torsdag 2 maj 2024

RPS





Polisen välkomnar granskning av register (publicerat 1922)

Polisens databas över släktbaserade kriminella nätverk ska granskas. Det är Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som nu inleder en kontroll av polisens registrering.

– Polisen får kartlägga kriminella nätverk men det finns gränser, säger nämndens kanslichef Ulrika Söderqvist till SvD.

Polisen i Region Syd säger sig ha sökbara databaser i syfte att komma åt så kallade släktbaserade kriminella nätverk, något som HD och Sydsvenskan berättat om tidigare i september.

– Vi har uppgiftssamlingar som är beslutade och godkända över de delar som behövs för att lösa uppgiften, sa Mats Karlsson, chef för regionala underrättelseenheten, till Sydsvenskan då.

Enligt Mats Karlsson finns uppgifterna samlade för att polisen ska kunna kartlägga vissa kriminella släktnätverk, eller klaner. Han gav beskedet efter att Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (NOA), sagt att det fanns 40 kriminella släktbaserade nätverk eller klaner i Sverige, i en intervju med Sveriges Radio.


Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (NOA).


Men Region Syds uttalande om sökbara databaser har fått Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, att inleda en granskning av polisen. SIN:s roll är att löpande kontrollera polisens verksamhet för att inte olagliga registreringar ska förekomma, bland annat hur till exempel personuppgifter sparas.

Granskningen är ett så kallat initiativärende, SIN har själv beslutat att inleda en kontroll. I vissa fall kan också granskningar inledas när någon anmäler misstänkta felaktigheter. Ärendet öppnades i måndags och enligt SIN har nämnden inga andra uppgifter än de som förekommit i media.

– I vårt uppdrag är det här intressant att titta på, hur polisen bedömer behovet, hur man sparar och registrerar uppgifter och att man håller sig till regleringar när det gäller ändamål och uppgifter som man får föra i register, säger Ulrika Söderqvist, kanslichef på SIN, till SvD.

Inledningsvis är granskningen inriktad på Region Syd.

”Nämnden beslutar att granska vilken personuppgiftsbehandling som förekommer med anledning av kartläggningen […]”, skriver SIN sitt besut.

Ulrika Söderqvist säger samtidigt att ärendet är ”öppet motiverat” – fler granskningar kan alltså komma att ske. Polisen träffade SIN:s representanter i onsdags.

2013 briserade en skandal när det blev känt att polisen förde ett register över tusentals romer. Då konstaterade SIN att Polismyndighetens behandling av personuppgifter i uppgiftssamlingen i flera avseenden var olaglig. Flera år senare bedömde Justitiekanslern att personer som hade registrerats i databasen skulle få en ersättning på 35 000 kronor vardera.

Mats Karlsson har sagt till Sydsvenskan att det inte finns något gemensamt register över kriminella släktnätverk i regionen, vilket enligt honom är en stor skillnad mot det så kallade romregistret.

– Polisen får kartlägga kriminella nätverk men det finns gränser, polisen måste hela tiden kunna motivera varje registrering och varför den är nödvändig. Så det finns att titta på, säger Ulrika Söderqvist.

Polisen säger till SvD att den välkomnar granskningen.

”För att säkerställa att polisen utför till exempel informationsinhämtning och behandling av personuppgifter på ett korrekt sätt i arbetet mot den organiserade brottsligheten, oavsett om den baseras på släktskap eller andra strukturer, arbetar polisens rättsavdelning tillsammans med verksamheten”, skriver pressekreteraren Katarina Friskman.

”Att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden granskar vårt arbete är ytterligare en del i att säkerställa att vi gör rätt.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar