söndag 25 februari 2024

Dirty Dozen (S)

 



Riksrevisionen granskar socialdemokratiska hybridmyndigheter

Måndag 26 feb

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot en del av UD:s ansvarsområde i allmänhet och regeringens styrning av Business Sweden i synnerhet. Denna ganska okända organisation har tidigare tjänat som en av Sveavägen 68 kontrollerad plats för övervintring för lojala medarbetare i tider då Socialdemokraterna sitter i opposition.

Regeringens styrning av halvstatliga Business Sweden har flera brister menar Riksrevisionen i en granskning av verksamheten. Regeringen rekommenderas att överväga om den unika hybridform som verksamheten har idag är bäst lämpad för att uppfylla statens mål.

Business Sweden (Sveriges export- och investeringsråd) är en central aktör i statens främjande av export och utländska investeringar i Sverige.

Business Sweden är varken myndighet eller bolag utan en unik hybrid grundad på ett avtal mellan staten och näringslivet. Verksamheten finansieras både med statliga medel (ca 60 procent) och försäljningsintäkter (ca 40 procent).

Huvudproblemet är, menar Riksrevisionen att ägarna inte i tillräcklig utsträckning har hanterat de oklarheter som följer av att Business Sweden varken är myndighet eller bolag. Det visar sig till exempel i att det saknas tillräckliga mekanismer för kontroll och uppföljning.

Utan att skriva det rakt ut menar Riksrevisionen att regeringen bör överväga att lägga ned verksamheten. Skulle regeringen ändå behålla den ger Riksrevisionen ett antal skarpa råd. Bland annat analysera och tydliggöra vilka offentligrättsliga principer och regler som bör gälla för Business Sweden samt analysera risken att Business Sweden uppbär otillåtet statsstöd.

Regeringar kommer och går – “Dirty Dozen” består

Idag utgör Business Sweden en av de organisationer där socialdemokratiska tjänstemän kan ”övervintra” mellan val. Organisationen leds för närvarande av Jan Larsson, tidigare statssekreterare under Göran Persson och valledare för socialdemokraterna. Larsson anses vara allmänt duglig och var påtänkt som minister i regeringen Löfven I men manövrerades bort från den inre kretsen i samband med regeringsbildningen.

Senare kom Larsson att tilldelas Business Sweden som “kompensation”.

Sedan valförlusten 2022 har Larsson kommit att ”ta emot” en av bland annat Margot Wallströms närmaste medarbetare som utöver lojalitet mot Iran, politiskt spel på UD och feministisk utrikespolitik inte har haft nämnvärd erfarenhet av export av vare sig varor och tjänster.

Såvida inte just feministisk utrikespollitik och allmänt Israel-hat ingår i tjänsteutbudet.

I vilken omfattning bistånds- och handelsminister Johan Forsell (M) avser rensa ut eller städa upp Business Sweden som en av Sveavägen 68 kontrollerad hub i det utrikespolitiska komplexet är okänt för Ledarsidorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar