Experten jobbade för mullornas Iran
Publicerad 31 jan 2025
Få svenskiranier och andra som intresserar sig för Iran förvånades av TV4:s avslöjade. Rouzbeh Parsi, Mellanösternchef vid Utrikespolitiska institutet, har ingått i ett påverkansnätverk styrt av den islamiska regimen i Teheran.
Nätverket, Iranian Experts Initiative (IEI), leddes av den dåvarande utrikesministern och numera vicepresidenten Javad Zarif.
Avslöjandet har möjliggjorts av den Londonbaserade nyhetskanalen Iran International. Den har fått tag i tusentals läckta e-postmeddelanden mellan iranska diplomater, analytiker och forskare. Meddelandena visar hur utvalda inflytelserika personer, bland andra Parsi, har försökt påverka den politiska debatten i väst till Irans fördel.
Rouzbeh Parsi räknas till en ”kärngrupp” bestående av ett antal andra generationens iranier som alla har ledande positioner vid internationella tankesmedjor och akademiska institutioner. I underlaget nämns han som en person som bör ingå i gruppen. Han närvarade vid dess första möte i Wien tillsammans med Irans utrikesminister.
Syftet var kort och gott att verka för Irans intressen genom en till synes oberoende expertroll.
Efter mötet började arbetet med att sprida Irans narrativ. Nätverkets medlemmar gav intervjuer, skrev artiklar och deltog i paneler. De har också stöttat sina regeringar med politiska råd angående Iran.
TV4 berättar att Parsi fördubblade antalet publiceringar i svenska medier. Hos SVT och SR var han en frekvent gäst som oberoende Iranexpert.
Men något oberoende är det alltså inte tal om.
Det är inte en dag för tidigt att erkänna att Parsis kritiker haft rätt.
En medlem i kärntruppen diskuterade sina texter direkt med det iranska ministeriet före publicering. En annan erbjöd sig att skriva ”spöktexter”. Rouzbeh Parsi kallades ”vän” av regimens toppdiplomat Saeed Khatibzadeh, som beskrev några av hans framträdanden i svensk public service som ”betydelsefulla verk”.
Att Parsi skulle vara en självständig expert är något som har ifrågasatts tidigare av exiliranier och andra insatta. Detta eftersom hans analyser påfallande ofta passar regimen och förminskar dess övergrepp.
Exempelvis ansåg han att det var ”hög tid att fundera på överorden om det som händer i Iran” ett år efter regimkritikern och feministen Mahsa Jina Aminis död, ett öde som fick människor över hela världen att protestera mot den iranska statens förtryck.
Nyligen sa han att kärnvapen skulle vara ett sätt att undvika konflikten med Israel: ”Låt mig sticka ut hakan och säga att Iran borde skaffat sig kärnvapen för tre-fyra år sedan.”
Hans grundtes att den islamiska regimen bör bestå – möjligen kan den förändras inifrån om bara omvärlden minskar trycket och avskaffar sanktioner – ekar tomt mot verkligheten. Repressionen ser inte ut att mildras i närtid. Tvärtom. Mullorna har till exempel öppnat upp för dödstraff för den kvinna som inte underkastar sig slöjtvång frivilligt.
Men Irans apartheidsystem för kvinnor och regimens massavrättningar är inget som Parsi opåkallat tar upp i intervjuer eller sociala medier. Där riktar han udden mot väst.
Irankännaren och statsvetaren Arvin Khoshnood kommenterade krasst avslöjandet:
– Han har försökt framställa regimen i ett positivt ljus och relativisera alla dess brott.
Parsi själv verkar ta lättvindigt på anklagelserna. Avslöjandet är ”en tunn soppa”, skriver han på X. Hans uppdragsgivare Utrikespolitiska institutet ryckte snabbt ut med ett ”fullt förtroende” för honom och kallade anklagelserna för vaga.
Men ingen av bortförklaringarna håller. Parsi har deltagit i ett påverkansnätverk för en brutal diktatur som i dag är ett hot mot Sverige, svenskiranier och judar. Ingen vet hur och varför han rekryterades till nätverket eller om det till och med var så att han själv tog initiativet. För han deltog i lönndom och ingen av hans arbetsgivare kände till det.
Så agerar inte någon som man har fullt förtroende för, men väl en som framstår som mullornas taltratt i Sverige.
Det är inte en dag för tidigt att erkänna att Rouzbeh Parsis kritiker haft rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar