Migrationspolitik får inte fastna i polariserande pajkastning!
För att bryta segregationen behöver migrationen fortsatt ligga på låga nivåer under lång tid framöver. Regeringens skärpningar är bra, men kontrollen behöver stärkas ytterligare på flera områden, skriver bland andra Jonas Attenius (S).
Göteborg är segregerat. I vissa delar av vår stad är nästan alla utrikesfödda, och i andra delar är nästan ingen utrikesfödd. Barn, födda i Sverige, växer upp i Göteborg utan att lära sig flytande svenska. Människor som har flytt krig och diktatur fastnar i förnedrande utsatthet. På byggarbetsplatser och längs cykelbudsrutter utnyttjas fattiga invandrare som billig och okontrollerad arbetskraft. Tonåriga EU-medborgare utsätts för trafficking och sexhandel. Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.
Göteborg skulle inte vara någonting utan sina invandrare, från världens alla delar. Var tredje göteborgare har utländsk bakgrund. Göran Johansson brukade säga att ”göteborgare, det är en som är född i Göteborg – eller någon annanstans”. Vi är stolta över att Sverige har kunnat erbjuda ett tryggt hem för barn som flytt krig, en tillflyktsort för politiska dissidenter och frihet för våldsutsatta kvinnor – men Sverige kan inte ensamt hjälpa alla jordens förtryckta utan att det går ut över välfärdens förmåga och gemenskapen i vårt samhälle.
Under migrationskrisens kulmen blev det uppenbart att den gemensamma välfärden inte klarade trycket: det fanns inte lärare, socialsekreterare, vårdpersonal eller bostäder nog för att ta emot hundratusentals människor på kort tid. När situationen var som allra värst diskuterades på allvar att bygga tältläger i Skåne. Vi kan tyvärr inte hjälpa alla samtidigt. Det innebär inte att vi helt ska sluta hjälpa människor på flykt, som SD tycker, men det innebär att alla partier måste komma till insikt om ett otvetydigt faktum: En ohållbar migration sviker både invandrare och svenskar.
Sedan 2015 har Sverige fått en ny invandringspolitik. Socialdemokraterna har anpassat migrationslagstiftningen till EU:s miniminivå. Under 2021 tar Göteborg, med ungefär 600 000 invånare, bara emot drygt ett par hundra nyanlända flyktingar med beviljade uppehållstillstånd per år.
Det är en lagom nivå, men kontrollen behöver bli starkare.
Människor utan laglig rätt att vara i Sverige, arbetskraftsinvandrare och inflyttade asylsökande medför att invandringen går från rimliga hundratal till ohållbara tusental. Varje starkt samhälle förutsätter kontroll över vilka som befinner sig i landet, annars fungerar aldrig integrationen. Göteborg behöver låg invandring i många år framöver om vi ska kunna besegra ojämlikheten och sätta punkt för segregationen.
Regeringen har tagit många steg i rätt riktning. Den migrationsöverenskommelse regeringen drev igenom nyligen är ett stort framsteg. Samtidigt kvarstår brister i invandringspolitiken som inte täcks av överenskommelsen. Därför vill vi uppmana riksdag och regering att genomföra tre åtgärder som vi tror skulle leda till snabbare integration och ett långsiktigt hållbart mottagande:
Avskaffa EBO-lagen. EBO-lagen innebär att asylsökande tillåts bosätta sig var som helst i Sverige. Naturligtvis söker sig många till sina släktingar och vänner i segregerade, utsatta förortsområden – vilket i sin tur förvärrar segregationen och utsattheten ännu mer. EBO-lagen måste avskaffas och ersättas med en ABO-lag, där alla asylsökande anvisas till lämpligt placerade flyktingboenden i hela Sverige och inte tillåts bosätta sig i segregerade förorter. På anläggningsboendet kan svenskundervisning, samhällsorientering och yrkesutbildning inledas omedelbart.
Laga EU-rörligheten. EU:s fria rörlighet är en god tanke och i många fall ett bra system – men den bidrar till social utsatthet och dumpade arbetsvillkor. I dagsläget respekteras inte reglerna, som säger att EU-medborgare har rätt att vistas i annat EU-land i max 90 dagar utan försörjning. Sverige måste kräva att reglerna följs och att varje land tar ansvar för sina medborgares välfärd och mänskliga rättigheter.
Håll extremerna borta. Sverige kan inte ha en invandringspolitik som väsentligt skiljer sig från våra europeiska grannländer. Det måste göras klart att invandringspolitikens restriktiva fundament ligger fast för lång tid framöver. Extremerna – som vill stoppa alla kvotflyktingar eller lämna landets gränser vidöppna – måste hållas borta från inflytande.
Den svenska invandringspolitiken måste vara hållbar över tid och innebära att varje nyanländ får en verklig chans till integration i det svenska samhället.
Den svenska invandringspolitiken måste vara hållbar över tid och innebära att varje nyanländ får en verklig chans till integration i det svenska samhället. Segregationen måste brytas. Migrationspolitiken får inte fastna i polariserande pajkastning. Sverige tjänar på en ansvarsfull och verklighetsförankrad invandringspolitik.
Jonas Attenius (S), gruppledare och kommunalråd
Marina Johansson (S), kommunalråd
Blerta Hoti (S), kommunalråd
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar