onsdag 19 april 2023

Gravskötsel och omvårdnad


Driver fler företag

En närmare granskning av Gravskötsel och omvårdnad i Sverige visar att personerna bakom även driver de ­kritiserade ­bolagen Svensk Djurassistans, som har utretts av Finans­inspektionen för att ha bedrivit försäkringsbolag utan tillstånd, och Hyresgästkassan, som också skickar ut er­bjudanden som liknar fakturor.

Det är företaget Gravskötsel och omvårdnad i Sverige AB som står bakom marknadsföringen. I brev till gravrättsinnehavare erbjuder de sina tjänster, som ofta består av tvätt av gravstenar. Brevet är utformat som ett inbetalningskort och den som inte är uppmärksam kan lätt tro att det faktiskt också är ett sådant.

– Vi får samtal från människor som tror att det är vi som fakturerar för våra tjänster. Men det finns säkert de som bara betalar utan att kolla först, säger Ann-Sofie Hansson.

Svenska kyrkan erbjuder också olika typer av gravskötsel men då måste personen som vill köpa tjänsten först höra av sig. Fakturan kommer efter att ett avtal skrivits, berättar hon.

Företaget Gravskötsel och omvårdnad är känt hos Konsumentverket för sin tveksamma marknadsföringsmetod. Sedan 2019 har man haft två tillsynsärenden mot bolaget.

– 2019 förklarade vi att de måste vara extra tydliga med att det rör sig om marknadsföring och inte är en faktura. Då uppgav de att de skulle rätta sig efter vårt påpekande, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket.

2021 konstaterade myndigheten att ångerrättsinformation saknades och att kunderna aldrig fick någon avtalsbekräftelse. Dessa saker skulle bolaget åtgärda, lovade man, liksom att det på kuverten skulle framgå att det handlade om ett erbjudande.

Enligt Adna Jetis har bolaget sedan 2019 fått cirka 330 anmälningar mot sig. Bara hittills i år har 45 personer anmält saken.

2019 var många av anmälarna gravrättsinnehavare i Stockholm. Bolaget hade då fått tillgång till deras kontaktuppgifter genom kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm. Året därpå fick man dock avslag på samma begäran, Kammarrätten menade att det fanns risk för att ett utlämnande av personuppgifterna kunde bryta mot GDPR, EU:s dataskyddsförordning.

Hur företaget fått tillgång till personuppgifterna över gravrättsinnehavare i Enköping är oklart. Ann-Sofie Hansson har inte hört talas om att någon sådan begäran kommit in till pastoratet. Inte heller har hon kännedom om att något privat företag dykt upp för att sköta gravar på någon av de 27 kyrkogårdarna som tillhör pastoratet.

– Mitt råd till den som tror sig ha fått en faktura är att läsa det finstilta. Är det något man inte vill så ha är det bara att låta bli att betala, säger hon.

EP har sökt företaget Gravskötsel och omvårdnad, dock utan att lyckas nå dem.



Fakta:
Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB.
Säte: Segeltorp.
Befattningshavare: Maximilian Karl K Folkesson Müller och Mathias Champa Burman.
Ägare: Ägare: Maximilan Folkesson Müller äger samtliga 5 000 aktier. Detta enligt ett protokoll som kommit in till Bolagsverket.
Omsättning: 2.6 miljoner kronor (2019).
Resultat: 260 000 kronor.
Antal anställda: 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar