lördag 11 mars 2023

Coachning = medvetandestyrning


2023-03-11

Historien om den coachande socialdemokratin och de nordkoreanska hejaklackarna

Johan Westerholm Söndag 12 mars

Socialdemokraternas tradition av coachande samtal är inget nytt. Det är en kombination av lirkningar, implicita hot och till slut förnedring av självständigt tänkande partipolitiskt aktiva. En process som dagens partiledning förfinat till perfektion.

Fackförbundet Ledarna definierar ”coachande samtal” enligt följande:

”Syftet med coachande samtal är att medarbetaren själv ska hitta lösningar på sina problem. Coachning handlar om att hjälpa någon att förstå mer om sitt problem, utan att själv behöva förstå eller ta över utmaningen. Att coacha medarbetare passar bättre i vissa situationer än andra.”

Socialdemokraterna tillämpar denna definition, och ett antal till, sedan minst två decennier. I fallet med de två nämndemännen (lekmannadomare) hittade dessa lösningen ”själva”, med distriktsledningens hjälp, genom att avsäga sig sina uppdrag.

Exemplen på vad som kan bli nästa steg när Socialdemokraterna lägger an sin coachande sida är flera.

Carina Hägg hade under flera mandatperioder varnats för sitt försvar av kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld. Inte sällan granskade och kritiserade hon även den radikala islamism hon såg som en delfaktor. Hon utnyttjade sin ställning som folkvald så pass självständigt, inte sällan i konflikt med dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin, att hon trots en fastställd riksdagslista kom att petas. Distriktet kallade, med Jämtins goda minne eller tysta medgivande, till en extrakongress där Hägg till slut ströks helt.

Den förnedrande behandling som hon utsattes för av partiet beskrivs av Helene Bergman på ”Kärringbloggen”. En behandling som känns igen i hur partiet även behandlade Nalin Baksi (tidigare Pekgul) samt inte minst Ann-Sofie Hermansson, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

Hermansson förlorade sitt uppdrag efter initiativ av distriktsordföranden för Göteborgs partidistrikt Anna Johansson. Det var i samband med att Hermansson tagit de opolitiska kommunala tjänstemännen i försvar för att de vägrat visning av filmen ”Burka Songs 2.0” i Göteborgs Stads lokaler.

Hermansson blev sedan stämd för grovt förtal, av Muslimska Mänskliga Rättighetskomitténs två företrädare Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil. Såväl tings- som hovrätt kom senare att underkänna Abdullahi och Doubakils talan men Hermanssons politiska karriär var ändå slut.

I Pekguls fall blev jag själv vittne till vilka personer, och kluster, som tog initiativ till en avsättning av Nalin Pekgul som ordförande för S-kvinnor 2009. Pekgul förlorade i samband med detta senare även sin riksdagsplats.

Själv har jag fått erfara hur coachande samtal går till, i samband med att jag liknade Stockholms läns distriktskongress med en nordkoreansk hejaklack. Jag blev då kallad av Lars Bryntesson, tidigare kommunalråd i Värmdö respektive Sigtuna, till ett coachande samtal med Lars Vikmång. Vikmång var då förste ombudsman i Stockholms läns partidistrikt, under Mikael Damberg.

Vikmång är idag andre partisekreterare och Damberg är finanspolitisk talesperson. Resan till den slutliga förnedringen kom att innefatta en rad med erfarenheter, Bland annat det som jag upplevde och som riktades mot mig när jag var anställd som politisk sekreterare åt Lars Bryntesson i Sigtuna.

Bryntesson återkom under denna tid flera gånger till sitt engagemang i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, vilket nätverk det innebar samt poängterade ofta hans egen nära vänskap med dåvarande partisekreteraren Carin Jämtin.

Jag lämnade slutligen och definitivt den aktiva partipolitiken efter att jag, trots att enig valberedning nominerat mig till ordförandeskapet i Socialdemokraternas Säkerhetspolitiska Klubb i Stockholms Arbetarekommun, under pågående årsmöte blev jag bortröstad.

Veckan innan årsmötet hade antalet medlemmar ökat kraftigt. Samtliga nya medlemmar, varav få var kända sedan tidigare, deltog på mötet. Ett möte vars genomförande och regi kom att likna förnedringen av den fransk-judiske artillerikaptenen Alfred Dreyfus. Där jag kom att stå som huvudrollsinnehavaren Dreyfus.

Samma mönster har senare kunnat identifieras i bland annat Botkyrka, när kommunalrådet Ebba Östlin röstades bort.

Socialdemokraternas tradition av coachande samtal är inget nytt. Det är en kombination av lirkningar, implicita hot och till slut förnedring av självständigt tänkande partipolitiskt aktiva. En effektiv process, och som enligt partiet vaskat fram de bästa, mest kompetenta och mest lämpade företrädarna i svensk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar