tisdag 22 augusti 2023

Ärkebiskopen och hatet

Det kan bara bli bättre på ärkebiskopsstolen efter Antje (minns Antje-stolligheterna om islamofobi under Mitt-Kors-kampanjen för mördade kristna!) men även den nye ÄB verkar ha osunda fixeringar.

Läs om hat i artikeln!

Slutsatsen är naturligtvis fin men okunskapen om det islamiska samhället genomsyrar PK-folkets reaktioner på koranbrandefterbörden.

Studera samtliga islamdominerade samhällen ärkebiskopen!

Studera dem och berätta för mig hur du ser på begreppen i mina frimärken!

Hur tycker du att det ser ut i de islamdominerade länderna?

Är du ändå förvånad över hatet mot islam?

Blanda inte ihop hatet mot islam med hat mot muslimer!

Anders Wijkman förstår dynamiken i koranrabaldret men drar fel slutsatser.

Det verkar tyvärr som att du inte ens förstår!





Ärkebiskopen: Yttrandefriheten är inte problemet, utan hatet

"Lagen behöver inte skärpas", sa ärkebiskop Martin Modéus i SVT:s samhällsprogram Agenda när han intervjuades om koranbränningarna.

- Det första jag vill säga är att jag vill uttrycka min väldigt stora medkänsla med dem som drabbas av de här kränkningarna. Det gör ont ända in i själen att se och höra det, hur hatet får ta plats och får synas på det här sättet, sa ärkebiskop Martin Modéus när han intervjuades av journalisten Camilla Kvartoft i söndagens Agenda, SVT:s samhällsprogram. Programmet handlade om säkerhetsläget i Sverige och om koranbränningarna. Ärkebiskopen fortsatte:

- Men det är väldigt tydligt att det inte är yttrandefriheten som är problemet utan det är hatet som är problemet.

- Det går inte att lagstifta mot dåligt omdöme och de som hatar är tyvärr ibland kreativa, så stänger man en vägs så går de en annan väg.

- Yttrandefrihetslagstiftningen är en lagstiftning som i väldigt hög grad skyddar minoriteter och den är en integrerad del av det svenska frihetssystemet, som omfattar väldigt många andra friheter också. Så ger man sig på en del, som yttrandefriheten, så skadar man också de andra.

Du menar att kontexten är viktig?

- Ja, jag tror att det finns ett väldigt starkt folkligt motstånd mot koranbränningarna. Även om man har olika uppfattning om förbud eller inte förbud så ogillar väldigt många själva handlingen att bränna, därför att man ser hatet.

- Det är något som ligger dolt mellan raderna, men man kan säga saker på olika sätt. Man kan säga saker med respekt och man kan säga saker för att det ska göra väldigt, väldigt ont.

- Jag tycker att det är bra att man nu får ett antal prövningar bland annat av hat och missaktning. Yttrandefrihetslagstiftningen gör det inte tillåtet att säga vad som helst, var som helst, till vem som helst. Det finns begränsningar vad gäller hot och hat och missaktning av olika slag och nu får vi det prövat.

Hur tycker du att medierna hanterat koranbränningarna?

- Detta ska naturligtvis uppmärksammas i medierna, men jag har blivit lite överraskad ibland över att man väldigt tydligt exponerat hatet, man har haft närbilder och beskrivit i detalj vad som har gjorts, men har däremot inte varit så tydlig med att berätta vad som är budskapet bakom det hela.

- Där tycker jag att det har varit en skevhet, jag hade velat se att det hade gått åt andra hållet, att man hade berättat vad de tycker, men utan att exponera hatet på det sättet. Och det ser man i andra skildringar av brutala händelser i samhället så berättar man vad som hänt, men man exponerar inte.

- Något har gjort att medierna har gjort en annan viktning i detta.

- Jag ser inte yttrandefrihetsfrågan som det stora problemet i detta, utan hatet och det känner man i magen och det är orsaken till att så många som reagerar mot detta.

Vad är lösningen?

- I vissa lägen i tillvaron behöver man zooma in, i andra behöver man zooma ut. Nu zoomar vi in väldigt kraftigt på de här händelserna. Men det goda samhället bygger vi genom att behandla varandra med respekt, vi tränar varandra i att respektera varandra och vi försöker arbeta för att ta fram det goda i oss, i stället för att ta fram det som är dåligt.

- Jesus uttryckte det väldigt bra när han sa: Allt vad ni vill att människor ska göra för er ska ni göra för dem, sa ärkebiskop Martin Modéus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar