Hör Mursal Isa (MP) om tre budskap som sprids i området. Foto: SVT
Budskapet i riskområdet: ”Inte värt att lära sig svenska”UPPDRAG GRANSKNING · Kommuner med utsatta områden saknar ofta en plan för att komma till rätta med problemen. Det visar Uppdrag gransknings undersökning. I Borlänge har stadsdelen Tjärna Ängar klassats som riskområde sedan 2015. Nu varnar lokala politiker för att det skapats ett parallellsamhälle. Och att polis och andra myndigheter motarbetas med felaktiga budskap om vad som gäller i Sverige.
När Uppdrag granskning frågar alla 28 kommuner i landet med utsatta områden är det bara Linköping, Järfälla och Uppsala som svarar att de har en särskild handlingsplan mot problematiken. Borlänge har valt att inte ha det, istället ska arbetet med att minska segregation, brottslighet och utsatthet genomsyra ”hela organisationen”.
Se reportaget: Riskområde: Tjärna Ängar – SVT Play
Stadsdelen Tjärna Ängar i Borlänge beskrivs av polisen som ett eftersatt område, med osynliga murar mot resten av samhället. Regionpolitikern Mursal Isa (MP), med bakgrund från Somalia, har tidigare bott och arbetat i Tjärna Ängar.
– Jag tror politikerna i Borlänge kommun har jättesvårt att sätta sig in i situationen. Om man sätter in radikala åtgärder finns det en risk att man anklagas för att man är rasist eller till och med avhumaniserar. Det är ju folk från området som säger det, säger Mursal Isa.
Mursal Isa beskriver hur han tvingats vänja sig vid rasistiska hot, men avslöjar även att han ställde in sin egen medverkan i debattprogrammet ”Sverige Möts” efter att ha hotats av personer i utsatta områden.
– ”Vi vet var du bor, vi ser dig” och allt sånt där hör inte hemma i en demokrati, i en öppen debatt och ett öppet samhälle.
Men bara så att jag förstår dig rätt nu. Vad pratar vi om för grupper?
– Jag vill inte namnge och tala om att det är den här och den här gruppen. Men de finns ju i utsatta områden med invandrarbakgrund, säger Mursal Isa.
Tjärna Ängar i Borlänge har klassats som riskområde sedan polisen upprättade sin lista över utsatta områden år 2015. Det betyder att läget är alarmerande och riskerar att förvärras om inte rätt åtgärder sätts in.
– Så till vida att vi fortfarande sitter med ett riskområde är det väl klart att vi har misslyckats. Det tror jag alla kan skriva under på, säger lokalpolisområdeschef Thomas Hellgren.
Under 2019 minskade antalet anmälda brott i Tjärna Ängar kraftigt. Polisen skriver själva i sina rapporter att en ”ytlig analys kan se det som positivt”, men att en djupare analys indikerar en betydligt mer oroväckande utveckling:
”…rättssystemet är satt ur spel i väsentliga delar [..] där kriminella nätverk och traditioner styr, samtidigt som polisen inte har en aning om eller ytterst litet kontroll över utvecklingen.”
Polisen: ”De svenska flickorna beskrivs som horor”
UPPDATERAD IDAG 11:12PUBLICERAD IDAG 11:01
UPPDRAG GRANSKNING · Flickor med somalisk bakgrund får inte umgås med flickor med svensk bakgrund – eftersom ”de svenska flickorna beskrivs som horor”. Uppdrag granskning kan visa polisens egna rapporter om läget i riskområdet Tjärna Ängar.
Uppdrag granskning har tillgång till samtliga rapporter som Borlängepolisen lämnat in till Nationella Operativa avdelningen, NOA, sedan 2015. Rapporterna ligger till grund för att Tjärna Ängar finns med på listan över utsatta områden.
I dokumentationen, som sträcker sig fram till december 2021, ger polisen en detaljerad bild av vilka problem de ser i området.
I en polisrapport från 2019 berättar områdespoliser om ”rasism från utlandsfödda mot svenskfödda” – och om förbud i vissa kretsar mot att beblanda sig med personer med svenskt ursprung.
– Det var information som nådde oss då. De ungdomar som bor i Tjärna Ängar, de går ju på många olika skolor i kommunen, säger områdespolisen Anna Ställ.
Polisen: “Alla har fördomar”
I rapporten ”Områdesdokument Tjärna Ängar 2019” står det att: ”Områdespoliserna beskriver att somaliska unga flickor inte får umgås med svenska flickor. Anledningen är att de svenska flickorna beskrivs som ’horor’ utifrån sitt leverne, bland annat klädstilen.”
Liknande formuleringar finns med i polisens områdesrapport från 2021. Poliser berättar att skolpersonal vittnar om att den här inställningen är ett problem även i skolmiljö.
– Jag tänker att det är föräldrar som har fördomar, alla har fördomar. Jag tror att utlandsfödda föräldrar har fördomar om de svenska ungdomarna precis som tvärtom, och att man då vill på sitt sätt försöka skydda sina egna döttrar i det här fallet, säger områdespolisen Marie Edlund.
Skydda dem från svenska flickor som de beskriver som horor, eller?
– Ja, jag tolkar det så utifrån de uppgifterna som vi fick höra då, att det pratades på det sättet.
I SVT:s ”Uppdrag Granskning” undersöks vilka insatser som gjorts i det utsatta området Tjärna Ängar i Borlänge.
När reportrarna är vid en studentlokal blir de attackerade av någon som kastar sten.
– Fuck SVT, skriker en person och springer i väg.
– Ni måste säga bra saker om det här området om ni ska spela in, säger en man som kommer fram till teamet.
2015 presenterade polisen den första listan över utsatta områden i Sverige. Dessa var platser som polisen skulle ägna särskild uppmärksamhet, för att minska kriminaliteten.
I SVT:s ”Uppdrag granskning” sätts landets nordligaste utsatta område under luppen: Tjärna Ängar i Borlänge, som kategoriserats som riskområde.
Polisen har larmat om utbredd arbetslöshet och kriminalitet i stadsdelen. 2017 bedömdes också det socioekonomiska tillståndet vara sämst i Sverige.
2019 kom fler alarmerande uppgifter i en intern polisrapport som ”Uppdrag granskning” tagit del av. I den uppgav polisen att antalet anmälda brott minskat, men att det kunde bero på att kriminella nätverk tagit kontrollen.
”Stäng av kameran!”
”Uppdrag granskning” pratar med flera boende som lyfter olika sidor av Tjärna Ängar. Vissa pratar om hjälpsamheten och gemenskapen. Andra beskriver bilbränder och skottlossningar.
Ett möte blir särskilt dramatiskt. Vid en studentlokal kastar någon sten mot SVT-teamet. En person skriker ”fuck SVT” och springer därifrån.
Strax därpå kommer tre killar fram, varav två bär masker.
– Vad är det ni filmar i Tjärna Ängar?, säger en person.
– Stäng av kameran!, säger en annan.
– Ni måste säga bra saker om det här området om ni ska spela in.
På frågan om de vill intervjuas blir svaret:
– Det är ni som kommer och bryr er, så ni måste bara fokusera på det positiva. Ni försöker hitta fel. Det finns problem överallt – i stan, i Södermalm.
Snart därefter lämnar killarna platsen.
SVT-teamet konfronteras av gruppen unga killar.
Resursbrist inom polisen
”Uppdrag granskning” försöker hitta en handlingsplan för hur polisen arbetar i Tjärna Ängar – utan framgång. I programmet nämns dock att två områdespoliser anställdes 2016, för att finnas på plats i centrum på tisdagar mellan 09-15.
Året därpå minskades närvarotiden till helgfria tisdagar mellan 09-12.
I dag har polisen ingen fast tid för sin närvaro i Tjärna Ängar. I stället arbetar sex områdespoliser i västra Borlänges tre stadsdelar.
Många av dem som ”Uppdrag granskning” pratar med säger att mer behöver göras för att minska kriminaliteten. Samtidigt pekar polisen på resursbrist och att kommunen behöver ta större ansvar.
Enligt Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, har flera åtgärder vidtagits. Kommunen har bland annat tillsatt föräldrastöd, föreningsstöd, lovaktiviteter och stöd till fritidsgårdar.
Men att förändra situationen tar tid.
– Planen är att nöta på. Det här är ingen quick fix, säger Jan Bohman i ”Uppdrag granskning”.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar