Migrationsministern: Viktigt att svenska medborgarskapet får ett högre värde
Det ska bli svårare att få medborgarskap i Sverige. Regeringen har nu beslutat om direktiv för de nya skärpta kraven, där utredaren ska se över bland annat språkkunskaper och egenförsörjning.
– Det här är rimliga krav som bidrar till en bättre integration och som vi nu bör ställa på det svenska medborgarskapet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).
Under torsdagen beslutade regeringen om nya direktiv till utredningen om hur kraven för svenskt medborgarskap ska skärpas – och stärkas.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) menar att villkoren behöver bli både fler och tydligare.
– Det svenska medborgarskapet markerar ju medlemskapet i det svenska samhället och det har ett väldigt stort värde, både rättsligt och symboliskt, säger hon.
Ökad kunskap om svensk kultur
Bland annat föreslås krav på ytterligare kunskaper om det svenska samhället och svensk kultur och skärpta krav på ett hederligt levnadsätt.
– Exakt var gränsen går för att leva hederligt får en utredare titta på, men det är klart att det inte handlar om en enstaka fortkörning. Vi tycker också att det är rimligt att man behärskar svenska språket och att man har egen försörjning, säger migrationsministern.
Ett annat krav handlar om längre hemvist i landet. Framöver ska en person ha bott i Sverige i minst åtta år – jämfört med dagens cirka fyra till fem år.
Tuffaste kraven i Europa
Med de nya direktiven kommer Sverige att gå från ett av de enklaste länderna att bli ny medborgare i, till att ha bland de tuffaste kraven för medborgarskap i Europa.
– Det är absolut inte en supermänniska vi eftersträvar, utan det här handlar om att lägga oss mer i linje med de krav som många andra länder ställer.
Med strängare villkor hoppas regeringen att det svenska medborgarskapet får ett högre värde.
– Jag tror också att människor som kommer hit och vill bli medborgare kommer ha starkare drivkrafter till att lära sig språket och bli självförsörjande, säger Maria Malmer Stenergard (M).
Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2024. Ett färdigt lagförslag kan först finnas på plats till hösten 2025.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar