tisdag 16 juli 2024

Stadshotellet i Enköping akt 3B

Allt i bloggen om Stadshotellet här och här

Kolossen på Torget är en snurrig vision av en entreprenör som verkar sakna medel att genomföra sin plan. Förslaget visar hur Westerlundska Gården, Selmas och Tammerfors skyms av ett hotell som ligger helt fel för resenärer med bil och tåg. 





Ett hotellbygge vid Stora Torget möter massiv kritik i samrådet kring detaljplanen. Kritikerna menar att byggnaden är för stor och hög, och att den skulle förfula stadskärnan.

Kritiker anser att det planerade låga antalet parkeringsplatser inom fastigheten är olämpligt och föreslår att hotellet borde ligga vid järnvägen eller E18 istället.

Ett förslag från Erik och Sylvia Ehrenheim mottas positivt av många, med kommentarer som "Förslaget från medborgarna är vackert, charmigt och klassiskt!".

Samrådet om detaljplanen är en etapp i bygget av ett hotell vid Stora torget. Det är nu avslutat.

Därefter ska detaljplanen granskas och när frågetecken rätats ut ska den antas. Enligt planen någon gång i slutet av året eller början av nästa.

Då skulle Vi Invest kunna börja bygga ett drygt år senare, första kvartalet 2026 och byggnaden stå klar två år senare, 2028.

Men i samrådet är kritiken mot förslaget massiv från allmänheten.

Av de 172 svar som kommit in i samrådet är 151 från privatpersoner som inte är sakägare. Det är där den stora kritiken finns.

Ett fåtal av de 151 är positiva.

"Nytt som återspeglar tiden" och "Jättebra förslag – För mig hade det gärna fått vara några våningar till" är några exempel på det.

En skriver: "Senaste förslaget är jättebra och snyggt. Terrassen kommer att vara välbesökt! Våga göra något".


De negativa är dock i mycket stor majoritet.

Några riktar in sig på hur området runt torget skulle påverkas:

"Detta stora hotell passar inte in i lilla Enköping", "Tråkigt om stadskärnan ska förfulas i stället för att förskönas".

Särskilt utformningen av hotellet kritiseras av många:

"För stort och för högt", "En stor ful betongklass som inte alls passar in vid torget".

Mängden parkeringsplatser räcker inte, anser några:

"Det planerade låga antalet parkeringsplatser inom fastigheten är olämpligt", skriver en.

Flera föreslår att hotellet ska ligga vid järnvägen eller E18:

"Ett åtta våningar högt hotell med konferensanläggning skulle passa bättre uppe vid stationen i det nya området", "Gamla tvätteritomten är mycket lämpligare; nära resecentrum, E18 och Garnisonen" skriver några.

Förra kommunalrådet för (C) Åke Hedén skriver: "Ett nytt hotell bör byggas på en plats som är mer lätt tillgänglig för resande med tåg och buss och där utrymme finns för både parkeringsplatser och framtida expansion".

Många har förhoppningar om att det förslag som tidigare presenterats av Erik och Sylvia Ehrenheim ska kunna bli verklighet:

"Vi Invests förslag är groteskt fult. Förslaget från medborgarna är vackert, charmigt och klassiskt!", "Skippa lådan och bygg det vackra hotellet", "För Guds skull, sluta upp med den själlösa stilen och återvänd till tradition".

Paret von Ehrenheim skriver: "Ge Enköping chansen till ett lokalt alternativ som medborgarna vill ha".

Andra är mer allmänna i sin kritik:

"Bestörtningen är stor över att ni, våra folkvalda politiker, överhuvudtaget kan tycka förslaget är värt att beakta", "Ett dåligt förslag, utan fingertoppskänsla som hör hemma i papperskorgen", "Hela hotellförslaget är så urbota dumt".

"Ni måste lyssna på Enköpingsborna om ni vill fortsätta som politiker i Enköping" ryter en person.

Även några med politisk erfarenhet och vana vid att uttrycka åsikter finns med bland dem som tyckt till i samrådet.

Rolf Jönsson, tidigare kommunalråd för (S) skriver: "Det äldsta huset i bebyggelsen runt Stora Torget, Selma Janssons, kommer att ätas upp av jätten Gluff-Gluff".

Ann-Kristin Fösker, en gång riksdagsledamot för Folkpartiet, nu författare, skriver: "Det är dags att damma av beslutet om en markanvisningstävling"


Moderaten och tidigare diplomaten Percy Westerlund har läst den hemligstämplade motpartsanalysen av VI Invets finansieringsplan och skriver: "Både kommunen och Vi Invest skulle sannolikt ta skada av belysning av Vi Invests bräckliga ekonomiska belägenhet".


Tyck och tänk i samrådet

Reser en del i tjänsten och väljer då hotell nära järnvägsstation/resecentrum och, om jag reser med bil, gott om parkering. Inget stämmer på det här hotellet.

Har inte träffat någon Enköpingsbo som tycker att presenterat förslag är bra.

Se nu till att försköna, inte förfula staden - välj medborgarförslaget, inte Vi Invests bedrövliga och fullkomligt karaktärslösa förslag.

Ett stort hotell borde placeras på annat ställe i första hand där tillgängligheten med bil finns och där placeringen är mer lämplig för nyttjarna som militärer och familjer som ska på cuper.

En stor ful betongkoloss som inte alls passar in vid torget.

Anskrämligt byggkomplex! Hoppas det röstas ner.

Många av idéerna är bra men förslaget är alldeles för stort och för högt.

Myndigheter och organisationer tycker till om hotellplanerna

Frågan gäller hur detaljplanen ska utformas för platsen där ett stadshotell en gång stod. I samrådet kommer kritik från flera håll.

Göran Sollenberg, ordföranden i Centrumföreningen, är positiv till förslaget till detaljplan, men vill se en annorlunda fasad.

Göran Sollenberg, ordföranden i Centrumföreningen, är positiv till förslaget till detaljplan, men vill se en annorlunda fasad.


Organisationer, myndigheter och politiska partier har också uttalat sig i samrådet.

Bland de positiva finns Göran Sollenberg, som representerar Centrumsamverkan. Han är dock kritisk till hur hotellets fasad mot torget är utformad.

Byggnaden bör ha ett mer "horisontellt fasaduttryck", menar han. Då upplevs den lägre än den gör om den, som nu, har ett vertikalt fasaduttryck, skriver han i sitt inlägg i samrådet.

Westerlundsällskapet däremot, avstyrker att detaljplanen godkänns. Genom Monica Hallgren (tidigare C-politiker) uttrycker de missnöje med utformningen av hotellet.

De vill gärna ha "ändamålsenlig verksamhet" på platsen, men samtidigt måste småstadskaraktären bevaras, anser de.

Länsstyrelsen anser att konsekvenserna av om hotellet skulle bli åtta våningar högt är "mycket negativa för planstrukturen och stadsbilden". Dessutom bör skyfallsfrågan utredas, skriver länsstyrelsen.

Två bostadsrättsföreningar har svarat:

Brf Stadshotellet vill ha hotell, men mindre. "Totalt oproportionerligt", skriver de. Bättre planering av transport och trafik önskas också. Föreningen är också kritisk till att deras möjligheter till sol på uteplatsen försvinner.

Brf Traktören vill ha lägre hotell och miljöutredningar om trafiken före, under och efter bygge.

Hotellet Astoria på Kyrkogatan undrar om någon djupare marknadsanalys har gjorts. I så fall kräver de att få se den. De uttrycker också oro kring om ett så stort hotell kan gå med vinst, en oro som i förlängningen gäller även hotellägarens möjlighet att betala för sig.

Två politiska partier har uttalat sig: Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna, genom Linda Johansson, vill se ett redigerat förslag.

Det bör följa den fördjupade översiktsplanen, ha en hållbar parkeringslösning samt en huskropp som harmoniserar bättre med omkringliggande bebyggelse, skriver de och påpekar särskilt att stor hänsyn bör tas till Westerlundska gården.

Vänstern vill avslå det nuvarande planförslaget och i stället planera för ett större hotell norr om järnvägsstationen, men tillåta ett mindre hotell på Statt-tomten.

Partiet menar också att P-platserna inte räcker till. Även detta talar, anser de, för ett mindre hotell vid torget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar