onsdag 8 mars 2023

Botkyrka akt 13




Det ligger en S-hund begraven i Botkyrka

Publicerad 8 mar 2023 kl 18.00

Botkyrka arbetarekommun skakas av en våldsam falangstrid.

När Ebba Östlin röstades bort som S-topp i Botkyrka sa sig partiledningen vara maktlös. Men när hon nu försöker återfå sin post gör den allt för att sätta käppar i hjulet för henne.

Socialdemokraterna är av tradition ett hårdhänt parti. Ledningen har aldrig tvekat att agera resolut mot olika försök till infiltration och kupper. Efter andra världskriget byggde man rentav upp en egen underrättelsetjänst för att försöka hålla misstänkta kommunister borta från LO-förbunden.

Därför var det märkligt att följa partiets inledningsvis så lama agerande efter skandalen i Botkyrka i januari. Då petades Ebba Östlin som S-topp i kommunen efter en ovanligt stor medlemstillströmning och med bara tre rösters marginal.

En utlösande orsak till förtroendeomröstningen var att Östlin låtit säga upp kontraktet med ABF om att driva fritidsgårdar i kommunen efter att en extern utredning visat att gängkriminella hängde på gårdarna och att personal begått allvarliga brott.

Men partisekreterare Tobias Baudin tvådde sina händer. Några bevis om att personer med kopplingar till gängkriminalitet hade bevistat medlemsmötet hade han inte tagit del av. I stället klagade han över att polisen inte ville lämna ut hemlig underrättelseinformation till partiet.

Däremot var han snabb med att slå fast att omröstningen skett på ett demokratiskt sätt. Nya medlemmar har ju enligt stadgarna rätt att rösta efter 30 dagar, menade partisekreteraren. I sak sa han sig inte vilja lägga sig i vad arbetarekommunen fattade för beslut.

Socialdemokratiska lokalpolitiker som är måna om karriären kommer att undvika att upprepa det misstaget.

Men Socialdemokraternas handlingsförlamning visade sig bara gälla att ingripa mot ena sidan i denna falangstrid. När Ebba Östlin öppnade för att återigen kandidera till S-topp i Botkyrka stod partiet, som gav oss IB-affären, snabbt att känna igen.

Partidistriktet presenterade raskt en intern undersökning som slog fast att allt hade gått rätt till. Östlin, som själv säger sig ha känt igen flera personer ur den gängkriminella miljön vid medlemsmötet, hade man dock inte intervjuat.

Borta var nu också Tobias Baudins försäkringar om att alla nya medlemmar ska få rösta inom 30 dagar. Partidistriktet har nekat medlemskap till 98 personer som ansökt om medlemskap inför det årsmöte som ska välja den nya S-ledaren.

Det går alltså bra att värva medlemmar för att peta Östlin, men inte för att försöka rädda henne kvar!

Strunta i stadgarna, målstolparna står där partiledningen ställer dem.

So what, kan man tycka. Fulspel i falangstrider inom S är väl lika gamla som Hjalmar Branting. Är inte det en sak för partimedlemmarna?

Men S-ledningens agerande slår också mot kampen mot gängen.

Det står helt klart att Ebba Östlins beslut att säga upp kontraktet med ABF:s fritidsgårdar har bidragit till förtroendeomröstningen mot henne, det medger till och med Tobias Baudin.

När partiledningen inom S så tydligt väljer att stötta hennes kritiker är det därför en mycket olycklig signal till S-märkta lokaltoppar som misstänker att det kan finnas liknande oegentligheter i verksamheten som de som Ebba Östlin upptäckte inom ABF.

”Vad var det som hände?” undrade programledaren för Studio Ett häromdagen.

”Jag vände på en sten”, förklarade Ebba Östlin.

Socialdemokratiska lokalpolitiker som är måna om karriären kommer att undvika att upprepa det misstaget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar