29 procent av elever i Sverige har inte svenska som modersmål
Arabiska är största språket inom modersmålsundervisningen.
Svenska skolan erbjuder modersmålsundervisning till elever med andra modersmål. År 1990 hade 10 procent av elever ett annat modersmål, medan siffran har ökat till 29 procent senaste skolåret. Vanligast är arabiska, som 7 procent av elever i svenska skolor har som hemspråk. Enligt statistik som Bulletin begärt ut har nära var femte elev i Malmö i första årskurs arabiska som hemspråk.
27 feb 2025
Eftersom Sverige erbjuder modersmålsundervisning för Skolverket statistik både på de som deltar i modermålundervisning och de elever som är berättigade till detta men inte deltar.
För att vara berättigad till modersmålsundervisning räcker det inte att ha ett annat ursprung än svenska, utan kravet är att minst en vårdnadshavare har ett annat språk än svenska som modersmål, att språket utgör elevens dagliga umgängesspråk i hemmet samt att eleven har grundläggande kunskaper i språket.
De flesta som är berättigade till modersmålsundervisning har ursprung i andra länder, men statistiken inkluderar även ett mindre antal elever som har svenskt ursprung men här ingår även de som tillhör nationella minoriteter såsom samer och tornedalingar.
Som följd av senaste årens invandring har andel elever som har andra språk än svenska som modersmål ökat kraftigt, från 10 procent år 1990 till 29 procent senaste skolåret.
Siffrorna är ännu högre i storstäder. I Stockholm och Göteborg har cirka 40 procent av elever ett annat hemspråk än svenska, medan siffran är 60 procent i Malmö, där elever med svenska som modersmål är en minoritet.
Enligt skolverket är det vanligast förekommande språket arabiska, följd av somaliska. Skolverket skriver:
”Drygt 75 800 elever är berättigade till modersmålsundervisning i arabiska och drygt 51 000 elever deltar. Somaliska är det näst vanligaste språket där elever deltar i modersmålsundervisning, med knappt 18 700 elever som är berättigade och knappt 14 100 som deltar i modersmålsundervisning.”
Enligt statistik som Bulletin har begärt ut från skolverket har idag 18 procent av elever som börjar sitt första skolår i Malmö arabiska som hemspråk.
Alla som har ett annat modersmål än svenska och uppfyller övriga krav att vara berättigade till modersmålsundervisning deltar dock inte i undervisningen. Över åren har andelen som deltar sjunkit, och är idag cirka 56 procent.
I andra länder är andel elever med andra modersmål ännu högre. I Österrikes huvudstad Vien har 26 procent av förstaårselever arabiska som modersmål enligt österrikisk public service.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar