltorget som ligger i Västra Frölunda är så kallade riskområden.

Flera personer anställda på fritidsgården har dömts för brott som grov misshandel, misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott, ringa narkotikabrott, olaga hot, övergrepp i rättssak, stöld, medhjälp till grov stöld, rattfylleri, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, med mera. Detta framgår av domar från rättsdatabasen Verifiera.

Dömd för medhjälp till mord

Bulletins genomgång visar att Mohammad Awad, 21, arbetade på fritidsgården under 2021. Mohammad Awad dömdes nu i mars till nio års fängelse av Hovrätten för Västra Sverige för medhjälp till mord på en 22-årig man i december förra året.

Det var i det uppmärksammade frisörmordet i juli 2021 som Awad hjälpte de två skyttarna med information om var offret befann sig. Awad var alltså inblandad i ett mord på en ung man under sin tid som ungdomsledare på fritidsgården i Västra Frölunda.

Mohammad Awad

Mohammad Awad dömdes till nio års fängelse för medhjälp till mordet på en 22-årig man på en frisörsalong. Foto: Polisen

Den man som dömdes för mordet i tingsrätten, en man i 20-årsåldern, och som senare friades i hovrätten, jobbade även han på fritidsgården vid tiden för mordet. Båda vännerna var alltså huvudmisstänkta i målet under sin tid som anställda på fritidsgården. Enligt åklagaren i målet tillhör de båda männen det kriminella 421-nätverket, även kallat Z-falangen.

Dödshotade journalist

I augusti 2022 dömdes två män i 18-årsåldern till ungdomstjänst för att ha dödshotat journalisten Joakim Lamotte på Frölunda torg. I domen framgår att männen fastnat på film då de hotat Lamotte när han livesände en demonstration.

”Skogen finns av en anledning, sådana som dig åker upp dit, man klipper deras revben”, ”du är rökt”, samt ”bäst att du inte rör dig utan polisen” och ”du får inte gå här levande”.

Männen dömdes för olaga hot vid Göteborgs tingsrätt, fallet överklagades till Hovrätten för Västra Sverige som fastställde tingsrättens dom i oktober 2022.

Trots dödshot mot en journalist får båda de dömda ungdomarna anställning i början på 2023.

Joakim Lamotte har hotats till döds av två anställda på fritidsgården. 

Krävs registerutdrag

När Göteborgs stad nyanställer personer krävs ett registerutdrag. Utdraget visar en anteckning om att personen finns i polisens belastningsregister, och kan se olika ut för olika typer av yrken. Vissa brott förekommer alltså inte i ett registerutdrag. För arbete inom skola och för att jobba med barn visas enbart om personen i fråga dömts för mord, dråp, grov misshandel, sexualbrott, människorov, barnpornografibrott eller grovt rån.

Därför kan personer som dömts för grova narkotika- och vapenbrott slinka igenom. På fritidsgårdar gäller obligatorisk registerkontroll och utdraget får högst vara ett år gammalt, vilket regleras i skollagen. Den som inte kan visa upp ett registerutdrag får således inte anställas.

Vid en intervju med Helene Melin, enhetschef vid fritidsgården, framgår att personalen behövt uppvisa ett registerutdrag vid anställning och att rutinerna varit desamma för ordinarie anställd personal som för projektanställda ungdomsledare. Referenser har även tagits på personerna men ingen annan kontroll avseende brottsbakgrund har gjorts vid nyanställning. Det görs heller inga kontinuerliga bakgrundskontroller under anställningstiden.

– Det är samma för alla. Till och med feriearbetare som enbart jobbar några månader får lämna ett registerutdrag, säger Melin.

Enligt Alexander Bringoniou, presstalesperson på förvaltningen för arbetsmarknad i Göteborgs stad, är varje verksamhet själv ansvarig för vilken typ av registerutdrag som ska begäras ut.

– Syftet med att registerutdraget enbart visar vissa grova brott är att ge kriminella en andra chans, säger Alexander Bringoniou till Bulletin.

”Olyckligt”

Enligt Helene Melin är det olyckligt att vissa brottsaktiva figurerar på fritidsgården. Melin nämner att fritidsgården utbildar i konflikthantering och försöker stötta ungdomarna i olika fredsinsatser. Melin säger att läget inne på fritidsgården för det mesta är lugnt, däremot kan området upplevas stökigare på utsidan då många ungdomar hänger kring torget. Hon berättar att fritidsgården haft projekt tillsammans med Arbvux, Arbetsmarknad och Vuxenutbildningen i Göteborg, och hjälpt till med feriearbeten.

– Vi har erbjudit många projektanställningar till ungdomar. Det blir lätt en sammanblandning mellan dessa och den ordinarie personalen. Dessa personer kan ha varit under handledning av vår personal, säger hon.

När Bulletin frågar hur Helene Melin ser på att många kriminella arbetat på fritidsgården svarar hon att kommunen följt rutinerna.

”Jag har inga direkt mer kommentarer. Vi har följt alla rutiner och har en bra verksamhet”, skriver Helene Melin i ett meddelande till Bulletin.


Jobbar med aktiviteter

Melin berättar att fritidsgårdens mål är att ge ungdomar sysselsättning men även att jobba med ungdomar i riskzonen för att på så sätt förebygga brott. Hon belyser att fritidsgården hela tiden arbetar mot mål, och skapar aktiviteter för ungdomarna för att undvika passivt häng.

– Det är viktigt att lyfta fram att många ungdomar tagit den rätta vägen efter avslutad projektanställning.

Senast i februari i år har lokalpolitiker i Göteborg efterlyst en utredning om hur läget ser ut på fritidsgårdar runtom i Göteborg när det kommer till kopplingar till grov organiserad brottslighet och rekryteringen till kriminella gäng, något GP rapporterat om.

Detta efter att studieförbundet ABF haft anställda på fritidsgården i Botkyrka i Stockholm med kopplingar till Vårbynätverket. Något som fick stor medial uppmärksamhet.

Bulletin kontaktar Linda Bergwall som är kommunpolis i Göteborg för att få en lägesbild över situationen. Men hon hänvisar till den ansvariga personalen på fritidsgården.

– Vi samarbetar med den fritidsgården. Vill du prata om situationen där får du prata med personalen och verksamheten. Fritidsgården ligger i ett område där det finns kriminell närvaro, det är allt jag kan säga.




Den tystade staden: "Vet du vem jag är? Jag kan få folk att försvinna"

Om hur de kriminella gängen påverkar samhället i vardagen och hur de hotar och skrämmer kommunens personal till tystnad, samtidigt som de ansvariga duckar. Del 1/2.

Anställda i Göteborgsförorten Hammarkullen, på fritidsgården och biblioteket, upplever en ökad hotbild från ungdomsgäng i området, några så unga som 14 år. De flesta är en del av ett släktbaserat kriminellt nätverk som under många år haft en stor påverkan i Hammarkullen och i övriga Angered. Alla känner till släktnätverket och deras brottslighet går över hela skalan. Flera av dem är dömda för grova brott.

– Allting från narkotikahantering till bedrägeribrott där man genererar väldigt stora pengar, till våldsdåd, allting från misshandel upp till mord, säger Christian Jensen, kommunpolis i nordost.

Fritidsgården i Hammarkullen gör flera tillbudsrapporter under 2022, om ungdomar som kastar sten, sparkar på entrédörren och uttalar förtäckta dödshot mot personalen. Trots detta görs inga polisanmälningar.

– Jag pratade med dem själv. Och är det ju tagna och rädda av situationen. De säger till och med det själva, utan att jag frågar, att de inte vill medverka i någon form av polisiär utredning, säger en anonym polisman som vi kallar Anders.

Inga polis- eller orosanmälningar görs

På biblioteket såg personalen gänget sälja droger, men vågade inte ingripa. Triggade av en prideflagga hotade gänget skära halsen av alla homosexuella och tog under period nästan över lokalerna.

Elizabeth George Chandy är enhetschef för biblioteken i Angered, Hammarkullen och Hjällbo:

– Vi hade upprepade gånger inne ungdomar, lokalbor som var inne och ja, var aggressiva och utåtagerande och skrämde i väg andra besökare. Och gjorde situationen väldigt obehaglig för våra bibliotekarier som fanns i lokalerna och jobbar i lokalerna. (…) Det var ju liksom personer med ett våldskapital som vi förstod. Och det är ju där hotet ligger.

Enligt lagen är verksamheter som har med barn och unga att göra skyldiga att genast göra en orosanmälan till socialtjänsten om de misstänker eller får reda på att ett barn far illa. Inte heller det sker. Inga polisanmälningar. Inga orosanmälningar. Och det är ett mönster när det gäller det här nätverket. Christian Jensen:

– Vi kan ju se att det skapar ju en tystnadskultur, där folk är rädda för repressalier från vissa nätverkspersoner. Man är kanske i sin profession, men man vill inte anmäla för att man känner en rädsla helt enkelt.

"Rena maffiametoder"

Michael Tärnfalk, forskare i socialt arbete och lektor på Uppsala universitet, ser allvarligt på detta.

– Det är alldeles uppenbart att de här personerna som är portade på fritidsgården och personalen har en konflikt och personalen är helt enkelt rädd för de här personerna och de här personerna ger sig inte utan ger sig på personalen. Det här underminerar egentligen hela samhället i de delar där de här sakerna kan liksom förekomma. Det är ju rena maffiametoder egentligen.

Tobias Gröndahl är nytillträdd avdelningschef på socialförvaltningen i nordost:

– Är det så att det har glidit, blivit en glidning av vår verksamhet, att vi låter bli att göra orosanmälningar på grund av rädsla så har vi ju verkligen något att jobba med. Så det är allvarligt.

Genom släktnätverkets advokat har Kaliber sökt de aktuella familjemedlemmarna, men de har inte återkommit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar