torsdag 20 april 2023

Arbetslinjen

För sent och för långsamt enligt min ringa mening!

Alla som får A-kassa och försörjningsstöd ska behandlas exakt likadant!



Regeringen vill skärpa kraven på invandrare – måste flytta till jobb

”Har man försörjningsstöd kommer det att ställas krav på motprestation. Det är det jag menar med att det inte ska vara så fett att vara arbetslös”, säger Johan Pehrson (L).

”Har man försörjningsstöd kommer det att ställas krav på motprestation. Det är det jag menar med att det inte ska vara så fett att vara arbetslös”, säger Johan Pehrson (L).

Regeringen tar nu steg för att skärpa kraven på arbetslösa invandrare. Att tvingas flytta till jobb och högre krav på språkkunskaper är två delar i den nya inriktningen.

– Som vuxen och frisk måste man vara beredd att flytta dit jobben finns. De kraven kommer att växa, säger Johan Pehrson (L).

Regeringspartierna vill lägga om integrationspolitiken genom en rad skärpningar. I fokus för omläggningen finns arbetslösa med utländsk härkomst. Enligt SCB var arbetslösheten bland utrikes födda 16 procent i mars i år, medan motsvarande siffra för inrikes födda var 4,6 procent.

– Vi har ett enormt utanförskap i Sverige. Det krävs en rejäl insats för att bryta detta och på olika sätt få människor att bli en del av Sverige. Att motverka socialt lidande, arbetslöshet och i värsta fall separatism, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Regeringen har nu beslutat om tilläggsdirektiv till en pågående utredning om arbetsmarknadsetablering. Enligt direktiven ska integrationspolitiken bli mer kravbaserad och större ansvar ska läggas på den enskilde individen.

– Devisen som gäller nu är att alla har lika rättigheter och lika skyldigheter. Vi måste få in personens ansvar. Det är ju fantastiskt att människor har fått stanna i Sverige men då måste personerna ta ett personligt ansvar. Det är ändå individen som har valt att komma till Sverige, säger Johan Pehrson.

Tanken är att även ansvariga myndigheter ska få tydligare instruktioner och krav. Det handlar både om att förmedla bättre kunskaper i svenska och att vara strängare med anvisningar till jobb och utbildning. Fler arbetslösa måste flytta om de erbjuds jobb på annan ort.

– Det är en enorm skillnad på arbetslösheten i till exempel Pajala och i Lessebo. Med detta som bakgrund måste man som vuxen och frisk vara beredd att flytta dit jobben finns. De kraven kommer att växa, säger Johan Pehrson.

Redan nu finns det krav på att arbetslösa ska flytta dit jobben finns för att få ersättning. Men enligt Johan Pehrson finns det brister i hanteringen.

– Arbetsförmedlingen lever i dag inte upp till kravet att man ska vara beredd att flytta dit jobben finns. Vi förtydligar nu att man ska öka den geografiska rörligheten och vi kommer att följa upp det, säger han och understryker att a-kassan är en omställningsförsäkring som också innebär ett ansvar för den enskilde att hitta ett nytt jobb så snabbt som möjligt, även om det ligger på annan ort.

– A-kassan är ingen försörjning, det är en omställningsförsäkring och man ska vara aktiv under sin a-kasseperiod.

Johan Pehrson fick massiv kritik när han nyligen skrev på Twitter att det med regeringens politik inte kommer att vara ”lika fett att vara arbetslös”. Han menar att det handlar om att det ska ställas högre krav på den enskilda att hitta ett jobb och att bidragssystemen ska läggas om så att det lönar sig bättre att arbeta.

– Vi har höjt a-kassan och vi slår vakt om den. Sen ska anvisningar följas upp tydligare. Och har man försörjningsstöd kommer det att ställas krav på motprestation. Det är det jag menar med att det inte ska vara så fett att vara arbetslös.

De nya kraven ska enligt regeringens önskemål följas upp tydligare. Den som inte lever upp till kraven kan drabbas av sanktioner.

– I värsta fall kan stöden dras in. Det finns 400 000 arbetslösa och det finns minst 200 000 lediga jobb. Ska vi klara välfärden i framtiden så måste alla friska vuxna jobba. Det finns ingen annan ekvation.

Johan Pehrson anser att det måste bli tydligare vilka förväntningar som finns på människor som kommer till Sverige.

– Vi har ett grundläggande krav i våra grundlagar och det är att man ansluter sig till de regler som är i Sverige. Det är en bottenplatta. Om man kommer till Sverige så ska man assimileras till den svenska grundlagen.

Utredningen förväntas lägga fram sitt förslag i januari nästa år och en proposition kan lämnas till riksdagen sommaren 2024.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar