lördag 18 mars 2023

Botkyrka akt 16





Emanuel Ksiazkiewicz ny S-ledare i Botkyrka.

19 mars 2023

Emanuel Ksiazkiewicz blir ny ledare för Socialdemokraterna i Botkyrka. Han röstades fram på Socialdemokraterna i Botkyrkas årsmöte som hölls under lördagen.

– Förhoppningsvis betyder det här ett slut på en lång och utdragen personkonflikt, säger Ksiazkiewicz till SVT efter omröstningen.

Resultatet vid omröstningen under årsmötet i Hallunda folkets hus blev 121 för Ksiazkiewicz mot 80 för Östlin. Det innebär även att Ksiazkiewicz blir kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, men kommunfullmäktige måste först fatta ett formellt beslut i frågan. Valet kom efter att tidigare ordförande Ebba Östlin avsattes i en kontroversiell omröstning, som omsusats av anklagelser om gängkopplingar och röstfusk.

Emanuel Ksiazkiewicz nominerades tidigare i mars av styrelsen för Socialdemokraterna i Botkyrka till ny gruppledare. Han är en av dem som menat att petningen av Östlin motiverades av bristande ledarskap, snarare än av gängkriminella intressen.

– Vi är många som har varit med och fattat det här tuffa beslutet, och vi kommer att respektera årsmötets beslut och gå vidare.

Förtroendet för partiet
Ksiazkiewicz säger att det kommer krävas hårt arbete för att få tillbaka partiets förtroende.

– Det är klart att det skadar partiet när man har den här typen av personkonflikter.

”Aldrig sagt att det är en kupp”
Efter omröstningen fick den tidigare gruppledaren Ebba Östlin frågan om vad valet av den nya gruppledaren betyder för Botkyrka.

– Det kommer tiden att få utvisa.

Hon säger att omröstningen som ledde till hennes avgång, som vissa beskrivit som en kupp, är upp till andra att utreda närmare.

– Jag har aldrig sagt att det är en kupp, utan allt som handlar om vad som har hänt på mötet det är upp till partiet att utreda.

Nya medlemmar stoppades
Inför årsmötet har 98 personer stoppats från att gå med i partiet, efter anklagelser om att personer med koppling till gängkriminalitet blev medlemmar för att rösta bort Ebba Östlin i januari. De personer som gick med inför omröstningen som avsatte Östlin, varav ett tjugotal konstaterats ha koppling till de nedstängda fritidsgårdar som ligger till grund för gänganklagelserna, får rösta i lördagens val.


Hemlig lista avslöjar: Anhöriga till ABF-anställda deltog i bortröstandet av Östlin.

16 MARS 2023

Drygt 20 släktingar och vänner till ABF-anställda, som blev medlemmar 2022, var med och röstade bort Ebba Östlin (S) på S-medlemsmötet i januari. Flera släktingar till Emanuel Ksiazkiewicz (S), som är utmanare till kommunstyrelsens ordförandeposten i Botkyrka, var också med och röstade. Det visar läckta dokument som SVT Nyheter Stockholm tagit del av.

– Det här ser jag som väldigt allvarligt och det här är ju ingenting som lockar seriösa medlemmar på lång sikt, säger S-märkta statsvetaren Marja Lemne.

Flera av släktingarna är en del av de 23 nya S-medlemmar som ansökte om medlemskap i december. I helgen är det årsmöte och då får de vara med och avgöra valet av ny gruppledare och ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka.

Samtidigt beslutade partistyrelsen under onsdagen att inte bevilja 98 personer medlemskap. Därmed kan de inte vara med och rösta på årsmötet.

Personerna ville bli medlemmar efter det förra medlemsmötet, men nekas alltså med skälet ”att det inte går att avgöra om de som ansökt om medlemskap har illegitima syften”.

Partisekreterare vägrar intervjuas

Partistyrelsen skriver i beslutet att de vill undvika fraktioner. Den som fattade det slutgiltiga beslutet var partisekreterare Tobias Baudin (S).

– Man kan förstå att man inte vill ha fraktionsbildningar, men man kan inte växla princip från gång till gång, säger S-märkta statsvetaren Marja Lemne.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt partisekreterare Tobias Baudin för att ställa frågor om medlemmarna, men han vill inte ställa upp på intervju utan hänvisar till en intervju som han gjorde med TT under onsdagen.

Det var i februari 2022 som sju ABF-fritidsgårdar i Botkyrka stängdes av kommunen. Här kan du se mer om bakgrunden till historien. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar