Det är dags att döpa Elefanten och
alltid kalla den vid sitt rätta namn!

Sverige är nu mer korrupt än någonsin
Publicerad 12 feb 2025
Kriminella nätverk infiltrerar allt från domstolar till socialtjänst. Genom påverkan och hot skaffar de sig fördelar. Det måste stoppas.
Infiltration, utpressning och otillåten påverkan på statsförvaltningen. Det är något man förknippar med länder som Bulgarien och Rumänien. I Sverige råder däremot öppenhet och transparens, bortsett från en och annan mutskandal i Göteborg. Sådan är bilden.
Men den stämmer inte längre med verkligheten. Korruptionen ökar. Sverige får den sämsta placeringen någonsin i 2024 års korruptionsindex från organisationen Transparency International. De senaste åren har Sverige tappat i varje mätning.
Den dystra trenden kan vi tacka de kriminella nätverken för.
Maffian hotar inte bara det svenska samhället med bombdåd och skjutningar. Det finns en annan, minst lika systemhotande, kriminalitet i det dolda.
Brottsnätverk har satt i system att utnyttja Sveriges generösa välfärdsapparat och tillskansa sig fördelar inom privat såväl som offentlig verksamhet.
Kombinationen av höga ersättningar från bidragssystemen, privatiseringar och frikostiga regler för migration har skapat en perfekt grogrund för korruption och fusk. Så gott som samtliga bidrags- och ersättningssystem mjölkas på pengar genom avancerade upplägg.
När korruptionen väl bitit sig fast är det svårt att bli av med den.
Inte minst kommunerna är sårbara, visar en rapport från SNS. Bolagiseringen av välfärdstjänster som äldreomsorg och sjukvård – och inte minst inom assistansersättningen – gör det möjligt för kriminella att mjölka systemet.
Är det inte fusk det rör sig om, är det mer eller mindre uttalade hot mot tjänstemän.
– Utpressning är också något nytt som kommit till, och det är en stor risk för korruption i det sammanhanget, säger Transparency International Sveriges generalsekreterare Ulrik Åshuvud till SVT.
Återigen är kommunerna särskilt drabbade, och värst är det i utsatta områden. I vissa delar av Göteborg har var femte (!) tjänsteman blivit utsatt för någon typ av otillåten påverkan, visar stadens egna kartläggningar. Påverkansförsöken kan röra allt från inköp av varor och tjänster till beslut om bidragsansökningar.
Nätverken skaffar sig också ”insiders”, eller möjliggörare. De verkar inom hela samhället, från finans- och fastighetsbranschen till myndigheter, enligt Brå. Möjliggörarna missbrukar sin anställning för att ge de kriminella ligorna information. Det kan exempelvis handla om att bistå frihetsberövade personer med fakta som kan förstöra brottsutredningar.
Den här utvecklingen är oerhört allvarlig. Sveriges tillitsbaserade system är inte rustat för det växande hotet från den organiserade brottsligheten.
Kontrollen över allt från kommunal förvaltning till vilka som anställs på domstolar och inom polisen måste öka. När korruptionen väl bitit sig fast är det svårt att bli av med den. Och ju mer korrupt samhället blir, desto lägre blir förtroendet för staten bland allmänheten. Så bildas en negativ spiral.
Den måste brytas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar