fredag 26 juli 2024

HAMAS akt 666B

 



I veckan avslöjade Sydsvenskan att pro-palestinska demonstranter i Malmö uppmanar till fortsatt krig och uttrycker stöd för terrorstämplade organisationer. Drygt ett dygn efter att granskningen publicerades samlades ett 50-tal demonstranter utanför reportern Inas Hamdans bostad.

Sydsvenskan skriver på fredagen att demonstranterna hade en megafon och ropade hotfulla ramsor direkt riktade mot reportern Inas Hamdan.

I granskningen avslöjar hon, tillsammans med sin kollega Jonas Nyré, att demonstrationer i Malmö som på svenska manar till eldupphör i Gaza, samtidigt uppmanar till fortsatt krig på arabiska.

Inas Hamdan belönades 2023 med Stora journalistpriset för sitt avslöjande om att Al-Jazeera sprider felaktiga uppgifter om svenska socialtjänsten. Hon skriver på plattformen X att det som nu har hänt är oacceptabelt:

”Ni kan inte tysta journalistiken.”


Min notering:

Islamisk dominansstrategi har lönats sig hittills men nu kanske aggressiva muslimer får lära sig att de skjuter sig i foten med sitt ylande.

Jag påminner om hur det ser ut i alla islamdominerade länder när det gäller de friheter som är naturliga för civiliserade nationer.



Reporter hotad efter avslöjande om Palestina-demonstrationer i Malmö
Samlades utanför reporterns hem

En reporter på Sydsvenskan har hotats av demonstranter utanför sitt hem efter en granskning om pro-palestinska demonstrationer i Malmö.
I artikeln avslöjas att demonstranterna kräver eldupphör på svenska – men uppmanar till terrorstöd och fortsatt krig på arabiska.
– Att man tar reda på en enskild journalists hemadress och beger sig dit för att skandera och protestera är över alla gränser, säger redaktionschef Malena Henriksson till den egna tidningen.

Skanderade hotfulla ramsor
Efter att granskningen publicerats sökte flera demonstranter med palestinaflaggor och en megafon upp reportern vid hennes bostad.

– De skanderade hotfulla ramsor som vände sig mot hennes journalistiska arbete, säger redaktionschef Malena Henriksson.

– Det är väldigt allvarligt att man ger sig på enskilda medarbetare, och att man gör det i bostaden. Det är ett klassiskt sätt att försöka skrämmas och att försöka påverka på ett helt orimligt sätt, säger han till TV4 Nyheterna.

Granskningen har fått stor spridning, inte minst till följd av rapporteringen om att reportern hotats.

– Det här är en helt oacceptabel reaktion på en journalistisk granskning, ett avslöjande som nu får ännu större spridning till exempel här på TV4 eftersom vi länkar till den, säger Viveka Hanson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4.



Granskning: Palestinademonstrationerna

Kräver eldupphör på svenska – men uppmanar till fortsatt krig på arabiska
24 juli 2024

Tusentals demonstrerar regelbundet på Malmös gator, med krav om eldupphör i Gaza och med kritik mot Israel.

Men Sydsvenskans granskning visar att tonen hårdnar när ledande röster talar på arabiska, med uppmaningar till terrorstöd och fortsatt krig. Arrangörerna tar avstånd, men betonar att det är svårt att stoppa någon som dyker upp med en egen megafon.

Inas Hamdan
Jonas Nyrén

– Hyllning till Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, ropar en man i megafon på Möllevångstorget omringad av hundratals demonstranter.

Slagorden är på arabiska. På sig har demonstranterna palestinasjalar och de flaggar med Palestinaflaggor. De har just tågat från Gustav Adolfs torg till Möllevångstorget.

Det har gått över 100 dagar sedan demonstrationerna i Malmö började och tusentals personer är på plats. Det är en söndag och det har just hunnit bli vår i Malmö.

Brigaderna de hyllar är terrorstämplade Hamas militära gren. Det är Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna som står bakom terrorattacken mot Israel den 7 oktober 2023, som dödade 1 200 personer, många av dem civila. Folkmassorna skanderar efter mannen på arabiska men blir avbrutna av hans nya slagord.

– Vi accepterar inte en fredlig lösning. Det accepterar vi inte. Haifa och Jaffa tillhör vår mark, ropar mannen på arabiska.

Folkmassorna upprepar.

– Älskade Abu Obaida, slå och förstör Tel Aviv, fortsätter en annan person som tar över megafonen.

– Sätt svärdet mot svärdet, vi är Mohammed Deifs män, ropar en kvinna och folkmassorna upprepar.

Abu Obaida är talespersonen för Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna och syns ofta i arabiska medier som Al Jazeera. Mohammed Deif är militär ledare för Hamas militära gren.

– Hela världen står med Hamas. Allahu Akbar, avslutar de med att säga.

Israel har dödat över 38 000 personer i kriget mot Gaza. Den överväldigande majoriteten av dem är civila och barn, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Enligt FN-organet Ocha har omkring 8 000 barn och 5 000 kvinnor dödats i Gaza. Ytterligare 1,9 miljoner personer i Gaza är internt fördrivna, enligt FNs flyktingorgan.

Tusentals Malmöbor har på grund av det tagit sig ut på gator för att protestera med palestinska flaggor.

I de första demonstrationerna hösten 2023 förekom återkommande hyllningar till Qassam-brigaderna – som ledde terrorattacken mot Israel.

I takt med att antalet dödade i Gaza har ökat, har allt fler anslutit sig till demonstrationerna. De har gått från några hundratal till flera tusentals. I samband med det har budskapet fokuserats på eldupphör och humanitärt stöd för de drabbade.

”Alla ser och alla hör, hur barnen i Gaza dör”, ”Folk i Gaza har rätt till liv” och ”Vi vill ha eldupphör” är några av de mest förekommande svenska slagorden på demonstrationerna.

Men när några av demonstrationsledarna byter till arabiska skärps tonen i många fall. Istället skanderas slagord för terrorstöd och uppmaningar till fortsatt krig.

Det har gått omkring 40 veckor sedan 7 oktober. Varje söndag har demonstranter tågat i Malmö i protest mot Israel. På svenska uppmanar de till eldupphör och bojkott av Israel. Men på arabiska förekommer andra slagord.
Öppna bild i helskärmsläge
Det har gått omkring 40 veckor sedan 7 oktober. Varje söndag har demonstranter tågat i Malmö i protest mot Israel. På svenska uppmanar de till eldupphör och bojkott av Israel. Men på arabiska förekommer andra slagord.

Sydsvenskan har granskat de arabiska slagorden på demonstrationerna sedan årsskiftet. Fokus har legat på söndagsdemonstrationerna som har återkommit varje vecka sedan 7 oktober. Slagord som inte kommer från demonstrationsledarna har inte tagits med i granskningen.

”Den maskerade deklarerade och klargjorde: avancera, avancera fria män. Må du vara trygg, du mästare bland män”, ropar en av Malmödemonstrationernas ledare på arabiska i en megafon kopplad till en stor högtalare.

Folkmassorna upprepar orden.

”Den maskerade” är Abu Obaidas alias. Han kallas så eftersom han uppträder maskerad i arabisk media i sin roll som talesperson för Hamas militära gren.

Det är söndag 23 juni och solen skiner över Malmö. Över 250 dagar har gått sedan 7 oktober.

Internationella brottmålsdomstolen i Haags (ICC) chefsåklagare har ansökt om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Israels försvarsminister grips för brott mot mänskligheten. Ansökan inkluderar också flera ledare för Hamas. Det är dessa som hyllas på Malmödemonstrationerna.

Demonstranterna tågar längs Bergsgatan i Malmö. Några arabisktalande ber försiktigt demonstrationsledaren lugna ner tonen, varpå han uppmanar alla som är rädda att lämna.

”En hyllning från Sverige till ädla Jemen”, ropar samma demonstrationsledare som hyllade ”den maskerade”.

”Från Irak till södra Libanon, slå, slå överallt. Det finns ingen rädsla. Stenen har blivit en kalasjnikov. Ingen fred och ingen kapitulation. Hylla med oss södra Libanon”, fortsätter han i megafonen.

Den stora majoriteten av demonstranterna i den delen av tåget ropar efter. Flera som inte kan arabiska försöker också ropa slagorden. Mannen som ropar i megafonen har varit bland de demonstranter som har synts mest i lördags-, söndags- och Lundagårdsdemonstrationerna.

De fortsätter med att ropa ”Vi vill ha eldupphör”, på både svenska och engelska.

Vi ber Paul Katsivelis, lektor i arabiska vid Uppsala universitet, att tolka uttalanden från demonstrationen 23 juni.

Vad gäller ”den maskerade” råder ingen tvekan om att det avser Abu Obaid, menar han.

– Det bedöms som mycket sannolikt att med Jemen avser man Huthimiliser och med södra Libanon avser man Hizbollah. Både två har uttryckligen och i praktiken tagit ställning för Hamas kamp mot Israel, säger Paul Katsivelis.

Huthimiliserna är en Iranstödd shiaislamisk politisk och paramilitär rörelse som har attackerat flera fartyg och hotat att attackera allt som passerar Röda havet och är på väg mot Israel. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch utgör Huthirebellernas handlingar krigsbrott.

Hizbollah är en shiamuslimsk milisgrupp i Libanon. De är ideologiskt inspirerade och stöttade av Iran och deras militära gren är terrorklassad i bland annat EU.

Liknande slagord förekommer under flera andra demonstrationer i Malmö under tiden tågen går. Andra vanliga slagord är anklagelser om att det nuvarande palestinska styret består av spioner för Israel. Den palestinska ambassadören i Sverige representerar det palestinska styret.

”Vårt styre består av spioner, från soldaten till presidenten. Abbas (Palestinas president Mahmud Abbas) ha tålamod, en palestinier kommer gräva din grav”, ropar de under en demonstration i juni.

Sydsvenskan har även sett återkommande slagord till stöd för terrororganisationer på demonstrationer i övriga Skåne och Sverige, bland annat i Helsingborg, Göteborg och Växjö.

Nabil Abdulmajid är en av organisatörerna av Palestinademonstrationerna. Han är också vice ordförande i Islamiska förbundet i Malmö.

Söndagsdemonstrationerna i Malmö organiseras av ett nätverk med femton palestinska föreningar. Det är medlemmar härifrån som går runt i gula västar och försöker se till att allt går städat till.

Nabil Abdulmajid, en av organisatörerna, anser att man varit så tydlig det går med att stöd för terrorklassade organisationer inte är acceptabelt.

– Om man ropar så som ni beskriver, då säger vi att det har inte med oss att göra, vi tar avstånd. Vi har sagt det tydligt och polisen vet om det.

Han själv har bara hört olämpliga slagord vid något tillfälle, uppger han.

– Då brukar vi reagera direkt och säga att det inte är okej. Om du vill säga vad du tycker så får du arrangera en egen demonstration. Vi är tydliga med vilka flaggor, paroller och banderoller som är okej. Man får inte komma med en symbol för vare sig Fatah eller Hamas.

Nabil Abdulmajid vill istället lyfta fram det lugn och den fredlighet som har kännetecknat demonstrationerna, inte minst i samband med Eurovision.

– Syftet är inte något annat än att få ett slut på kriget.

Under månaderna av demonstrationer har man även försökt få deltagarna att uttrycka sitt stöd på svenska eller engelska, inte på arabiska. För att budskapet ska nå så många som möjligt.

– Vi har lyckats till 90-95 procent, speciellt på söndagar. Där har vi mer makt, det är våra demonstrationer, det är vi som söker tillstånd.

Han beskriver hur demonstrationernas mer officiella slagord ropas ut från högtalaren på den bil som kör längst fram i tåget.

– Där kan ni ställa hårda frågor om vi säger något fel eller olämpligt. Men när någon kommer dit med egen megafon… det är en demonstration där alla kan komma och säga vad de tycker.

Det är bekymmersamt, men inte hets mot folkgrupp att hylla Hamasledare, berättar dialogpolisen Daniel Mårtensson.
Öppna bild i helskärmsläge
Det är bekymmersamt, men inte hets mot folkgrupp att hylla Hamasledare, berättar dialogpolisen Daniel Mårtensson.

Daniel Mårtensson är dialogpolis och har varit med från början vid Palestinademonstrationerna på söndagar. Att det skulle ropas på arabiska var något man tog höjd för.

– Vi hade ofta med tolkar i början, i oktober och framåt. Just för att identifiera om det blev något som var hets mot folkgrupp eller antisemitiskt. Men i takt med att det ropades mer och mer på svenska och engelska så tog vi bort tolkarna.

Men, tillägger han, tågen är långa och det är svårt att ha koll på allt som ropas.

Sydsvenskans granskning, som visar att deltagare gång på gång har hyllat terrorklassade organisationer, gör honom bekymrad.

– Det är inte hets mot folkgrupp om man hyllar Hamasledare. Men det är problematiskt och det gör inte att den judiska befolkningen i Malmö känner sig trygg.

Inas Hamdan
inas.hamdan@sydsvenskan.se
040-28 24 00

Jonas Nyrén
jonas.nyren@hdsydsvenskan.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar