onsdag 20 juli 2022

Sveriges Radio

Som regel avfärdar jag allt från Vidrige Wolodarski som journalistisk
dynga men nu verkar han sitta säkert i sadeln.






SR måste vara säkert!

Sveriges Radio har en särställning i det svenska samhället och en roll i totalförsvaret, men tar lätt på säkerhetsrisker och frångår journalistiska principer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sveriges Radio har upprepade gånger visat att man inte tar säkerhetsrisker inom det egna medieföretaget på allvar. Förra året avslöjade stiftelsen Doku att en av public service-företagets journalister haft en relation med en terroristmisstänkt, som journalisten själv gjort reportage om. Sveriges Radios VD Cilla Benkö värjde sig då mot de krav på en oberoende utredning som framfördes av bland andra terrorforskaren Magnus Ranstorp och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

I dagarna har Dagens Nyheter uppdagat uppgifter om den så kallade skyddade produktionsplatsen – med studio och teknisk utrustning – som Sveriges Radio förfogar över och som ska användas för sändningar om Radiohuset behöver evakueras i händelse av krig och kris. Det är enbart ett fåtal anställda som känner till var den ligger.

Dagens Nyheters granskning visar att den skyddade produktionsplatsen kartlades och utvecklades av en extern konsult som inte säkerhetsprövats. Konsulten spred sedan uppgifter om uppdraget offentligt. Andra icke-säkerhetsprövade externa konsulter har arbetat med den digitala tekniken för VMA – viktigt meddelande till allmänheten – och känslig information har laddats upp i utländska molntjänster.

Avslöjande om konsulterna är naturligtvis uppseendeväckande på flera vis, dels de riskfyllda händelserna i sig, men även att den skyddade produktionsplatsen varit eftersatt i decennier samt att arbetet med teknikutvecklingen för VMA har varit långdraget.

Sveriges Radio blir på så sätt en spegel av det svenska samhället, där politiska beslut, och bristen på desamma, resulterat i en nedrustning av såväl försvar som totalförsvar, en nedrustning som vägletts av en naiv och okunnig inställning till säkerhetsrisker. Ingen nation har råd med illusionen att inget ont kan hända.

”Sveriges Radio blir på så sätt en spegel av det svenska samhället, där politiska beslut, och bristen på desamma, resulterat i en nedrustning av såväl försvar som totalförsvar, en nedrustning som vägletts av en naiv och okunnig inställning till säkerhetsrisker.”

Och även denna gång värjer sig Sveriges Radio mot avslöjandena. VD Cilla Benkö vägrar att svara på frågor och hänvisar till den nyligen tillsatta säkerhetschefen Anna Svedberg. Denna, i sin tur, hotar Dagens Nyheters grävande journalister med att anmäla tidningen till Säkerhetspolisen och kräver att få ta del av källmaterial, då journalisterna har handlingar som Svedberg bedömer som säkerhetsskyddade.

Sveriges Radios egen mediehantering är således bristfällig och rimmar illa med grundläggande journalistiska principer. Principer som att makthavare ska svara på journalisters frågor och att granskningar är mediernas kronjuveler i demokratiska länder med fri press. Hanteringen visar tydligt att det inom public service behövs ett arbete med den egna självbilden, maktutövningen och rollen.

Public service är inte vilket medieföretag som helst, utan har – och ska ha – en särställning i det svenska samhället. Inte minst genom just uppdraget att vid kris och allvarlig störning sända VMA. Men, det är många som vill se en bantning av eller till och med nedläggning av public service, sådana politiska krafterna får nu bränsle. Förtroendet har naggats i kanten ytterligare och det är bekymmersamt.

Sveriges Radios ledning behöver förstå och utgå ifrån att man alltid måste ta det säkra före det osäkra när det gäller säkerhetsrisker samt att journalistiska grundprinciper gäller även public service.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar