fredag 21 april 2023

Gymmördaren




Gymmördaren gripen


Den 17-åring som fritogs från Kriminalvården under ett tandläkarbesök i Södertälje har gripits i Strängnäs, enligt uppgifter till SVT.

Han greps i samband med en husrannsakan mot en bostad i ett annat ärende.

Minst två maskerade och beväpnade personer hotade Kriminalvårdens personal och fritog den morddömde 17-åringen tidigare i april. Sedan dess har han varit på fri fot men har nu gripits av polisen i samband med att en husrannsakan i ett annat ärende vid en bostad i Strängnäs. Det uppger flera av varandra oberoende uppgiftslämnare.

– Personer med denna typ av våldskapital ska inte vara på fri fot då det finns stor risk för nya våldsdåd där individer som dessa åter blir gärningsmän eller brottsoffer för nya skjutningar, säger en källa till SVT.

17-åringen dömdes tidigare i mars för att ha mördat en 55-årig man på ett gym i centrala Stockholm. Mannen som sköts ihjäl var inte det tilltänkta offret utan sköts av misstag när han ingrep för att stoppa skjutningen. Påföljden blev sluten ungdomsvård i två år och elva månader eftersom han är under 18 år.

17-åringen fritogs bara en månad senare i samband med att Kriminalvården transporterade honom från ett Sis-hem till en tandläkarmottagning. Det hade i förväg flaggats för att det fanns en rymningsrisk och 17-åringen ska ha haft handfängsel och tre medarbetare från kriminalvården med sig när de beväpnade och maskerade personerna fritog honom.

Teorin: Skulle utföra beställningsmord

Enligt tidigare uppgifter till SVT har polisen jobbat med en teori om att 17-åringen fritogs från Sis-hemmet för genomföra ett beställningsmord som han fått betalt för.

– Vi tror att man hotat hans familj för att få honom att göra klart det jobb han fick betalt för, sa poliskällor till SVT förra veckan.

Fritagningen är den andra av sitt slag på kort tid. I februari fritogs en annan dömd brottsling i samband med en transport från häktet till sjukhuset.


Sis-personal larmar: ”Det gjorde att han kunde rymma”
UPPDATERAD 16 APRIL 2023PUBLICERAD 15 APRIL 2023
Ungdomar på landets Sis-hem har rätt att använda mobiler, paddor och datorer. Ett stort problem enligt Statens institutionsstyrelse, som vill se skärpta regler.

– Har man kontakt med omvärlden underlättar det om man vill avvika, rymma eller planera en fritagning, säger Tomas Fjellvind, institutionschef på Sis. 

Tidigare Sis-anställda berättar för SVT Nyheter att många inlåsta ungdomar kan surfa flera timmar varje dag och att det förekommer oövervakade telefonsamtal till vänner och anhöriga.  

– Jag har jobbat med folk som har mördat och våldtagit. Dem låter man väl inte gå runt med ipad? Jo, så är det, de kan söka upp var du bor. De började gissa mitt efternamn, säger en tidigare anställd vid ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje.

”Står och väntar”
Två dygn har gått sedan en morddömd 17-åring som satt inlåst på boendet fritogs i samband med ett tandläkarbesök i centrala Södertälje. Han är på lördagen fortfarande på fri fot. Elektronisk kommunikation var avgörande för att fritagningen skulle kunna genomföras, uppger tidigare Sis-anställda. 

– Det var det som gjorde att han kunde rymma. Det är skitenkelt, du fejkar tandsmärta, vi bokar tid akut, han får veta vilken tid transporten ska hämta honom och han kontaktar sina vänner via Ipad och sen står de där och väntar.

Vill se hårdare regler
Sis efterlyser större möjligheter att begränsa kommunikationen. Ungdomar på Sis kan få begränsad rätt till elektronisk kommunikation, men bara 14 dagar åt gången, och den möjligheten ska enligt regelverket användas restriktivt. En utredare ser just nu på uppdrag av regering över frågan, och ska redovisa sina förslag i höst. 

– Problemet är att vi har en lagstiftning som täcker ett fält av ungdomar från barn i 12-årsåldern till de här äldre pojkarna och flickorna som är dömda för grova våldsbrott, säger Tomas Fjellvind, institutionschef för Sis-hemmet Johannisberg i Kalix. 

Även ungdomar som har haft surftiden begränsad till en timme per dag ska regelbundet ha kunnat surfa betydligt längre tid än så, enligt tidigare anställda vid Sis-hemmet i Tysslinge.

– Man låter dem ha ipaden så håller de tyst”, säger en tidigare anställd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar