söndag 28 juli 2024


Kolossen skymmer Doktor Westerlunds hus



Visserligen är Park Astorias chef part i målet men jag tar hennes reflektion på allvar.

Ytterligare besvärande omständigheter gällande de nya hotellplanerna är att resenärer med bil knappast kommer att välja det planerade hotellet eftersom bilparkeringsmöjligheterna är usla.

Dessutom blir "Kolossen på Torget" ett groteskt inslag i stadsbilden som skymmer och skämmer Westerlundska Gården.

Till sist kommer Vi Invest, med till visshet gränsande sannolikhet att dra sig ur projektet av två skäl:

1. De kan sannolikt inte finansiera bygget.

2. De inser lika sannolikt det ohållbara i ett nytt stort hotell när underlaget knappt räcker för ett.


Det finns risk att besökarna inte räcker till för två hotell i Enköping, menar Anna Rasch-Olsen, hotelldirektör på Park Astoria.

Behöver Enköping två stora hotell?

– Det vore intressant att veta vilka beläggningsnivåer det nya hotellet förväntar sig, säger Anna Rasch-Olsen..

Hotell Park Astoria, det enda stora hotellet i Enköping idag, vill se analyser.

På Park Astoria finns 135 rum. Anna Rasch-Olsen säger Senaste tolv månaderna har hotellet haft 12 dagar med 130 eller fler uthyrda rum. Vi har stor ledig kapacitet och tillgången på hotellrum i centrum är god.

En eller två helger per år är vet de att det kommer bli fullbelagt, det är när militären har stora övningar.

Räcker besökarna till två stora hotell?

– Vi har 48-50 procents beläggning nu, och om två jämnstora centralt belägna hotell ska dela på det antalet gäster ser det inte speciellt ljust ut för någon av dem. Inte ens 30–35 procents beläggning ger någon ekonomisk bärighet för ett centralt beläget hotell, säger Anna Rasch-Olsen.

Hon hänvisar också till en marknadsanalys hotellkonsultföretaget Annordia gjort. Den säger att beläggningsgraden på 350 tillgängliga gästrum i och nära staden var 39 procent 2018.

– De pekar visserligen på att det, givet vissa förutsättningar, kan finnas behov av fler centralt belägna hotellrum i Enköping – men de rekommenderar också starkt att en djupare marknadsundersökning görs samt att såväl volym och ekonomisk bärighet skall utredas vidare.

Har den gjorts?

– Inte så vitt vi vet, men om den gjorts vill vi gärna se den.

Anna Rasch-Olsen hade hoppats på större intresse från kommunens tjänstemän och politiker för den verksamhet de bedriver och för branschen i stort.

– Ja, deras bristande intresse är förvånande, bland annat med tanke på att ägarbolaget har en omfattande kunskap inom fastighets- och hotellbranschen och står på mycket trygg och stabil ekonomisk grund.

2015 tog de nuvarande ägarna över Park Astoria.

Hur har ni investerat sedan dess?

– Både fastigheten och hotellverksamheten har genomgått en omfattande renovering till en kostnad av cirka 25 miljoner kronor och uppgraderingen pågår fortfarande.

Best Western Hotel Park Astoria, som är det fullständiga namnet, var tidigt i kontakt med kommunen när de blev medvetna om kommunens planer på att etablera ett nytt hotell.

– Sedan fick vi se i EP att kommunen hade skrivit markanvisningsavtal med en annan aktör.

Er reaktion?

– Besvikelse och ledsamhet över kommunens bristande intresse för oss som företagare, trots vår mångåriga verksamhet och engagemang i Enköping.

Bengt Johansson

Bengt.Johansson@eposten.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar