onsdag 31 juli 2024

Språkvård i Sveriges Radio

Min brevväxling med Sveriges Radio:

Från: Lyssnarservice Sveriges Radio Kommunikation <lyssnarservice@sverigesradio.se>
Skickat: den 31 juli 2024 13:22
Till: Språkvård Sveriges Radio <sprakvard@sverigesradio.se>
Ämne: VB: Språkmissbruk i P1

Hej!
Vb detta till er.
Med vänlig hälsning
Lyssnarservice / Madeleine


Sveriges Radio
SE-105 10 Stockholm
Tel 08-784 84 84
Besök: Oxenstiernsgatan 20
sverigesradio.se


Från: Germund Andersson <germund.andersson@gmail.com>
Skickat: den 30 juli 2024 12:01
Till: Lyssnarservice Sveriges Radio Kommunikation <lyssnarservice@sverigesradio.se>
Ämne: Språkmissbruk i P1


Tidigare fanns det en språkvårdare på Sveriges Radio och jag förstår att den tjänsten är avvecklad eftersom nästan samtliga som hörs i P1 slarvar på gränsen till vulgaritet med språkhanteringen.

Ett par av många exempel:

När de anger differens mellan två värden blir det ofta "mellan X till Y". Det ska vara mellan X och Y.

Det värsta är dock bräkandet!

De flesta fyller ut mellan orden med eeeh och det bräkandet kan dyka upp väldigt tätt när det handlar om intervjuer.

Jag emotser en förklaring till språkutarmningen i Sveriges Radio.

Hälsningar
Germund Andersson
Enköping


Hej Germund!

Tack för ditt mejl till Sveriges Radio! Sedan 1980-talet finns två språkvårdartjänster på Sveriges Radio. Vi två som innehar dessa idag arbetar med språkrådgivning även åt medarbetarna på SVT och UR. Vi ger råd i språkfrågor av många olika slag – uttal, grammatik, stavning, ordval m.m.

Jag hoppas innerligt att din beskrivning att "nästan samtliga som hörs i P1 slarvar på gränsen till vulgaritet med språkhanteringen" inte överensstämmer med sanningen. Det vore förfärligt, men är inte vår bild. Om du har specifika frågor om något visst ord eller om något annat i det talade språket i SR och/eller SVT och UR får du gärna precisera och återkomma till oss.

Intervall som presenteras enligt mönstret "mellan två till fyra grader" har blivit ganska vanliga i svenskt tal. Kanske beror det på att det är lätt hänt att läsa ut det skrivna strecket i formuleringar som "2–4" som ett till, och att detta då så att säga får ”följa med” in i uttryck med mellan. Detta blir då lite ologiskt och stör en del lyssnare. Det här är ingen ny företeelse – så här skrev språkvetaren Lars Gunnar Andersson i GP för några år sedan: https://www.gp.se/debatt/mellan-a-till-b.39b9c93e-62d9-4248-987d-247f891bc2cf

Alltför många tvekljud (eller ”bräkande”) kan förstås vara irriterande i tal som ska vara begripligt och njutbart. Vi brukar uppmana våra medarbetare att försöka undvika dem i möjligaste mån, eftersom vi vet att en del lyssnare och tittare reagerar negativt. I vardagligt tal förekommer de i ganska hög grad, t ex när vi funderar på vad vi ska säga härnäst. Eftersom en stor del av vårt utbud är direktsänt (och inte manusbundet in i minsta detalj) hamnar en del ”eeh” och ”ääh” även i radio och tv, inte minst i samband med att det blir sena förändringar i sändningarna och programledaren måste tänka om och byta spår. Men visst, jag håller med dig om att det ibland skulle kunna vara mindre av den här varan.

Bästa hälsningar,
Lotta Ederth
Språkvårdare Sveriges Radio, SVT och UR
sprakvard@sverigesradio.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar