tisdag 17 januari 2023

Imanskolan stängd

 



Man behöver inte vara våldsbejakande för att vara olämplig.
Krönika 17 januari 2023

Imanskolans elever börjar på måndag i nya skolor runt om i Uppsala. Såväl Skolinspektionen som förvaltningsrätten har, efter att Säpo har varnat om att skolans elever riskerar att radikaliseras, landat i att skolan ska stängas.

Orättvist, har Imanskolans rektor Khodr Ali sagt. Beslutet bygger på "rena lögner" har Henrik Baleiro, från skolans ledningsgrupp, hävdat. Skulle friskolans nästan 200 elever, från förskoleklass till årskurs sex, tvingas byta skola utan anledning? Det hade varit en skandal.

Men så är det förstås inte. Enligt förvaltningsrättens dom som kom strax före jul har Skolinspektionen, med stöd av skollagen, "haft fog för att återkalla godkännandet av stiftelsen som huvudman för Imanskolan i Uppsala". Stiftelsen i fråga är Stiftelsen Imanskolan.

Från Skolinspektionens sida har man bland annat pekat på att ledningskretsen "inte uppfyller kravet på lämplighet".

Enligt Säpo benämns en person som "huvudman" av rektor och personal, personen har betraktats ”som skolans chef". Samme person har anlitats som konsult av skolan. Personen har enligt Säpo "under lång tid varit en central person för spridandet av en totalitär islamistisk ideologi". Han beskrivs vara "medgrundare till en intresseorganisation där hälften av de skolor som ingår har nyttjats i radikaliserande eller brottsliga syften".

Det finns även styrelseledamöter i Stiftelsen Imanskolan som suttit i styrelser för andra bolag och stiftelser som inte längre tillåts bedriva skolor. Åtminstone en av dem upprätthåller kontakter med personer "som sympatiserar med våldsbejakande extremism", enligt Säpo.

Anledningen till att Skolinspektionen gjorde en ägar- och ledningsprövning av Stiftelsen Imanskolan var att flera styrelseledamöter visade sig även sitta i styrelsen för Föreningen Framstegsskolan i Göteborg, som drev Römosseskolan och som inte längre får bedriva skolor.

I Skolinspektionens motivering och beslut, bifogad som bilaga 1 i domen, framkommer kopplingar till Muslimska brödraskapet. Stiftelsen Imanskolan påpekar i förvaltningsrättens dom att brödraskapet inte är en terrorklassad organisation i Sverige. Det är sant. Men den strävar efter ett världsomspännande kalifat byggt på sharia.

Man måste så att säga inte förespråka våld eller terror för att kunna bli av med rätten att bedriva skola. Man är olämplig även om man "bara" könsseparerar eleverna, har personal som hämtar barn på lektionstid för att ta dem till bönelokalen – och förespråkar islamism.


Sakine Madon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar