tisdag 28 september 2021

Römosseskolan akt 2




G-bloggen om Abdirizak Waberi



Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dag väckt åtal mot två personer i en förening som har nära kopplingar till ökända Römosseskolan.

En av företrädarna: Förre moderate riksdagsledamoten och skolledaren Abdirizak Waberi.

Åtalet gäller grovt bokföringsbrott och enligt uppgifter i utredningen ska stora belopp ha gått till dyra utlandsresor och gåvor till Somalia.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor, säger åklagare Henric Fagher.

Römosseskolans förre rektor, Abdirizak Waberi, åtalas under måndagen – mot sitt nekande – för grovt bokföringsbrott.

Anklagelserna gäller hans roll i en förening som stått Römosseskolan i Angered nära. En förening som haft en mångmiljonomsättning under åren 2016 till 2018 – men helt saknat bokföring.

– Det handlar om ett stort antal inbetalningar till föreningen om sammanlagt knappt 4,5 miljoner kronor och utbetalningar om ungefär samma belopp som inte är bokförda, säger Henric Fagher, förundersökningsledare och chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Enligt åklagaren har föreningen uppgett sig utföra it-tjänster och en del renhållnings- och städtjänster åt Framstegsskolan, organisationen som drivit Römosseskolan vid samma tid.

Enligt en utredning från Skatteverket ska delar av dessa pengar sedan skickats vidare till personer i Somalia, enligt uppgift som gåvor, och även bekostat dyra resor som Abdirizak Waberi haft till just Somalia, där han leder ett islamistiskt parti.

Enligt åklagaren är det Abdirizak Waberi som varit den bokföringsfria föreningens faktiska företrädare, samtidigt som han var Römosseskolans rektor.

– Han var den som i praktiken drev verksamheten, men han hade ingen formell ställning i föreningen, säger Henric Fagher.

GT har varit i kontakt med Abdirizak Waberi, som inte vill uttala sig om anklagelserna.

– Jag har inga kommentarer för tillfället, säger han.

Ytterligare en företrädare i föreningen åtalas samtidigt. Även hon nekar till brott, och kan enligt Skatteverkets utredning, också kopplas till svenska grenen av Abdirizak Waberis islamistparti.

– Generellt kan jag bara säga att hon förnekar brott, säger företrädarens advokat Stefan Jevinger.

Enligt stämningsansökan anhölls den tidigare riksdagsledamoten Waberi i sin frånvaro den 5 juli i år. Han greps två dagar senare och satt frihetsberövad fram till den 9 juli då han försattes på fri fot i väntan på åtal.

Parallellt med utredningen om grovt bokföringsbrott pågår en annan utredning mot Abdirizak Waberi, för grov förskingring och grovt bokföringsbrott i den organisation som drivit Römosseskolan under flera år.

Waberi avskedades under uppmärksammade former från Römosseskolan i somras, där han var rektor – samt blev polisanmäld av styrelsen.

Styrelsen anklagade då den förre moderate riksdagsledamoten för att ha förskingrat pengar som skulle gått till skolans verksamhet.

Misstankarna mot den förre rektorn började när revisorn inför årsmötet upptäckte några märkliga fakturor där Waberi ska ha anlitat företag med nära koppling till vänner och släktingar.

Efter en internutredning anmäldes Waberi av styrelsen för skolan.

– Vi har tyckt att han fungerat bra som rektor. Men när vi började misstänka att han försökte dölja ekonomiska avvikelser så gjorde vi en intern granskning. Nu har vi gjort så gott vi kan som huvudman och resten är upp till myndigheterna, sa en anonym styrelsemedlem till Göteborgs-Posten i samband med anmälan.

I förhör med polisen uppger en redovisningskonsult knuten till Abdirizak Waberis verksamhet att de hade stora problem att i efterhand bokföra Waberis resor och gåvor ner till Somalia korrekt.

– Det är pengarna som skickas till Somalia som har gett oss mest huvudvärk, säger redovisningskonsulten.

En annan redovisningskonsult berättar att det fanns olika uppgifter om skälen till utbetalningarna:

– Från början var det torka i Somalia han gav som anledning till att pengar skickades dit. Senare har han pratat om att det är utbildningsinsatser där de har planer på att bygga upp skolor där nere.

I förhör uppger Abdirizak Waberi att pengarna gått till en organisation han själv varit med och startat nere i Somalia, som arbetar med välgörenhet och utbildningsfrågor.

Stora belopp ska också ha gått till att köpa mark på plats i Somalia.

– Pengarna gick till allt möjligt, till exempel för en väg som skulle asfalteras någonstans eller för att bygga skolor. Somalia behöver precis allt och somalier försöker så gott de kan hjälpa sitt land, säger Waberi i förhör.

De egna utlandsresorna säger Waberi också har med den organisationen att göra.

Bara under 2018 ska den bokföringsfria föreningen, som åklagaren uppger att Waberi företrätt, ha fört ut närmare 1,6 miljoner till Somalia. Enligt Waberi har utbetalningarna skett till organisationen, men ofta via privatpersoner på grund av Somalias dåligt utbyggda banksystem.

Det är mycket pengar, vet du vad den här organisationen gjort med de här pengarna?, frågar polisen Waberi i förhör.

– Vi är säkra på att de gör ett bra jobb där. Vi kan självklart inte vara säkra men vi kan inte göra mer än att se deras redovisning och vad de engagerar sig i.

Waberi har tidigare upptaxerats med sex miljoner kronor till följd av kostnader som bokförts på skolan och sidoföreningar och bolag, som bedömts som privata.

Åklagare Henric Fagher meddelar att åtalsbeslut i den senare delen som rör påstådda ekobrott i Römosseskolan kommer senare i år.

– Jag räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen senare i höst. Eftersom det är en pågående förundersökning kan jag inte kommentera dessa brottsmisstankar ytterligare, säger Henric Fagher.

Vart pengarna har tagit vägen, hoppas Henric Fagher kunde utveckla mer om, i åtalet senare i höst.

GT har tidigare kunnat berätta att Abdirizak Waberi, parallellt med uppdraget i Römosseskolan, drev ett islamistparti i Somalia.

Skolinspektionen inledde därefter en utredning och regionchef Maria Wassén på Skolinspektionen sa så här om GT:s avslöjande:

– Vi ser mycket allvarligt på de signalerna vi har fått nu och ska se till att huvudmannen tar sitt ansvar. Vi måste verkligen göra det så att huvudmännen och den svenska skolan är fri från sånt som omkullkastar vår värdegrund.

Waberi nekar enligt åtalet till brott. I en kommentar till GP har han sagt att samtliga anklagelser är del av en smutskastningskampanj mot honom:

– Jag vill inte kommentera någonting om polisanmälan tills jag ser själva anmälan och kan ta ställning till det som står där. Men det jag kan säga är att det finns en grupp som tillhör den före detta styrelsen som vill ta över makten på Römosseskolan. De har inte blivit omvalda men accepterar inte det beslutet. Det här är deras sätt att smutskasta mig, det är ett personangrepp, har han sagt till Göteborgs-Posten.

Åklagaren yrkar på att Waberi ska få näringsförbud i fem år eller längre, samt att den andre företrädaren ska få näringsförbud i minst tre år.

GT har varit i kontakt med Waberis advokat Per Gunnarsson som är fåordig före rättegången:

För ett par veckor sedan överklagade Darvik tingsrättsbeslutet att kommunen skulle betala tillbaka 14 miljoner kronor till Römosseskolan. Kommunen drog in skolpengen i somras och pengarna deponerades hos länsstyrelsen.

Tingsrätten menade att det inte längre var ovisst vem som företräder föreningen Framtidsskolan som driver tre muslimska friskolor i Göteborg.

Föreningens konto hade ”frysts” och Darvik förklarade att ett öppet bankkonto inte kunnat presenteras, samtidigt som en brottsutredning om grov ekonomisk brottslighet pågick.

– När vi fick veta att kontot var fryst så har vi fått kämpa delvis i motvind för att kunna stoppa fortsatta utbetalningar, säger han.

Axel Darvik menar också att brist på insyn i föreningens verksamhet bidragit till att de misstänkta brotten inte kunnat avslöjas tidigare.

– Om man har verksamhet som är helt finansierad av skattepengar tycker jag det är märkligt att vi inte har en offentlighetsprincip även för de här verksamheterna. Skolan har drivits i form av en ideell förening, vilket gjort att de inte behövt lämna in årsredovisning till Bolagsverket, säger han och fortsätter:

– Hade det varit ett aktiebolag hade det funnits någon typ av transparens. Här är det först när man börjar misstänka ekonomisk brottslighet som den här härvan kunnat nystas upp. Vi har ingen modern lagstiftning för att hantera den här typen av problematik. Det är något som regering och riksdag behöver gå fram med.

Abdirizak Waberi är partiledare för National Unity Party i Somalia – ett parti med kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

Den kritiserade muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg fick i somras grönt ljus att utöka sin skolverksamhet i höst.

Detta trots att GT kunde visa att tillståndet gick ut 2017.

Men samtidigt som skolans rektor, Abdirizak Waberi, driver skolan, är han också partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia – kopplade till Muslimska brödraskapet.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Maria Wassén, regionchef på Skolinspektionen.

Abdirizak Waberi är före detta moderat riksdagsledamot och satt 2010-2014 i riksdagen. I dag driver han den kritiserade Römosseskolan som under åren 2012-2019 erhållit 370 miljoner kronor i framför allt skolpeng från svenska staten och Göteborgs kommun.

Men nu kan GT berätta att rektorsuppdraget inte är det enda arbetet som Abdirizak Waberi har. Parallellt med arbetet på skolan driver Waberi nämligen ett politiskt parti i Somalia – med kopplingar till islamistiska Milli Göruz och Muslimska Brödraskapet.

Waberi är sedan tidigare känd i muslimska kretsar i Sverige och författaren och debattören Johan Westerholm har tidigare skrivit om Waberis engagemang i Somalia, och hans parti, i sin bok ”Islamismen i Sverige”.

Waberi har också uppmärksammats för att ha varit vice ordförande för Federation of Islamic Organisations in Europe, en organisation som enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är en paraplyorganisation till just Muslimska Brödraskapet.

Hans skola, Römosseskolan, har genom åren blivit kritiserad från både Skolinspektionen och politiskt håll. Det pågår också utredningar från Skolinspektionen sedan 2019 efter uppgifter om bland annat könsseparerad undervisning.

I somras fick skolan grönt ljus för att utöka sin verksamhet, trots att GT kunde visa att beslutet för tillståndet hade gått ut.

Abdirizak Waberi har också kritiserats för att ha företrätt islamistiska intressen i Sverige. I en granskning i SVT från 2011 sa Waberi att han inte tar kvinnor i hand och att kvinnor och män inte bör vistas i enrum innan giftermål.

Granskningen visade också att friskolan, som sägs verka för integration, jämställdhet och demokratiska värden, hade skolböcker där regler från Sharialagen lärdes ut. Bland annat stod det att ”kvinnan har sina plikter inom hemmet”.

– Det är också en vers i Koranen faktiskt, som säger det. Det har varit så och det studeras fortfarande, mannen som ska stå för alla ekonomiska kostnader och skydda familjen. På det sättet är det ju också han som företräder hemmet i samhället, svarade Waberi i programmet.

Partiet som Waberi driver i Somalia heter National Unity Party. Enligt uppgifter till GT ställer de upp i det kommande valet. Partiet grundades av somaliern Abdurahman Abdullahi Baadiyow som är välkänd inom Muslimska Brödraskapet, där han bland annat varit talesperson. Muslimska Brödraskapet är terrorstämplade i delar av världen, dock inte Sverige, och har som mål att introducera stater baserade på islam.

– Waberis parti är ett religiöst parti. Grundaren är inte väldigt extrem, men han är islamist och en bra talare och teolog. Det luktar väldigt mycket Muslimska Brödraskapet och det är en sann historisk kraft i Somalia, säger Stig Jarle Hansen, professor och Somaliaexpert på Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

Han säger att politiska partier i Somalia är väldigt personbaserade. Inte sällan drivs de av personer från den somaliska diasporan, som fått erfarenheter från utlandet.

– Globalt finns det falanger inom brödraskapet som jobbar med biståndsprojekt och som tydligt går in för en demokratisk dialog, och de somaliska ”bröderna” är relativt moderata. Men de är också väldigt bra på att gömma sig och partiet har potential att få en slags nyckelroll i politiken i Somalia. Det finns stora skillnader i inriktningen inom brödraskapet.

Römosseskolans demokratiska och jämställda värdegrund skulle kunna kollidera med inriktningen som Waberis parti har. Enligt Stig Jarle Hansen bör man ”inte vara naiv”, utan uppmärksam på signaler om att skolan inte efterlever stadgarna, även om ”det finns positiva värden i dess ideologiska grund”.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, säger så här:

– När man tittar på hela Muslimska brödraskapets arbete så går det ut på att islamisera samhället, att skapa en kokong runt muslimer, mot icke-muslimska influenser. Då är utbildningsväsendet en viktig del i det. Muslimska brödraskapet och även andra islamistiska grupper jobbar genom skolorna för att det stärker den ideologiska övertygelsen och då befläckas inte barnen med sekulära idéer, av moralisk dekadens.

National Unity Party beskriver på sin hemsida att de arbetar för ett politiskt och religiöst enat Somalia. Abdirizak Waberi förekommer på flera bilder från kongresser och sammanträden för partiet. Han benämns som partiledare. Vid ett tillfälle 2018, visas också bilder upp från ett vänskapligt besök med samarbetspartiet Saadet i Turkiet.

Saadet är den politiska grenen av ”Milli Göruz” och har bland annat organiserat demonstrationer mot Mohammedkarikatyrerna. De har också förespråkat en militär upprustning i Turkiet för att möta ”hoten från väst mot muslimska nationer”. Det är samma organisation som förre bostadsministern Mehmet Kaplan (Mp) hade kopplingar till, vilket ledde till hans avgång, 2016.

På partiets svenska hemsida – det finns ett ”National Unity Party Sweden” som benämns som dotterorganisation – beskrivs mötet som hölls i Turkiet 2018, så här: ”Besökte Turkiet och Saadet partiet. Pratade om konferenser och vikten av samarbete. Somalia ska med NUP (partiet) uppnå sin plats på den världspolitiska kartan”.

På hemsidan ordnas också insamlingar via Swish som sägs gå till att motverka Somalias torka. När GT undersöker numret verkar det inte finnas registrerat som företagskonto längre.

Det har även hållits seminarium i Göteborg under Waberis ledning.

Från Skolinspektionens håll pågår utredningar om hur skolan bedriver sin undervisning, men man kände inte till rektorns engagemang i Somalias politik.

– Vi vet om att Waberi har kopplats till Muslimska Brödraskapet tidigare. Men det här partiet i Somalia känner jag inte till. Utgångspunkten är att det är ny information, säger Maria Wassén, regionchef på Skolinspektionen.

Hon säger att utredningen som pågår gäller huvudmannen för skolan.

– Vi är noggranna med och försöker hela tiden att komma åt det där, att till exempel pojkar och flickar inte får samma förutsättningar i skolan. Där inte värdegrunden som den svenska skolan ska stå för enligt skollagens regler, följs. Det är också det som pågår i de här utredningarna.

Vetenskapsskolan blev av med sitt tillstånd och Römosseskolan har fått kritik flera gånger, ändå utreds fortfarande könsuppdelad undervisning i skolan. Är det inte en brist hos er att ni inte kommer åt de här skolorna, trots utredningar som gjorts?

– Jag vill inte säga att det är en brist hos oss, däremot så är det mycket komplicerade frågor. Det är också så att vi inte har fritt utrymme utan måste förhålla oss till regelverket och människor har rätt till yttrandefrihet och att vara med i föreningar.

Maria Wassén fortsätter:

– Vi ser mycket allvarligt på de signalerna vi har fått nu och ska se till att huvudmannen tar sitt ansvar. Vi måste verkligen göra det så att huvudmännen och den svenska skolan är fri från sånt som omkullkastar vår värdegrund.

GT har upprepade gånger under sommaren sökt Abdirizak Waberi, som via ombud hälsat att han är bortrest. Römosseskolans kansli har ej gått att nå via telefon och de har inte återkommit på våra mejl.

I höst väntas skolan ta över före detta Vetenskapsskolans lokaler. En skola som i våras blev av med sitt tillstånd efter att GT, ihop med stiftelsen Doku, avslöjat kopplingar till islamistisk extremism. Enligt DN har flera av de före detta anställda på Vetenskapsskolan fått nytt jobb på Römosseskolan.

MUSLIMSKA BRÖDRASKAPET

I en rapport från MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap) 2017 står det att Muslimska Brödraskapet driver en politisk ideologi – islamism. I rapporten står det att det är ett totalitärt system som inte är speciellt ”moderat”, utan en ideologiskt uppbyggd rörelse där medlemmar genomgår en introduceringsprocess på 5 till 8 år.

Muslimska brödraskapets strategiska förhållningssätt att bygga en

islamisk stat gradvis med betoning på indoktrinering och predikan. Staten ska vara baserad på sharia och anser att jihad, i betydelsen

heligt krig, måste användas. I samma rapport benämns Abdirizak Waberi som en i Sverige verkande aktivist för Muslimska Brödraskapet.

Stiftelsen Expo benämner Muslimska Brödraskapet som antisemitisk och bland andra Ryssland benämner organisationen som terrorstämplad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar