Socialdemokraterna i Botkyrka kommun avsatte under dramatiska former sitt kommunalråd i helgen. En falangstrid där ord idag står mot ord. Men bakom allt ligger en kommun i spillror efter något som bäst kan liknas vid ett fullskaleexperiment som kallats för interkulturell integration. Där allt resulterat i särintressens kamp och maktkamp om ekonomiska resurser.
Ord står nu mot ord i turerna kring hur Bottkyrkas tidigare kommunalråd, Ebba Östlin (S) avsattes. Från Ebba Östlins sida menar de som stödjer henne att det var ABF som kuppade bort henne som ”hämnd” för att Östlin gör processen kort med oegentligheter med utbetat kommunalt stöd till ABF:s kursgårdar. Från ABF:s håll hänvisar man till en hemligstämplad intern rapport om “flera punkter” i Östlins ledarskap utan att vidare vilja eller kunna specificera vad dessa brister skulle bestå i.
Men att Botkyrka är en kommun som har stora och allvarliga problem bör stå utom allt rimligt tvivel. Problem som går att direkt härleda till de senaste decenniernas migration och bristande integration. Botkyrka blev rikskänt vid valet 2018 då en företrädare för Miljöpartiet erbjöd Moderaterna 3 000 röster i utbyte mot ett bygglov för en moské för att ta ett exempel av flera som ramar in kommunens situation idag.
Botkyrka är något av en europeisk experimentkommun för migrationens effekter och integration. 2015 erhöll kommunen Europarådets status som pilot i rådets program Intercultural Cities. Programmets medlemmar ses av Europarådets ministerråd som pionjärer för en interkulturell samhällsutveckling.interkulturell integration.
Detta drevs fram av Östlins företrädare och en av den tidigare partisekreteraren Carin Jämtins närmaste förtrogna. Innan Ebba Östlin tillträdde 2015 var Katarina Berggren kommunstyrelsens ordförande.
Bland annat tog Berggren inom ramen för interkulturell integration initiativ till att grunda MKC, Mångkulturellt Centrum, tillsammans med bland annat CEMFOR som är en direkt avlöpare till teologiska institutionen vid Uppsala Univerrsitet. CEMFOR, eller Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, är ett av professor Mattias Gardells initiativ och har sedan grundandet haft en tydlig koppling till den turkiska regeringskontrollerade (AKP) tankesmedjan SETA vilket Ledarsidorna kunnat rapportera om tidigare.
Att MKC förlades i Botkyrka är ingen slump då drygt fem procent av kommunens invånare är födda i Turkiet och ett yttterligare mörkertal, i form av inrikesfödda med en eller bägge föräldrarna med Turkiet som födelseland. 2021 var ungefär hälften av kommunens invånare födda uttanför Sverige eller hade minst en utrikesfödd förälder Sverige enligt SCB sttatistik. Motsvarande siffra för hela landet är 20 procent.
Var tionde född i Turkiet och därmed med turkiskt medborgarskap bor idag i Botkyrka kommun vilket gör att det inte är någon slump att det AKP-lojala svenska partiet Nyans partiledare, Mikhail Yüksel, idag är representerad i Bottkyrka kommunfullmäktige.
Relaterat: Så fjärrstyrs det fascistiska Partiet Nyans från Turkiet
CEMFOR avbröt samarbetet med tankesmedjan SETA under hösten 2022 då man ansåg att det fanns risker för direkt eller indirekt politisering av den akademiska forskningen om islamofobi nationellt såväl som internationellt utan att nämna att det varit väl känt att SETA och dess årliga sttudie om islamofobi haft en direkt koppling till AKP i allmänhet och kretsen kring president Erdogan i synnerhet.
Sedan 2015 så blev utvecklingen i Botkyrka allt alvaraligare. 2019 tvingades Skolinspektionen ta beslut om ”statliga åtgärder för rättelse” för Storvretskolan i Botkyrka kommun, som efter att ha belagts med vite två gånger inte kommit tillrätta med omfattande problem. Denna åtgärd, att sättta en kommunal skola under en form tvångsförvaltning hade aldrig tidigare genomförts i någon kommun i Sverige och kan närmast jämföras med tvångsnedläggning av en fristående skola
Bristerna på skolan avseende trygghet och studiero, undervisning, särskilt stöd, värdegrundsarbete, bristande samverkan mellan lärarna samt att skolbiblioteket inte används i undervisningen var omfatttande. Både rektorn och grundskolechefen kom att bytas ut. I oktober 2019 fick kommunen tillbaka ansvaret för skolan efter att Skolinspektionen kunnat stödja kommunen i åtgärdandet av bristerna.
Botkyrka kommuns problem liknar mycket de problem som finns i Malmö och som har funnits i Södertälje. Problem med starka etniska, kulturella och religiösa särinttressen som fått se mycket av sina landvinnigar sedan Berggrens tid som kommunalråd nu försvinna en efter en.
Särintressen som såg indragningen av ungdomsgårdarna som en direkt krigsförklaring från Östlins sida när allt Östlin ville var att städa upp. Städa upp i sviterna av att ha varit pionjärtkommun för Europarådet interkulturella integrationsexperiment på samma sätt som hennes partikamrat Boel Godner städat upp i den bidragsfinansierade kriminella världen i Södertälje.
Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, röstades bort under kuppartade former i helgen.
Bland de 50-tal nya medlemmar i Socialdemokraterna som dök upp på mötet fanns personer med nära kopplingar till gängkriminalitet.
Östlin har gjort sig känd för sin tuffa kamp mot brottsligheten i Botkyrka, en av alla dessa kommuner runt Stockholm som numera plågas av den organiserade brottslighetens verksamheter och strider.
Mest uppmärksamhet i tidningar, radio och tv har mordet på tolvåriga Adriana och Vårbynätverkets härjningar fått, men långt ifrån all kriminalitet i denna del av Stockholmsregionen har nått rubrikerna.
Under ett möte för Socialdemokraterna i Botkyrka i lördags röstades Ebba Östlin lika plötsligt som överraskande bort som lokal gruppledare för partiet, med siffrorna 91-88.
Det här innebär att Botkyrkas starka kvinna kommer att tvingas lämna sin plats som ordförande i kommunstyrelsen.
– Det har drivits en kampanj för att avsätta Östlin, säger Nadina Rosengren, politisk stabschef för Socialdemokraterna i Botkyrka.
Redan detta låter olustigt. Men det blir värre.
Bland de 50-tal nya medlemmar som infann sig till mötet i Folkets hus i Hallunda fanns, enligt flera källor inte bara personer som knappt ens kunde svenska och som inte tycktes begripa vad de gjorde där.
Dessutom ska män med omfattande kriminalitet i bagaget plötsligt inte bara blivit politiskt aktiva på gräsrotsnivå utan även övertygade socialdemokrater.
Enligt en av Aftonbladets källor deltog personer som associeras med gängkriminalitet i bortröstandet av Östlin.
En annan centralt placerad person säger att polisen har informerats om att i vart fall en man som nyligen har kommit ut ur fängelse och som är medlem i Vårbynätverket var på plats.
Ja, samma nätverk vars ledarfigurer har dömts till långa fängelsestraff för olika mordförsök, grova narkotikabrott och vapenbrott, en härva i vilken även kidnappningen av rapartisten Einár ingick.
– Det är ABF i Botkyrka/Salem som har rekryterat nya medlemmar för att avsätta Östlin, säger Rosengren, stabschefen.
Varför skulle då ABF vilja göra sig av med en ledande kommunpolitiker?
Därför att Botkyrka kommun för ett år sedan stängde tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar med omedelbar verkan.
I samma veva avslutades det lokala samarbetet med ABF, som i 40 år drev denna verksamhet för kommunens ungdomar.
Botkyrkas drastiska beslut berodde på att den rapport som den politiska ledningen hade beställt var färdig och presenterad.
En rapport som visade att personer med domar för grova brott hade anställts och arbeta med ungdomar, att våldsdåd förekommit, att knark hittats, bidrag ska ha använts på felaktigt sätt, medlemmar i Vårbynätverket ska vistats i lokalerna iklädda skyddsvästar.
Fritidsgårdarna var snart öppna igen, men nu i kommunens regi.
Sedan dess har det bråkats. ABF:s företrädare i Botkyrka har sagt att rapporten innehåller en hel del felaktigheter och att varje anklagelse går att bemöta.
De har fått stöd av en falang inom den lokala socialdemokratin och en bitter konflikt har brutit ut.
Möten med Östlin har spelats in i smyg och lämnats till pressen, men inga redaktioner har nappat, anklagelser och motanklagelser har haglat, miljön har blivit alltmer förgiftad.
– Vår ledare har utsatts för en smutskastningskampanj, säger en medarbetare.
En hel del tyder på att den organiserade brottsligheten har deltagit i avsättandet av den ledande politikern i kommunen.
Det är oerhört. Det är oacceptabelt.
Vad händer med Botkyrka om en socialdemokrat som står i tacksamhetsskuld till Vårbynätverket tar över?
Fotnot: Ebba Östlin vill inte uttala sig. Det vill inte heller Sebastian Flygar, ombudsman för ABF Botkyrka-Salem, göra.
Efter att sju fritidsgårdar i Botkyrka som drivits av ABF stängts ned av kommunen röstas Ebba Östlin (S) bort som Kommunstyrelsens ordförande av Socialdemokraternas medlemmar. Men enligt partiets politiska stabschef i Botkyrka är det hela en kupp arrangerad av ABF, som motsätter sig Östlins hårda linje mot kriminalitet.
I februari förra året beslutade Botkyrka kommun om att stänga sju fritidsgårdar och fritidsklubbar i kommunen som drevs av Arbetarnas bildningsförbund, ABF. Anledningen var att incidentrapporter inte skickats in, att det rådde en dålig psykosocial arbetsmiljö och att fel personal rekryterats.
– Det borde finnas mer kontroll av verksamheterna. Det här borde inte få ske, sade Stina Lundgren (M), oppositionsråd i Botkyrka, till SVT.
Läs även: ABF-drivna fritidsgårdar stängs med omedelbar verkan
– Vi har fått alldeles för dålig information av kommunen så jag kan inte bemöta anklagelserna, sade Christina Zedell, ordförande i ABF i Botkyrka/Salem, till SVT.
Helena Hellström, kultur- och fritidsdirektör på Botkyrka kommun, sade till Dagens Nyheter i samband med stängningen att det ”var ett proaktivt beslut vi tog för att säkerställa tryggheten”.
– Vi upptäckte brister, inledde granskningen och under dess gång fick vi mycket bekräftat, sade hon.
En utredning visade att grovt kriminella anställts och tillåtits arbeta med barn på fritidsgårdarna och att personer med koppling till kriminella verksamheter har tillåtits vistas i verksamheten, rapporterade SVT.
”Narkotika har återfunnits, allvarliga våldsdåd har förekommit och personer som bär skottsäkra västar har tillåtits vistats i verksamheten”, enligt utredningen.
Läs även: Grovt kriminella fick jobb på ABF:s fritidsgårdar
Beslutet togs av de regerande Socialdemokraterna, men partiets medlemmar i Botkyrka var inte nöjda. På lördagen fick Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebba Östlin (S) sparken av partiets medlemmar på grund av stängningen med 91 röster mot 88, rapporterar SVT.
”Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot kriminaliteten, det har jag lovat Botkyrka. Nu är det upp till mitt parti hur man ska hantera detta” skriver Ebba Östlin till SVT.
Socialdemokraternas politiska stabschef i Botkyrka Nadina Rosengren säger till P4 i Sveriges Radio att ABF fört en kampanj mot Ebba Östlin sedan stängningen, bland annat genom att rekrytera nya medlemmar till S för att rösta bort henne.
– Det är ju ingen hemlighet att ABF Botkyrka/Salems ledning under lång tid har riktat in sig på Ebba Östlin och hennes väldigt hårda linje mot kriminaliteten efter att kommunen tvingades stänga deras verksamheter under våren efter att det uppdagats att det förekommit våld, vapen, narkotika, skyddsvästar, hot och andra väldigt allvarliga händelser i de verksamheter som de hade bedrivit, säger Rosengren.
– Efter det har man fört ett långt arbete, omfattande arbete, och även rekryterat en hel del nya medlemmar i syfte att avsätta Ebba Östlin, fortsätter hon.
Läs även: Fritidsgård flyttar utomhus – togs över av kriminella
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar