onsdag 29 januari 2025

SD-regering 2026

Om SD blir största borgerliga parti och C kastar ut de vänsterskruvade blir det en stabil borgerlig majoritet i riksdagen.

Då slipper vi se syltryggarnas eviga mantran efter sprängningar och skjutningar;

"Det är oacceptabelt" – "Nu sätter vi ned foten"

Polischeferna och nyhetsredaktörerna vet vilka som ligger bakom.

Det går att tygla slöddret genom att punktmarkera dem tills de får panik.

Det går att handlingsförlama slöddret genom att ta av dem allt av värde samt att stoppa alla välfärdsutbetalningar till dem.






Lindberg (SD): ”Vi har inget behov att vara finborgare”

Publicerad 29 jan 2025

Sex nya arbetsgrupper ska förbereda Jimmie Åkessons SD för att ta plats i Rosenbad med egna ministrar.

Men det handlar inte om att anpassa sig till sina samarbetspartier.

– Vi har inga behov av att bli finborgare, säger gruppledaren Linda Lindberg (SD).

Det är Linda Lindberg, partiets gruppledare i riksdagen, som fått huvudansvaret för att förbereda Sverigedemokraterna för en ny roll som ett regeringsparti.

Om Tidöpartierna vinner väljarnas förtroende 2026 är kravet från SD entydigt – dagens samarbete kommer inte att förlängas. Om regeringen ska få SD:s stöd ska Jimmie Åkesson och hans partikamrater vara med på riktigt. Annars går man i opposition.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har hittills duckat frågan, och inte gett något besked om hur han tänker kring SD-kravet.

Spikar förhandlingskrav

SD har jobbat med politikutveckling i ett år internt. Det är det arbetet som lägger grunden för de sex arbetsgrupper som Linda Lindberg på tisdagen sjösatte. Grupperna ska ta fram konkreta politiska förslag utifrån det tidigare arbetet, och dessa ska man sedan driva i den kommande valrörelsen.

Men grupperna ska också förbereda SD för vilka krav partiet ska ställa i eventuella regeringsförhandlingar, och även i regeringsställning. Det handlar till exempel om vilka utredningar SD ska kräva, och hur direktiven till dessa ska se ut.

– Grupperna ska ta fram helt färdiga produkter. Väl utvecklade underlag som vi kan ta med oss till förhandlingsbordet, säger Lindberg.

– Vi ska ha alla kort på bordet när vi går in i nästa överenskommelse.

”Ängsligare än vi”

En stor del av gruppernas arbete kommer att riktas in på frågor som hanteras av de departement som SD helst vill ha. Exakt vilka det är vill gruppledaren inte säga i dag, men Åkesson har tidigare pekat ut justitiedepartementet, som i dag leds av Gunnar Strömmer (M).

SD har hittills aldrig fått ta klivet in i Rosenbad på riktigt. I dag samarbetar partiet med M, KD och L-regeringen från riksdagen, och har sju tjänstemän i regeringskansliet.

Den bristande erfarenheten av vad det innebär att regera brukar vara ett skäl som anges för att säga nej till SD:s krav. Ett annat är partiets rötter i nazistiska och rasistiska organisationer.

Bland vissa inom de borgerliga partierna späddes skepsisen mot att fördjupa SD-samarbetet på efter de kriser som partiet genomgick ifjol. I första hand TV4:s avslöjande om SD-kopplade trollkonton och mc-presidenten som gästade Åkessons bröllop.

En rad borgerliga företrädare menade då att SD är ”omoget” och ”inte som andra”.

– De kanske är lite ängsligare än vi, generellt, säger Lindberg.

Enligt henne har dock inte SD själv påverkats nämnvärt av skandalerna.

– Vi har ingen möjlighet att vara ängsliga, för då hade vi inte funnits. Vi är så starka och trygga i det vi gör och den politik vi driver och varför vi är här. Vi har stått i stormens öga sedan partiet grundades i princip, eller i alla fall sedan Jimmie klev fram som partiledare.

Sätter press på Kristersson

Däremot, slår Linda Lindberg fast, är det viktigt för SD att visa att man är ett parti som tar politiken och uppdraget på allvar, och med avstamp i människors vardag och verklighet.

Det ska dock inte ses som att SD nu anpassar sig efter de borgerliga partierna. SD har inget behov av att anpassa sig och bli finborgare, menar Lindberg. Finborgare är ett uttryck som Jimmie Åkesson använde i ett bråk med Kristdemokraterna förra året.

– Vi är Sverigedemokraterna, vi i folket, vi vanliga. Det är därför man röstar på oss. Jag tycker det är ganska viktigt att ha med sig.

Att ni sjösätter det här arbetet, är det ett sätt att sätta press på statsminister Ulf Kristersson (M) om att ta in er i en regering?

– Det är ett sätt för oss själva att förbereda oss och vara redo. Men också visa på att vi är här på riktigt och att vi behöver ta plats i regeringen till nästa val, säger Lindberg.

Även Vänsterpartiet kräver en plats i regering och förbereder sig för detta. Magdalena Andersson (S) har inte gett något besked om hur hon ser på det.

SD:s arbetsgrupper

Sverigedemokraterna sjösatte på tisdagen sex nya arbetsgrupper. Huvudansvarig för arbetet är Linda Lindberg, gruppledare i riksdagen, men respektive grupp kommer att ha en ordförande som hämtas ur riksdagsgruppen.

I grupperna kommer mellan fyra och sju av SD:s ledamöter att ingå. Dessa kommer att ha olika politiska ingångar och arbeta tvärpolitiskt.

Syftet med arbetet är att ta fram ny politik inför valet 2026, framför allt på områden som går utanför dagens Tidöavtal. Exakt vilka frågor SD tittar på vill man inte avslöja, men klart är att skolan, att rusta Sverige och integrationen finns med. Det handlar också om att förbereda vilka utredningar och direktiv SD kommer att kräva om väljarna ger Tidöpartierna förnyat förtroende efter valet nästa höst.

Parallellt med de nya arbetsgrupperna jobbar SD också med att utbilda sina företrädare runtom i landet. Det arbetet leds av partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson. Och för några år sedan genomförde SD en regeringsskola där man utbildade personer i riksdagen i hur arbetet i en regering går till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar