söndag 17 november 2024

Palestinalägren

Palestinaaktivisterna hävdar att de enligt yttrandefrihetsreglerna har rätt att tälta i Vasaparken och störa boende på nätterna och kräva judarnas död på dagarna.




Boende upplever stank av urin och sopor, hög ljudvolym – och en förstörd gräsmatta. Sedan demonstranterna slog läger utanför Göteborgs universitet i Vasastaden i maj har klagomålen strömmat in till kommunen. En del uttrycker till och med rädsla för vissa inslag i demonstrationen.

– Det pågår ett folkmord, men det folk klagar på är hur vi hanterar våra sopor, säger Max Popovski, demonstrant och student på Göteborgs universitet.

Tältlägret är olagligt – hitta andra sätt att nyttja er yttrandefrihet på

Det är viktigt att demonstrationer sker i enlighet med gällande lagar och regler i Sverige. Genom att ni demonstranter skapat ett tältläger så har ni olovligt ianspråktagit Göteborgs stads mark, skriver Jessica Blixt och Martin Wannholt från Demokraterna.

Vi från Demokraterna vill börja med att understryka att ni som demonstrerar, i enlighet med vår svenska yttrandefrihet och med beaktande av de inskränkningar som hatbrottslagstiftningen ger, har rätt att uttrycka era åsikter fritt. Demonstrationsrätten ger omfattande rättigheter samtidigt som det finns lagar och regler som sätter gränser.

Det är också fullt förståeligt att det finns omfattande kritik mot både Hamas och Israels agerande i konflikten och en önskan om att fler på olika sätt markerar sitt ogillande mot respektive part. Terrororganisationen Hamas bestialiska angrepp på civila där barn dödats, kvinnor våldtagits och gisslan tagits är förstås fullständigt vedervärdigt och vi utgår ifrån att även ni ställer er bakom ett tydligt fördömande av attacken. Det är också helt legitimt att demonstrera för att minska antalet civila dödsoffer, oskyldiga barn, kvinnor och män, som följer av Israels hårda krigföring och Hamas fega taktik att använda befolkningen som mänskliga sköldar. Ingen av parterna i konflikten är oskyldig gällande det hjärtskärande lidandet hos civila.

Det är samtidigt viktigt att demonstrationer sker i enlighet med gällande lagar och regler i Sverige. Genom att ni demonstranter skapat ett tältläger så har ni olovligt ianspråktagit Göteborgs stads mark. I andra svenska städer är tältlägren sedan länge upplösta. Det har inte på något sätt varit en inskränkning i yttrandefriheten eller demonstrationsrätten. De som demonstrerar har bara fått hitta andra lagliga former att föra fram sitt budskap.

En mycket viktig princip i en rättsstat är att alla är lika inför lagen och att tillämpling av lagar och regler inte sker med godtycke. Det går inte att helt plötsligt bortse från lagar och regler för att man gillar (eller ogillar) vissa demonstranter eller det budskap som förs fram.

För Demokraterna har det därför varit självklart att agera för att lagar och regler ska gälla lika för alla: olovliga ianspråktagande av kommunal mark är inte tillåtet och kräver att Göteborgs stad agerar. Här är vi mycket besvikna på Socialdemokraterna i Göteborg som sedan de tog över styret upprepat ägnat sig åt olagliga beslut och underlåtenhet att agera. Demokratin hotas när det vänsteraktivistiska styret med Socialdemokraterna i spetsen trotsar regler och frångår likabehandling i syfte att fiska röster.

Jessica Blixt, ledamot i kommunfullmäktige, Demokraterna
Martin Wannholt, kommunalråd, Demokraterna




Polisen: 35 anmälningar runt tältlägret vid Vasaparken i Göteborg sedan i somras
Uppdaterad 1 oktober 2024Publicerad 1 oktober 2024
Över 100 dagar har gått sedan studenter vid Göteborgs universitet slog upp tält – till stöd för Palestina.

Samtidigt har över 35 polisanmälningar om misstänkta brott runt lägret inkommit till polisen sedan i somras.

– Det här är att betrakta som en allmän sammankomst och den är grundlagsskyddad, säger Max Olsson vid polisen i Göteborg City.

Sedan mitten av maj har studenter tältat utanför Göteborgs universitet. Deras krav är bland annat att universitetet fördömer Israels krigsföring i Gaza samt avbryter alla samarbeten med israeliska lärosäten.

En av studenterna och talespersonerna för lägret är Taha Khatab, masterstudent i socialt arbete och mänskliga rättigheter. För honom är manifestationen viktig, berättar han.

– Jag är en palestinsk flykting. Jag har många kamrater som har palestinska rötter och som har förlorat anhöriga. Det är sorligt att jag studerar mänskliga rättigheter när jag ser min ledning inte agera utifrån det.

Polisen: Allmän sammankomst
Polisen i Göteborg gör bedömningen att lägret är en allmän sammankomst. Sedan i slutet av maj har det kommit in över 35 anmälningar om misstänkta brott i anslutning till lägret.

Anmälningarna utgör inte skäl nog att upplösa lägret, berättar polisen.

– För det krävs allvarligare ordningsstörningar som skulle göra att vi kan gå in och flytta på dem och just nu är vi inte där, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef.

Anmälningarna handlar bland annat om misshandel, ofredande, skadegörelse, olaga hot och hets mot folkgrupp.

– Vi jobbar aktivt i flera ärenden. Flera av dem har lett till åtal, i andra har man inte inlett förundersökning, säger Max Olsson.

Polisen har nu satt upp kameror runt Vasaplatsen.

Oppositionen ville koppla in Kronofogden
När SVT är på plats är det flera personer som besöker tältlägret för att ge sitt stöd till studenterna. Men lägret har också kritiserats.

Oppositionen i Göteborg har velat koppla in Kronofogden för att vräka studenterna, ett förslag som nyligen röstades ned i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att man försöker avhysa oss istället för att prata om vad det här faktiskt handlar om, säger Max Popovski, masterstudent i sociologi.

Lägret verkar ändå dra till sig personer som begår brott. Kan du förstå att det finns de som vill ha bort er härifrån?

– Jag förstår att det finns sådana krafter. Men jag tycke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar