onsdag 20 november 2024

Demirok epilog akt 1

Muharrem Demirok; Jag känner ett starkt förtroende”


Donald Trump; "Var alltid redo att attackera, förneka alltid allting och medge aldrig någonsin ett nederlag".

Bagdad Bob; " "No I am not scared and neither should you be!"".



Diskussionen om vilken väg Centerpartiet ska ta har tagit fart under hösten – och blivit allt mer infekterad internt, har Expressen rapporterat under veckan.

Att C-ledaren Muharrem Demirok har dragit i gång en förankringsprocess, där han efterfrågar ett mandat för Magdalena Andersson (S) som partiets statsministerkandidat inför valet 2026, har lett till kraftiga reaktioner internt.

Men till skillnad från tidigare handlar det inte längre bara om synen på samarbete med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, erfar Expressen.

– Det här är en ledarskapsfråga nu, säger en mycket central företrädare.

Muharrem Demiroks framtid som partiledare står på spel. Och kritiken kommer på bred front, även från personer som tidigare stöttat honom.

– Det här går inte längre, säger en av dem.

Källor som Expressen talat med säger att de fått nog av Muharrem Demiroks sätt att styra partiet. Det finns en besvikelse över att han har svårt att vinna stöd hos väljarna, men också kring hans personliga egenskaper.

Demirok beskrivs som idéfattig och dålig på att lyssna, som en person som tar kritik personligt och har en tendens att bli aggressiv i sin retorik, när han möts av motstånd.

– I hans värld är du alltid med eller emot Murre, säger en centerpartist som tidigare stått bakom honom.

Personer i C framhåller att irritationen kring ledarskapet skiljer sig åt över landet och beror på hur nära relation man har till partiledningen.

De som jobbar nära Muharrem Demirok, i partistyrelsen och riksdagsgruppen, är i första hand kritiska till hur han agerar.

Ute i partilandet handlar det snarare om hans låga förtroende hos väljarna och partiets svaga opinionsstöd. Man befarar att C kan tappa stort i valet 2026, och att partiets företrädare kan förlora sina positioner. Det är särskilt känsligt nu, i en tid när partiet håller på att spika sina listor och topplaceringar inför nästa val.

Det finns också personer som säger sig vara personligt besvikna på Muharrem Demirok.

De menar att han som ny partiledare verkade vilja öppna upp partiet, som under Annie Lööfs sista år som C-ledare blev allt mer slutet. Nu, menar man, toppstyr även han.

Demirok beskrivs som ”mycket ifrågasatt internt” och flera Expressen pratat med utesluter inte att hans tid som partiledare kan vara på väg att rinna ut och att han ”kan tvingas bort”.

Att EU-parlamentarikern Abir al-Sahlani under måndagen gick ut till stöd för Muharrem Demirok och krävde att de som inte håller med honom ”lämnar partiet” har också slagit tillbaka. Internt har det tolkats som att hon agerat på uppdrag av partiledaren.

Medlemmar i landet uppges ha vänt sig till partiet med sin besvikelse. Anton Sauer, gruppledare för C i Malmö, är en av dem som reagerat.

– Jag tycker att det är ett ofantligt övertramp att man går ut på det sättet och uppmanar partikolleger att avgå eller lämna sina uppdrag om man inte håller med. Det säger ju något om vilken stämning man vill ha i partiet, säger han.

Men också att partistyrelsen, på Muharrem Demiroks uppmaning, tagit ställning i regeringsfrågan till Magdalena Anderssons fördel har retat upp Anton Sauer. Detta eftersom partiledningen innan dess uppmanat C-distrikt runtom i landet att diskutera partiets vägval.

– Det blir någon typ av skendemokrati. Man låtsas att min åsikt betyder någonting och jag ska lägga en massa av min fritid på detta, och delta i dessa träffar för att diskutera vägvalet, när man redan bestämt något över våra huvuden.

Det är samtidigt långt ifrån alla som är kritiska. Flera tunga företrädare sluter upp bakom Demirok, och riktar i stället ilskan mot de interna kritikerna och deras ”krypskytte”. Några framhåller att interna diskussioner bör tas internt, inte genom media.

Men att läget är allvarligt tycks alla vara överens om. Att så många nu går ut och talar emot den egna partiledaren beskrivs som unikt.

– Vi ser början på ett inbördeskrig, varnar en central källa i partiet.

De närmaste veckorna, kanske dagarna, ses som avgörande för Muharrem Demiroks framtid som partiledare.

Muharrem Demirok vill inte kännas vid kritiken som nu riktas mot hans ledarskap. C-ledaren vill inte heller kommentera vad som sades på partistyrelsemötet.

– Det är svårt att bemöta anonyma källor. De får gärna visa hur de ser på vägen fram. Jag försöker förhålla mig till verkligheten.

Han gör samtidigt klart att frågan om vilken statsminister Centerpartiet tänker stödja är avgjord i och med Moderaternas samarbete med SD. Enligt Demirok är det Ulf Kristersson (M) som ”stänger dörren till Centerpartiet”.

– Det är inte jag som gör det valet, säger han.

Har du mandat från partiet att ta ställning för Magdalena Andersson?

– Att säga nej till Sverigedemokraterna, det är ett mandat jag har extremt starkt. Var jag än kommer i landet hör jag det, den dörren ska inte ens gläntas, säger Muharrem Demirok.





C-ledaren Muharrem Demirok pressas om vem som är hans statsministerkandidat

Att Centerpartiets interna diskussioner kommit ut i offentligheten tycker Muharrem Demirok inte om. Samtidigt är han tydlig med att partiet måste ”landa i en inriktning” för att få politiskt inflytande.

– Ulf Kristersson stänger dörrar. Då kan inte centerpartister stå utanför som tiggare och vänta på att han ska öppna den, säger C-ledaren.

Regeringsfrågan har seglat upp som en ny kris för Centerledaren Muharrem Demirok som fått intern kritik för att han ska ha satt ner foten kring vem som är partiets statsministerkandidat – trots att det är länge kvar till nästa val.

Enligt Expressen handlar den interna kritiken om att Demirok har tagit ställning för Magdalena Andersson (S) som statsministerkandidat på ett möte med partistyrelsen. Där ska han ha velat nå ett beslut trots att flera ledamöter lämnade mötet.

I onsdagens Aktuellt får han frågan om Andersson är Centerpartiets statsministerkandidat.

– Vi har inte fattat några sådana beslut. Varken i fredags eller tidigare än så, det finns inga sådana beslut.

Trots skarp intern kritik känner Muharrem Demirok att han har ett orubbat förtroende från medlemmarna att leda partiet. Att interna diskussioner nu blivit allt mer offentliga tycker han inte gynnar partiet.

– Det skadar det förtroende som byggt vår folkrörelse så stark.

Själv menar Muharrem Demirok att hans dörr alltid varit öppen och att han träffar andra centerpartister ofta.

– Då blir det illa när kritiken kommer anonymt. Man tar ifrån medlemmarna möjligheten att vara med och påverka. Man skapar en situation där tilliten brister i vår folkrörelse.

Samtidigt är Demirok tydlig med att Centerpartiets sakpolitik ska vara vägledande framåt och att man som parti ”måste landa i en inriktning” för att få inflytande efter lång tid i opposition.

– Det gläder mig att Andersson säger att hon kan samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna . Det är ett positivt besked, säger Demirok.

– Ulf Kristersson stänger dörrar. Då kan inte centerpartister stå utanför som tiggare och vänta på att han ska öppna den. Vi har ryggrad och väntar inte bara på att andra ska släppa in oss, fortsätter C-ledaren.

Han menar att det inte bara är hans vägval som spelar roll framåt – även Moderaterna måste göra ett val. Bryter man SD-samarbetet är C öppna för samtal.

– Men Kristersson surrar sig hårdare och hårdare fast vid SD. Det är uteslutet att ta en diskussion i det läget, säger Demirok.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar