”Sverige ska bli tryggare och starkare”
Tobias Baudin och Magdalena Andersson, partisekreterare och partiordförande för Socialdemokraterna.
Vi socialdemokrater uppdaterar nu vår politik för att möta samhällsproblemen. I en stor kartläggning är det tydligt att samhällsgemenskapen har försämrats. Det vill vi ändra på, skriver Magdalena Andersson och Tobias Baudin.
Socialdemokraternas arbetsgrupper presenterar nu en helt ny samlad samhällsanalys. Den visar en dramatisk förändring av Sverige där själva samhällsgemenskapen minskat. Klyftorna har ökat, orättvisorna har växt, gängkultur har fått fäste och avregleringar skadat vårt land. Under för lång tid har samhället tillåtits dra sig tillbaka. Utvecklingen måste vändas och därför påbörjar vi nu arbetet med helt nya politiska förslag för att göra Sverige mer till det Sverige vi älskar. En ny riktning för Sverige – där vi uppdaterar vår politik för att möta vår tids samhällsproblem och möjligheter. Sverige måste bli ett land som präglas av rättvisa, respekt och gemensamt ansvar.
Nu har ett nytt år inletts men fortsatt är räntorna höga och de ekonomiska marginalerna små för hushållen. Barnfamiljer och pensionärer vänder på varenda krona i en svår ekonomisk tid, efter en jul med rekorddyr mat och långa köer till hjälporganisationer för mat och julklappar till barnen.
Denna verklighet kan inte ignoreras. Vi socialdemokrater har därför lagt konkreta förslag för att stötta svenska folket här och nu – tillfälligt höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar, extra barnbidrag, och en tankrabatt riktad till hushåll på glesbygden. Finansierat genom en skatt på bankernas övervinster. Men Åkesson och Kristersson har aktivt röstat ned allt detta.
Trots att förslagen hade kunnat göra skillnad på riktigt.
På samma sätt som hushållen kämpar för att få ekonomin att gå ihop ser vi också hur regioner och kommuner möter en ekonomisk kris som står i paritet med 90-talskrisen. Även här har SD-regeringen valt att vara passiva och medvetet underfinansierat skolan, sjukvården och äldreomsorgen.
Det svåra ekonomiska läget är endast ett av flera samhällsproblem som Sverige möter. Säkerhetsläget har förvärrats. Sverige har blivit ett prioriterat mål för terrorister och vi har under hösten fått uppleva ett tragiskt terrordåd i Bryssel där svenskar mist livet just för att de var svenskar. Sverigedemokraternas aktiva agerande och statsministerns passivitet i dessa frågor har förvärrat situationen och nu är läget sämre än i början på hösten. Dessutom fortsätter det brutala gängvåldet plåga vårt land med skjutningar och sprängningar.
Kort sagt. Sverige blir både farligare och fattigare. Detta kräver ett samlande och kraftfullt politiskt ledarskap – något vi inte ser från SD-regeringen. Vi socialdemokrater förstår att politiken kan och också måste göra mer. Därför kommer vi fortsätta lägga konkreta förslag på riksdagens bord – vecka efter vecka. Men vi ser att vi också behöver göra ett mycket större arbete om vi med kraft ska kunna möta de grundläggande orsakerna till problemen i vårt land.
Därför genomför vi socialdemokrater nu ett stort politiskt projekt för Sverige inför och genom 2030-talet. En ny riktning för Sverige, där vi uppdaterar vår politik för att möta vår tids samhällsproblem och möjligheter. Med målet att återställa samhällsgemenskapen, öka rättvisan och säkerställa det gemensamma ansvaret för vårt land. Det arbetet kräver ett skifte i hur vi utformar ny politik. För om vi på riktigt ska kunna stärka Sverige från grunden så behöver vi först en grundlig förståelse av dagens samhällsproblem. Därför har vi lagt tid och kraft på att göra grundarbetet. Det första steget har varit att elva arbetsgrupper haft i uppdrag att analysera samhällsproblemen på djupet. De har nu levererat sina samhällsanalyser vilka vi nu offentliggör i sin helhet.
Deras analyser visar på en dramatisk förändring av vårt land. En tydlig gemensam tråd i alla elva analyserna är den minskande samhällsgemenskapen. 1980 var Sverige ett av världens mest jämlika länder, men de senaste 20 åren har klyftorna i vårt samhälle ökat dramatiskt. Själva tilltron till samhället och politiken har minskat, och vårt parti har fått det allt svårare att påverka samhällsutvecklingen bland annat utifrån en högermajoritet i riksdagen sedan 2006.
Analyserna visar hur Sverige allt mindre är ett land som präglas av gemenskap och tilltro till varandra. Alltför många känner att de lämnats efter när själva samhällsgemenskapen år efter år minskat i vårt land. Människor har blivit alltmer av främlingar för varandra. Gemensamma normer har delvis upplösts. Tilliten har försvagats och därmed också viljan att bidra och vara en del av ett gemensamt samhälle. Samhällets stöd till barnen som växer upp i våra utsatta områden har brustit. Analyserna beskriver hur Sverige haft en omfattande migration som inte mötts upp av tillräckliga åtgärder vilket bidragit till en stark segregation och utsatta områden. De visar på hur vårt samhälle alltmer består av skilda världar – parallella samhällen.
De lyfter fram hur samhällskontraktet mellan medborgarna och staten brustit när staten inte levererat sin del av avtalet. Marknadslösningar och privatiseringar har blivit alltför dominanta under de senaste årtiondena och lett till ökande samhällsklyftor och en välfärd där resurserna inte räcker till. Urbaniseringens konsekvenser har slagit orättvist mot dem som bor utanför städerna och förutsättningarna för idrott och kultur blir alltmer beroende på var du bor och vilka dina föräldrar är. Unga har inte längre tilltro till samhället och fokuserar alltmer på sin personliga framgång när de ser dystert på omvärlden.
Sverige och svenska folket förtjänar att vi tar dessa problem på allvar. Vi kan inte acceptera den här utvecklingen. Politiken har ett ansvar att agera för ett tryggare och starkare Sverige som håller samman – och det är vad vi kommer att göra.
Därför påbörjar vi nästa fas i arbetet. Varje arbetsgrupp har nu fått ett tydligt uppdrag att leverera förslag på nya politiska reformer som ska presenteras i vår och som sedan blir underlag inför nästa partikongress. Men redan nu är det tydligt att dessa förslag kommer behöva vara genomgripande, tidskrävande och kräva ekonomiska resurser, och de kommer att vara helt nödvändiga.
Så att Sverige kan bli ett bättre och tryggare land att leva i. Ett land där de som arbetar och de som har arbetat bemöts med respekt. Ett land där samhället kliver fram och ökar tryggheten. Ett land där vi inte gör skillnad på folk och folk, och där politiken visar ledarskap och möter samhällsproblemen med kraft.
Ett Sverige byggt på rättvisa, respekt och gemensamt ansvar – ett Sverige lite mer som Sverige.
Magdalena Andersson (S)
partiordförande
Tobias Baudin (S)
partisekreterare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar