måndag 18 november 2024

Bondetåget har startat


Från första stund var jag skeptisk och kritisk till Demirok som centerordförade.

Han framstod som teatralisk och syntetisk.

En av mina gamla partivänner som träffar Demirok ibland beskriver honom som lyssnande och charmig.

Det är psykopater också för att vinna förtroende innan de börjar agera.





Revolt mot Demirok skakar C: ”Mycket djup förtroendekris”

Publicerad 18 nov 2024

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok har försökt få partiet med sig bakom ett ställningstagande för Magdalena Andersson.

Men efter flera interna möten diskuteras nu i stället hans egen framtid, erfar Expressen.

– Det är en mycket djup förtroendekris som han får svårt att klara sig ur, säger en källa med insyn.

Diskussionen om vilken väg Centerpartiet ska ta i svensk politik har under hösten tagit fart inom partiet – och blivit allt mer infekterad.

Att partiledaren Muharrem Demirok ser Magdalena Andersson som partiets statsministerkandidat är ingen hemlighet. Att hon är ”mest lämpad” sa han redan för ett år sedan. Nu under hösten har han dragit i gång en mer formell förankringsprocess, där han efterfrågar ett mandat att ta ställning för henne på nytt inför valet 2026.

Samtidigt har han mötts av ett oväntat hårt motstånd. En artikel i Dagens Nyheter tidigare i höstas om ett pågående relationsbyggande mellan S, V, C och MP väckte starka reaktioner, och Aftonbladet rapporterade om omfattande intern kritik.

Irritationen på mötet

Det har också gjorts utspel som gått i en helt annan riktning än den Demirok vill. Ungdomsförbundet, CUF, har krävt att dörren till Vänsterpartiet stängs. Och Centerstudenter har å sin sida velat att moderpartiet omprövar relationen till SD, och öppnar för samarbete även högerut.

Det har fått partiledaren att vilja sätta ned foten. Det är i alla fall så det uppfattades av många när Muharrem Demirok på partistyrelsemötet för en dryg vecka sedan oannonserat tog upp regeringsfrågan.

Muharrem Demirok vill ta ställning för Magdalena Andersson som partiets statsministerkandidat, men möter internt motstånd.

Enligt Expressens uppgifter var det utan att ha förankrat det hos de två vice ordförandena i partiet, Daniel Bäckström och Ulrika Liljeberg, som han lade fram ett papper med fyra punkter på mötet. Ett papper varken de eller det verkställande utskottet fått se innan.

– Man hade inte på något sätt blivit förberedda, och det väckte stor irritation och frustration i partistyrelsen, säger en källa med insyn.

Punkterna i sig var dock inte problemet. De var allmänt hållna, och handlade om att det behöver ske ett maktskifte, samt att Centerpartiet ska verka för att få genomslag för sin politik. Det framgick också att sakpolitiken ska vara styrande och att partiets stöd inte ges gratis.

Det är en typ av ledarskap jag aldrig någonsin upplevt tidigare

Men när Muharrem Demirok höll sin dragning för att presentera de punkter han la fram för partistyrelsen, gick han betydligt längre.

Enligt en rad källor till Expressen kunde man inte tolka det på annat sätt än att han sökte ett mandat att ställa sig bakom Magdalena Andersson som statsministerkandidat.

– Han var tydlig med att det är det enda regeringsalternativ vi har, säger en källa.

Diskussionen som tog vid varade i flera timmar och beskrivs som förvirrad och stundtals upprörd. Men Muharrem Demirok ville till varje pris att ett beslut skulle fattas.

Inför valet 2022 tog Centerpartiet, under Annie Lööfs ledning, ställning för Magdalena Andersson. Och partiet ses numera som en del av ett rödgrönt alternativ där även Västerpartiet ingår.

Ledamöter lämnade före votering

Mötet, som ägde rum en fredag och skulle hålla på till klockan 16, drog över tiden. Men trots att ett betydande antal av partistyrelseledamöterna tvingats gå för att hinna med sina tåg hem, skedde en votering efter mötets utsatta sluttid. En votering Demirok vann.

Men det skedde, av allt att döma, till ett högt pris.

– Det blev en stor förvirring och en enormt stor irritation. Det är en typ av ledarskap jag aldrig någonsin upplevt tidigare. Jag tycker inte man gör så. Det är inte så här Centerpartiet ska fungera, säger en källa med insyn.

Vilket beslut partiet egentligen tog denna sena fredagseftermiddag är det ingen som tycks veta. Var det de allmänt hållna punkterna, där Anderssons namn inte ens nämns, eller det Demirok hade sagt?

– Det var väldigt oklart vad man faktiskt fattade beslut om, säger en källa.

Muharrem Demirok, 48, har inte lyckats lyfta partiets siffror sedan han tog över som C-ledare för snart två år sedan. Och bland partiledarna är han den med lägst förtroende.

Konflikten som skakar partiet

När det gäller själva konflikten inom partiet är det två huvudsakliga knäckfrågor. Den ena handlar om huruvida det är rätt att redan nu, innan man vet hur M, KD och L agerar i nästa val, ta ställning för ett vänsteralternativ. Här anser en del att Centerpartiet i stället borde hålla öppet åt båda hållen, för att få en stark förhandlingsposition.

Den andra knäckfrågan rör Vänsterpartiet, och att Demirok vill dra upp olika typer av röda linjer mot SD och V. För Sverigedemokraterna är dörren i dag helt stängd för all typ av samverkan, medan det för V bara gäller en gemensam regering.

Förtroendet finns helt enkelt inte kvar

Men det är inte själva konflikten i sig som får marken att skaka under Demiroks fötter. Utan hans hantering av den.

Även bland dem som ställer sig bakom Muharrem Demirok när det gäller vägvalet är många kritiska mot hans agerande.

Att Demiroks framtid nu diskuteras på hög nivå i partiet är tydligt, när Expressen ringer runt. Flera beskriver det som en ”öppen fråga” om han kan sitta kvar, och nämner också hans låga förtroendesiffror och partiets svaga opinionssiffror.

– Han har förbrukat stora delar av sitt förtroendekapital. Jag tror att det blir otroligt svårt för honom efter det här. Förtroendet finns helt enkelt inte kvar, säger en central företrädare.

C-toppens försvar

Men andra försvarar honom, och menar att de som nu är ute och talar emot honom uppträder som dåliga förlorare, och vägrar inse hur spelplanen ser ut.

– Min bild är att motståndet bygger på ett önsketänkande. Man måste inse att Moderaterna och Kristdemokraterna väljer SD framför oss. Våra gamla kompisar finns inte kvar och partiet har inget annat val än mellan Magdalena Andersson och att gå i opposition, om hon inte går med på tillräckligt mycket av vår politik, säger Hanna Wagenius, som sitter i partistyrelsen.

Hanna Wagenius är en av dem i Centerpartiet som anser att Demirok måste ges mer tid.

Att avsätta partiets första ledare med invandrarbakgrund på det sätt som en del nu tycks vilja, anses också av flera vara oförsvarligt. När partiet dessutom – under hans ledning – slog alla förväntningar i EU-valet i juni i år.

Muharrem Demirok har efter partistyrelsemötet försökt ta ett kliv tillbaka, och var mer nedtonad när han i veckan mötte distriktsordförandena och riksdagsgruppen.

Men även när riksdagsledamöterna samlades uppstod stora diskussioner om Vänsterpartiet.

– Han har ett otroligt jobb framför sig nu, om han överhuvudtaget kan klara att vinna tillbaka förtroendet, säger en källa.

Expressen har sökt Muharrem Demirok för en kommentar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar