Den som beväpnar sig illegalt för att döda en medmänniska ska låsas in länge!
Oavsett gärningsmannens ålder ska han låsas in och isoleras från den civiliserade omvärlden!
Daltandet med unga gängwannabees är en av huvudorsakerna till att skjutandet eskalerar och sätter inte samhället stopp nu, har vi ett inbördeskrig snart!
Widar Andersson: Repression är det liberala samhällets vakthund!
Tidigt på Kristi Himmelsfärdsmorgon arbetade polis och sjukvårdare på Rågsveds torg. Tre skjutna unga män. Många gripna unga män. Så ser det ut.
Natten mot Kristi himmelsfärdsdag sköts tre unga män på Rågsveds torg i Stockholm. Kvällstidningarna rapporterade om polisbilar, ambulanshelikoptrar och ett stort antal gripanden av andra unga män i området.
Den grova kriminaliteten sliter på frontlinjens kvinnor och män i den allmänna sektorn. Traumasjukvården ägnas alltmer åt skottskador och polisens övertidstimmar viks alltmer åt att röja runt på platserna för de unga männens skjutningar och sprängningar på allmän plats.
Justitieminister Gunnar Strömmer säger i en intervju med DN (18 maj) att regeringen bland mycket annat utreder en sänkning av straffmyndighetsåldern. Idag finns en 15-årsgräns som styr över vilka möjligheter rättsstaten har att ingripa mot grovt kriminella. När de kriminella på egen hand sänker åldern genom att smycka folkhemmet med 13-14-åringar som bär automatvapen så kan ju inte Sverige sitta kvar i den gamla ordningen.
Gunnar Strömmer är inne på det resonemanget i intervjun med DN: "Brottsligheten tränger djupt ner i åldrarna och vi har en ordning som är utformad för en helt annan verklighet. Det är en fördjupad insikt som gjort mig lite omskakad."
Det är en bra attityd. Vi är alla ganska så omskakade av utvecklingen. Och mitt i den där omskakningen behöver de ansvariga i regering och riksdag så skyndsamt och effektivt som möjligt införa en ny social- och kriminalpolitisk ordning som är anpassad till de nya verkligheterna.
DN: s reporter sammanfattar regeringens ambitioner: "En betydande del av Tidöavtalet upptas av förslag som sammanfattningsvis kommer att innebära den mest repressiva omläggningen av svensk kriminalpolitik i modern tid." (Tidöavtalet reglerar samarbetet mellan de tre regeringspartierna och SD.)
"Repressiv omläggning" låter inte så kul. Flertalet ordböcker nämner begrepp som "undertryckande" och "förtryckande" som synonymer till "repressiv." Motsatsorden som nämns oftast är "tolerant" och "liberal".
Repression är inget nytt påfund. Den gamla ordningens repressionsnivåer var i stort anpassade till den gamla kriminaliteten. Att regering och riksdag nu är i färd med en repressiv omläggning av historiska mått beror på att kriminaliteten har förgrovats på ett sätt som saknar motstycke i modern svensk tid.
Människor i kriminaliteten ska inte bedömas utifrån hur gamla de är utan utifrån vad de gör. En trettonårig mördare måste plockas av banan snabbt och effektivt. Lika viktigt är att en sjuåring som börjar göra ärenden åt kriminella kan tas om hand av socialtjänsten; oavsett föräldrarnas samtycke. Repression är det liberala samhällets vakthund. Glömmer vi det är vi rökta.
Tvångsmedel - absolut! Sänkt straffålder - kanske
Tullen gör en del beslag av vapen på väg in i landet. Men det är ändå gott om dem i kriminella kretsar, även bland yngre tonåringar.
I januari besökte justitieminister Gunnar Strömmer (M) Huvudsta centrum efter att det skett ett mord där. Vill han göra nya mordplatsbesök gives tyvärr många tillfällen.
Polisen måste få använda tvångsmedel, som att tömma mobiler, också för ungdomar under 15 år. Kanske är sänkt straffålder också nödvändigt.
Regeringen ska låta utreda en sänkning av straffmyndighetsåldern från dagens 15 år till möjligen neråt tolv.
”Brottsligheten tränger djupt ner i åldrarna och vi har en ordning som är utformad för en helt annan verklighet. Det är en fördjupad insikt som gjort mig lite omskakad”, sa justitieminister Gunnar Strömmer i DN.
Det finns en del som talar emot en sådan reform. Förmågan att göra konsekvensbedömningar är sämre ju yngre barnen är, till exempel.
I Danmark sänktes straffåldern från 15 till 14 år i juli 2010. I februari 2012 höjdes den tillbaka. Forskningen visar att 14-åringarna inte avskräcktes från att begå brott när de kunde bli straffade. Däremot ökade återfallen i kriminalitet med 10 procent bland dem som dömts.
Men det finns tyvärr även mycket som talar för att staten måste ingripa betydligt hårdare mot unga tonåringar än i dag. För varje år blir fler och fler av dem grovt kriminella. Poliser berättar om 14-åringar som går runt med skarpladdade vapen.
Och detta är inte bara ett storstadsfenomen. I Gävleborg hävdade polisen i vintras att det finns närmare 20 gängkriminella ungdomar som inte fyllt 15 år.
Misstänkta som inte fyllt 15 år kan i dag utsättas för husrannsakan och kroppsvisitering. Klart att polisen ska få ha koll på mobiltrafiken också.
Dagens lagstiftning kring yngre barn är utformad för att hantera snatterier – inte vapenbrott och mordförsök i stor skala.
Grunden för att få stopp på den tragiska utvecklingen är som alltid att polisen måste öka uppklaringen, och det rejält. Men det räcker inte.
Dessa grovt brottsliga unga – barn, enligt barnrättskonventionen – måste plockas bort från gatorna där de utgör en stor fara för andra och en ännu större för sig själva. De måste få god utbildning och vård på slutna inrättningar, där de inte har tillgång till mobiler.
I dag kan kriminella unga som inte fyllt 15 år tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga. Men det sker inte särskilt ofta. 2021 tog förvaltningsrätten i Stockholm 33 beslut om tvångsvård för brottslighet, bara sex av dem gällde personer under 15 år.
Och det är dessvärre många fler som transporterar vapen, använder dem och handhar narkotika i stor skala.
Kanske måste straffmyndighetsåldern sänkas. Möjligen kan det räcka med att använda LVU i större omfattning. Eventuellt kan man föra över LVU-besluten för dessa unga till tingsrätt från förvaltningsrätt, så att unga i samma gäng behandlas i ett sammanhang när de jobbat organiserat ihop. Även om några fyllt 15 och andra inte.
Utredningen bör göra breda analyser. Att ändra lagen så att inte bara husrannsakningar utan också avlyssning och mobilbeslag kan göras för misstänkta under 15 år kan regeringen göra ändå.
Om Sverige sänker straffmyndigheten betyder det inte att små tonåringar kommer att låsas in i fängelser med vuxna. I europeiska länder som har 12 eller 13-årsgräns för brott som mord och grova rån hamnar de dömda på uppfostringsanstalter av olika slag.
Gunnar Strömmer säger även att det är viktigt att ringa brott får tydliga konsekvenser, inte minst för unga. I form av uppsträckningar av polisen och samtal med socialtjänsten – absolut. Men inlåsningen bör sparas för de allra grövsta brotten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar