söndag 19 mars 2023

Botkyrka akt 17





Efter kaoset i Botkyrka – Ebba Östlin förlorade nya omröstningen

Efter kaoset och anklagelserna om en gängkupp i Botkyrka valdes en ny S-ledare på lördagskvällen i kommunen söder om Stockholm.

Den av partiet nominerade Emanuel Ksiazkiewicz vann maktkampen över den tidigare bortröstade Ebba Östlin.

– Det har varit en infekterad personkonflikt som så klart har påverkat vårt parti, säger han efter att ha vunnit en lokal S-omröstning med siffrorna 121–80.

– Den viktiga frågan är vad det här får för konsekvenser för Botkyrka, säger förloraren Östlin.

Botkyrka kommun får en ny S-ledare efter all turbulens den senaste tiden. Partiets kandidat Emanuel Ksiazkiewicz vann klart en omröstning över den tidigare bortröstade Ebba Östlin – med siffrorna 121–80.

– Jag har en ambivalent känsla till allt det som har hänt i Botkyrka i dag. Det har varit en infekterad personkonflikt som har drabbat väldigt många och påverkat vårt parti, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

– Jag är glad över det förtroende jag har fått. Samtidigt är jag väldigt trött, säger han.

Flera familjemedlemmar i kretsen kring den som har pekats ut för att ha organiserat den förra omröstningen där Östlin förlorade var ju med här i dag. Hur ser du på risken att du hamnar i skuld till de här relativt nya medlemmarna?

– Jag tycker att det är ett konstigt påstående. I samtliga omröstningar har det funnits medlemmar som är släkt, sambos eller gifta med personer på de olika sidorna. Det är inte konstigt att man som familj delar värderingar.


Ebba Östlin, som förlorade maktkampen, kommenterar:

– Den viktiga frågan är inte vad det här innebär för mig utan vad den får för konsekvenser för Botkyrka. Jag är stolt över vad vi åstadkommit under mina sju år som kommunstyrelsens ordförande, säger hon till Expressens Helena Gissén efter omröstningen.

Hon tillägger att det ”är upp till partiet” att utreda alla anklagelser som cirkulerar kring händelserna inom S i Botkyrka.

På frågan om vad hon ska göra nu svarar Ebba Östlin:

– Skaffa ett liv där jag inte blir jagad av journalister.

Enligt en S-källa tvingas samtliga styrelseledamöter som förordat Ebba Östlin bort från sina poster – trots att de egentligen har ett år kvar. Ny vice ordförande är Inger Ros från ABF:s förbundsstyrelse, enligt samma källa.

”Utrensningen har verkställts”

Splittringarna och bråken fortsatte in i det sista.

– Vi kan konstatera att den utrensning som man arbetat för nu har verkställts, säger en S-källa

En S-röst tror inte att det blir lugn och ro nu.

– Verkligen inte. Han klarade sig knappt igenom att bli vald till kommunalråd i kommunfullmäktige. Sen kommer ju diskussionen om pengar till ABF snart komma upp. Inte ens säkert att majoriteten håller, säger personen och fortsätter:

– Men det är mer en förlust för Botkyrka än Ebba. Och för partiet så klart.

”Stor glädje”

Samtidigt säger en annan S-källa:

– Det är mycket gratulationer och glädje. Känslan är att allt det eländiga som varit slutat här.

– Stor glädje från majoriteten. Nu gäller det att gå vidare och läka de sår som skapats, säger en annan S-källa.

Det var i slutet av januari som Ebba Östlin röstades bort som S-gruppledare i Botkyrka, vilket betydde att hon inte heller kunde sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande.

Det förekom anklagelser om att petningen skett under kuppartade former, och att personer med koppling till organiserad brottslighet rekryterades inför mötet och lyckades rösta bort Östlin med knapp marginal.

Larm om gängkriminalitet

Ebba Östlin har tidigare själv varit drivande i att stänga ABF:s fritidsgårdar i kommunen, efter larm om verksamhetens kopplingar till gängkriminalitet. Fritidsgårdarna stängdes bland annat på grund av att gängkriminella vistats i en av lokalerna.

Bortröstningen har beskrivits som ett slags hämnd från ABF-sidan. Andra har hävdat att det är fel och att det helt enkelt fanns ett brett missnöje med Östlin, och att det var därför hon röstades bort.

– Det verkar som att ABF-sidan har rösterna. Många av dem som förekommit i rapporteringen är på plats, sade en S-källa inifrån mötet.

– Samma spår som hela tiden. På ena sidan ABF-anknutna och på andra sidan de som står upp för besluten kring fritidsgårdarna, säger en källa och fortsätter:

– Många medlemmar med stark anknytning till ABF:s ledning som lämnar när diskussionen pågår men rings in till besluten.

Spänd stämning

En S-medlem säger:

– Stämningen är väldigt spänd från Ebbas sida. Människor är väldigt trötta och hungriga. Man vill gärna få mötet överstökat. Upplever inte att medlemmarna är glada när det begärs omröstningar på varje punkt.

Östlinlägret försökte vinna tid, men den taktiken misslyckades.

– Ebbas gäng försöker dra ut på mötet så länge som möjligt, med förhoppning att folk tröttnar och går hem. De har förlorat tre voteringar så här långt, sade en S-medlem inifrån mötet.

Partiets egen utredning visade att gängkriminella inte infiltrerat partiet. Samtidigt finns ett uteslutningsärende mot en person som deltog på det tidigare mötet.

Och sedan dess har striderna fortsatt.

98 nekades bli medlemmar

Bland annat har 98 personer nekats att bli medlemmar i partiet i Botkyrka, på grund av att det nu sker en ”fraktionsbildning”, enligt partiet. De nya medlemmarna är resultatet av en aggressiv värvningskampanj från Ebba Östlins läger, menar flera.

Andra menar att det nu pågår försök att ”skrämma människor”, att det känns ”obehagligt” – och att personer som stöttar Östlin nu kastas ut utan grund.

Samtidigt får 23 medlemmar som ansökte om medlemskap innan Östlin röstades bort vara kvar i partiet, varav flera är släkt och vänner med ABF-anställda, enligt SVT.

De hade rösträtt på lördagens möte hos S i Botkyrka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar