måndag 9 september 2024

Ärkebiskopen och islam akt 1


Först det fundamentala om islam


Kan ärkebiskopen nämna ett enda islamdominerat
land där frimärkenas frihetsbegrepp gäller?




Akt 2



Det var i förra veckan som Folkbildningsrådet meddelade att studieförbundet Ibn Rushd inte skulle tilldelas några statliga medel den kommande treårsperioden. Utbildningsminister Mats Persson var en av dem som gladde sig över beslutet:
Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen, sa ministern till Aftonbladet.

Ärkebiskopen kritisk mot ministern
Ministerns uttalande tolkades av flera som riktat mot muslimer. Ärkebiskop Martin Modéus skrev på X (Twitter): ”Folkbildningsrådet tilldelar inte Ibn Rushd statsbidrag för den kommande treårsperioden. Det är bekymmersamt, eftersom Ibn Rushd arbetar med att nå marginaliserade i samhället. Jag blev illa berörd av utbildningsminister Mats Perssons kommentar som saknar grund i Folkbildningsrådets beslut och bedömningar och som underblåser fördomar. I Sverige måste vi samarbeta för att bygga det goda samhället, inte misstänkliggöra varandra.”

Får stöd av Bjereld

Tweeten har fått mycket stor spridning, den ska enligt X:s statisk setts av 863 000, och har delat X i två läger. En av dem som gillade uttalandet är statsvetarprofessor Ulf Bjereld, som har 34 000 följare på X. Han säger till Kyrkans Tidning att han inte tolkade ärkebiskopens tweet som en kritik mot Folkbildningsrådets beslut, utan mer ett beklagande över att Ibn Rushd inte levde upp till kraven.
- Det jag verkligen håller med om är ÄB:s kritik mot Mats Perssons kommentar. Ministern använde en mängd nedsättande omdömen om Ibn Rushd, som inte hade med Folkbildningsrådets bedömning att göra.

Högerdebattörer ser det annorlunda
På högersidan är det många som ser ÄB:s tweet som ett bevis på att Svenska kyrkan har nära kontakter med islam. Den tidigare moderate riksdagsledamoten Richard Herrey, som har 66 000 följare, skriver: ”Det är faktiskt oroväckande, och uppseendeväckande, att ärkebiskopen för svenska kyrkan offentligt uttrycker en besvikelse över att en organisation som förknippas med extremism, islamism och antisemitism, inte får statsbidrag."

 Men kritiken kommer inte bara från höger. Nalin Baksi, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, skriver: ”Det är fint att ärkebiskopen vill tro människor om gott men han borde förstå att islamistiska Ibn Rushd är mästare på manipulation och drivs av en dold agenda som inte handlar om att nå marginaliserade grupper för att bygga det goda samhället.

Tycker ärkebiskopen har fel
Journalisten Sofie Löwenmark på Doku, en sajt som bevakar radikal islam, tillhör dem som menar att Ibn Rushd står nära det konservativa Muslimska brödraskapet. Hon menar att studieförbundet otaliga gånger visat att det inte står för demokratiska värderingar.
- Jag fastnade främst för hur ärkebiskopen formulerade sitt stöd, han lyfte studieförbundets slogan om att de når ut till marginaliserade grupper. Men det behöver inte vara bra att de når ut till marginaliserade om innehållet är dåligt, säger hon.
Hon tror ÄB:s uttalande, och liknande stöd från andra samhällsaktörer, är viktiga för Ibn Rushd.
- Jag är själv inte medlem i Svenska kyrkan, men jag tycker att Svenska kyrkan i detta och tidigare fall varit lite för snabba att uttala sig utan att sätta sig in i situationen, säger hon.

Ministern riktar sig mot ärkebiskopen
Utbildningsminister Mats Persson förtydligar i en debattartikel i Aftonbladet sin kritik mot Ibn Rushd. Han menar att det inte alls handlar om någon generell motvilja mot islam utan enbart om studieförbundets tillkortakommanden. Han är kritisk till ärkebiskopens tweet: ”Detta är viktigt då både ärkebiskopen och delar av civilsamhället låter påskina att detta är en häxjakt på muslimer.”
Kyrkans Tidning har sökt ärkebiskopen, som dock avböjer att kommentera debatten.


Studieförbundet Ibn Rushd blir utan statsbidrag de kommande tre åren. Det är beskedet från Folkbildningsrådet, som nu fördelat bidragen till studieförbunden åren 2025-2027.

Den 5 september kom Folkbildningsrådet med besked om hur bidrag till studieförbunden ska fördelas de kommande tre åren. Ibn Rushd får inget statsbidrag.

Ibn Rushd är, med deras egna ord, "ett studieförbund med fokus på mångfald, rättigheter och livsåskådning" vars vision är "att muslimer ska vara en självklar del av Sverige" 

– Vi bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget och de villkor på kvalitet som det nya systemet ställer upp, säger Inger Ashing, Folkbildningsrådets styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Anklagas för kopplingar till Muslimska brödraskapet

Ibn Rushd är med drygt 6 000 unika deltagare i sina verksamhet det minsta av de studieförbund som varit med och delat på statsbidraget.

– Det ställs stora krav på studieförbunden och det är svårt att driva en verksamhet med hög kvalitet i hela landet om organisationen är för liten, säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet, i pressmeddelandet.

Ibn Rushd har upprepade gånger anklagats för att ha kopplingar till Muslimska brödraskapet. Folkbildningsrådet granskade förra året hur Ibn Rushd levde upp till demokrativillkoret, som är en av grunderna för att få statsbidrag, och fann att förbundet hade brustit i efterlevnaden av villkoret. Förbundet fick betala skadestånd och skulle inkomma med en åtgärdsplan.

Ibn Rushd har förnekat att förbundet bedriver antidemokratisk verksamhet och säger att verksamheten är god och att förbundet tar ansvar om brister förekommer.

"Kommer drabba grupper som är marginaliserade"

Peter Lindvall, chef för kyrkokansliets enhet för pastoral utveckling med ekumenik, skriver i en skriftlig kommentar till Kyrkans Tidning:

– Vi ser med oro på hur det här kommer att drabba grupper som är marginaliserade i samhället och som Ibn Rushd har en omvittnat god förmåga att nå ut till. Vad gäller själva beslutet från Folkbildningsrådet och dess motiveringar måste vi först gå igenom det innan vi gör en bedömning.

Ärkebiskop Martin Modéus säger i ett uttalande: ”Folkbildningsrådet tilldelar inte Ibn Rushd statsbidrag för den kommande treårsperioden. Det år bekymmersamt, eftersom Ibn Rushd arbetar med att nå marginaliserade i samhället. Jag blev illa berörd av utbildningsminister Mats Perssons kommentar som saknar grund i Folkbildningsrådets beslut och bedömningar och som underblåser fördomar. I Sverige måste vi samarbeta för att bygga det goda samhället, inte misstänkliggöra varandra.”

Kommentaren från Mats Persson (L) som Martin Modéus hänvisar till, gjordes till Aftonbladet.

– Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen. Det är inget nytt att det finns organisationer med unkna värderingar. Det som däremot är nytt är att regeringen har ställt nya, stenhårda krav och det får nu effekt, sa han till tidningen.

Inte förvånad att Ibn Rushd drabbas

Intresseorganisationen Studieförbunden i samverkan skriver i ett pressmeddelande att den tror att det här beslutet kommer gör det ännu svårare för den svenska folkbildning att nå den stora muslimska befolkningsgruppen.

De skriver vidare att Ibn Rushds i sin idéplattform bland annat har formulerat sitt uppdrag som att ”stärka och utveckla demokratin inom den muslimska folkrörelsen”.

– De här ambitionerna är minst lika angelägna i dag som när förbundet bildades för 15 år sedan, säger ordförande Gunnar Danielsson.

Men att Ibn Rushd skulle drabbas särskilt hårt av den utveckling som varit de senaste åren med hårdare krav på studieförbunden vad gäller kvalitetskontroll, granskning och efterkontroll, säger Gunnar Danielsson är föga överraskande.

Första fördelningen efter förändrat system

Vid årsskiftet trädde nya ett nytt bidragssystem för studieförbunden i kraft. Beslutet som nu kommit om hur medlen ska fördelas är det första efter förändringen.

Beslutet kommer att gälla i tre år och fördelningen har bestäms utifrån så kallade verksamhetsåtaganden som studieförbunden lämnat in. I åtagandet ska förbunden bland annat beskriva hur de ska jobba med de fem kvalitetsområden som i villkoren beskrivs som en förutsättning för att få ta del av statsbidraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar