torsdag 11 maj 2023

Mental stroke!



Magdalena Andersson: Vi har motståndare som ljuger hejdlöst

Nu tar Magdalena Andersson hjälp av amerikanska strateger för att vässa attackerna på Tidöpartierna.

Men ska hon välja kulturkriget eller konkreta reformer för att möta högerpopulismen?

– Jag kommer inte att dras med i lögnmaskineriet, säger hon.

Vi är i möjligheternas land och Alejandro Verdin har klivit in på Center for American Progress för att påminna om det.


Han har stor skjorta och gympadojor, en röst som är lite rosslig av pollenallergi, och en historia som progressiva politiker i hela västvärlden vill ta del av.

I början av april erövrade Janet Protasiewicz en plats i Högsta domstolen i Wisconsin. För första gången på 15 år är liberala domare i majoritet i delstaten. I ett land där juridik och politik flyter ihop påverkar det beslut om aborter och rösträtten.

Verdin ledde valkampanjen.

Han förvandlade den till en strid mellan gott och ont.

– Nyckeln till seger var att vi byggde en berättelse runt den här kampen, säger han.

– Vi hade tre pelare: Vilka var offren, vilka var hjältarna och vilka var skurkarna?

En kvinna i prydlig dräkt lyssnar uppmärksamt.

Det är 1 250 dagar till nästa riksdagsval i Sverige, men den svenska oppositionsledaren och tidigare statsministern Magdalena Andersson tänker inte vänta.

Tobias Baudin och Magdalena Andersson dokumenterar mötet med den demokratiske strategen Alejandro Verdin.

Möjligheternas land. Det är lätt att glömma den här våren när USA rör sig mot en repris av presidentvalet 2020, men med en om möjligt mer aggressiv Donald Trump i ena ringhörnan och en allt skörare Joe Biden i den andra.

Socialdemokraternas ledning – partiledaren Magdalena Andersson, partisekreteraren Tobias Baudin och den internationella sekreteraren Paula Carvalho Olovsson – söker både skräckexempel och inspiration under två dagar i Washington.

– USA ligger ju lite före oss. Därför finns det all anledning att åka hit för att lära sig att hantera ett politiskt landskap där vissa krafter verkligen vill se en ökad polarisering, med kandidater som kan säga vad som helst och lova vad som helst, utan att ha några realistiska ambitioner att infria det, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas valanalys har pekat ut motståndarnas ”orealistiska vallöften” som ett skäl till valförlusten. Formuleringen syftar på utfästelser om att sänka bensinskatten radikalt direkt efter valet eller införa högkostnadsskydd för elen den 1 november.

– Partierna brukar genomföra mycket av det man lovat. Om man inte gör det, hur påverkas valdeltagandet? Hur påverkas politikerföraktet? Det är en demokratifråga, säger Tobias Baudin.

På sätt och vis framstår USA-resan som terapi för ledande socialdemokrater, för att bearbeta det som hände i valrörelsens slutskede.

– Vi har motståndare som ljuger hejdlöst, säger Magdalena Andersson på sitt karakteristiskt fräna sätt.

Första morgonen i Washington och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson väntar i lobbyn med gympadojorna på.

Man kan förstås betrakta hennes utspel som en talepunkt – en välförberedd fras som nu ska pressas in i framträdanden och intervjuer för att få ut budskapet att Socialdemokraterna har en ny högerkonservativ huvudmotståndare och att denna huvudmotståndare hänger ihop med Donald Trump.

– Vi har Sverigedemokraterna, men vi ser också att riksdagsledamöter i Moderaterna och Kristdemokraterna uttrycker sig på ett sätt i sociala medier som man aldrig skulle ha gjort för tio år sedan, säger Magdalena Andersson.

S-ledaren har ett favorituttryck våren 2023: Att Sverige ska bli mer som Sverige. Det hänger ihop med partiledningens löften om att skapa en ny samhällsgemenskap eller snarare återupprätta en gammal sammanhållning.

– Det som har byggt Sverige starkt är ju att vi har haft en samhällsgemenskap där vi stöttar varandra. Det är också väldigt svenskt hur vi tar oss an ny teknik och teknikskiften. Vi har byggt vårt välstånd på att ligga långt fram, säger hon.

Vart är socialdemokratin på väg? Partiledaren Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin inleder besöket i Washington med att spana åt höger.

På Center for American Progress i Washington – ett vänsterliberalt fristående politiskt institut med nära band till Bidenadministrationen – vill hon veta hur kampanjmakarna i Wisconsin lyckades nagla fast motståndarna.

Det gäller att vara först, betonar Alejandro Verdin:

– Du måste definiera din motståndare för väljarna innan de definierar dig. Då kan du köra den kampanj som du vill.

Han gör också klart att anklagelserna måste bygga på fakta och ståndpunkter som motståndarna faktiskt står för. Som att konservativa krafter vill inskränka aborträtten.

– Men de här figurerna som Trump och andra högerextrema politiker runtom i världen, de vill ju bli kända som extrema. De vill ha de här kulturkrigen, säger han.

Vintern och våren 1995 pluggade Magdalena Andersson på Harvard i Boston, som doktorand från Handelshögskolan i Stockholm. Den blivande maken Richard Friberg var också där.

Magdalena Andersson var profilerad socialdemokrat, och skulle snart överge doktorandstudierna för uppdrag i regeringskansliet. Men det fanns inte på kartan att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

På Harvard var hon ena halvan av duon Richard-och-Magda – han med den långa hästsvansen, hon i jeans och tröja, gärna på väg ut i naturen.

Hon fick ett arv från sin mormor den våren och använde delar till att köpa en begagnad bil.

– Så körde vi hela vägen bort till Klippiga bergen och sedan ned söderut och tillbaka hem genom Södern. Fem veckor. Vi hade ju inga pengar, så det blev ju att tälta och hajka, säger hon.

Hon minns vänligheten de mötte.

– Det var mindre misstänksamt då. Öppnare och tryggare. Om jag jämför med när jag reser nu. Nu tycker jag att jag märker mer höga staket och aggressiva hundar, säger hon.

1990-talet var de politiska konsulternas tid. Vid det svenska riksdagsvalet 1994 kopplades tre amerikanska experter in, och de dåvarande S-topparna Ingvar Carlsson och Mona Sahlin stajlades ungefär som presidentkandidater. Partiet fick hård kritik för tilltaget, men vann valet.

Sedan nätverkade Bill Clinton och Göran Persson.

2003 blev Fredrik Reinfeldt ny partiledare för Moderaterna och lovade omgående att dra lärdom av Clintons förflyttningar av politiken – det som kallas triangulering och innebär att man försöker komma bort från en del impopulära ståndpunkter. De stora partiernas kamp om mittenväljarna i storstäderna kom att prägla svensk politik i många år.

Det finns de som hävdar att det var så populismen fick fäste i Sverige. Sverigedemokraterna växte i skuggan på landsbygden.

Socialdemokraternas partiledning besökte Washington den 12–13 april. På programmet stod möten med rådgivaren John Podesta och den demokratiske kongressledamoten Don Beyer, journalister från Politico och Washington Post, diskussioner med experter på Center for American Progress och samtal med Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter.

I USA lade industrikrisen och finanskrisen grunden för högerpopulismen. I Sverige ökade missnöjet i ganska goda tider.

– Samtidigt har ju klyftorna vuxit hos oss också. Klyftan mellan landsbygd och storstad är en konsekvens av de ekonomiska klyftorna eftersom människor på landsbygden generellt har lägre inkomster än de som bor i städer. Många flyttar därifrån. Det finns en välgrundad känsla av att ha blivit lämnad efter, säger Magdalena Andersson.

Så småningom började svenska partier hitta inspiration på andra håll i USA.

2019 ägnade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sitt tal i Almedalen åt ”hjärtlandet” – som hon menade omfattade människor på landsbygden och i små och medelstora städer i Sverige. Uttrycket syftar från början på USA:s inland och en kultur präglad av traditionella och konservativa värderingar. Hennes dåvarande strateg Johan Ingerö hävdade i DN att kulturkriget hade nått Sverige.

Cirkeln sluts när svenska socialdemokrater åker till Washington för att lära sig mer om hur de ska hantera Trumpismen.

S-ledaren Magdalena Andersson och pressekreteraren Mirjam Kontio hastar över torget utanför den amerikanska kongressen.

Vi befinner oss en bra bit från både bruksorter och rostbälten: Internationella Valutafonden och Världsbanken håller vårmöten samtidigt som S-delegationen besöker staden. Då och då kungör sirener att en viktig kortege är på väg genom Downtown DC.

Magdalena Andersson spanar.

– Det är någon dignitär, va?

Jag menar inte att ett parti kommer att försöka storma riksdagen i Sverige. Men det finns många likheter i hur man använder hat och hot

Förra våren besökte hon president Joe Biden i Vita huset. Nu får hon nöja sig med att träffa rådgivaren John Podesta i en sidobyggnad.

Tillsammans med Tobias Baudin tar hon en selfie utanför Vita huset. Han har hunnit jogga bland alla monument i centrum och blivit tillfrågad om vägen. Medarbetarna skämtar om att den bredaxlade partisekreteraren ser ut lite grand som en amerikansk politiker.

Första kvällen viks för en middag med journalister från politiksajten Politico och morgontidningen Washington Post. Dagen därpå blir det lunch i en kafeteria i den amerikanska kongressen.

Magdalena Andersson och S-delegationen äter middag på en italiensk restaurang med två amerikanska journalister, från vänster Nahal Toosi från politiksajten Politico och Ashley Parker från Washington Post. Till höger Christine Östlund, inrikespolitisk sekreterare, och Paula Carvalho Olofsson, internationell sekreterare.

Över två år har gått sedan Kapitolium attackerades av Trumpanhängare.

– Jag menar inte att ett parti kommer att försöka storma riksdagen i Sverige. Men det finns många likheter i hur man använder hat och hot för att öka motsättningar och polarisering. Det är så tydligt att Trumpismen och SD är delar av en global rörelse, säger Magdalena Andersson.

Hypotesen för resan kan förstås ifrågasättas.

Sverige och USA har olika valsystem och olika politiska kulturer.

Den behärskade SD-ledaren Jimmie Åkesson håller påtagligt lägre profil än Donald Trump.

Och den sittande regeringen är knappast först ut med att spräcka vallöften. Socialdemokraterna misslyckades med målet att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det blev ingen familjevecka för svenska barnfamiljer under förra mandatperioden.

– Det är en sak att lova något och så gör omständigheter att det inte blir av. Den budget som innehöll familjeveckan röstades ned i riksdagen. Det fattar folk. Men här är det inget som har hänt. Det finns ingen ny information som gör att löftet spricker, säger Magdalena Andersson.

Företrädare för borgerligheten brukar hävda att experterna på smutsiga kampanjer i Sverige finns i arbetarrörelsen. LO:s budskap i valspurten i fjol om att Moderatledaren Ulf Kristersson ville stoppa sjukförsäkringen för cancersjuka väckte vrede.

Magdalena Andersson jämför med hur centerledaren Annie Lööf hånats av SD:s mediekanal Riks och hur hon har utmålats som landsförrädare.

– Det är klart att vi måste ha en kontinuerlig diskussion om vad vi ska säga och inte säga. Men sossarnas kanaler kommer inte att driva hatkampanjer. Jag kommer inte att kalla Kristersson eller Åkesson för landsförrädare, säger hon.

Jag kommer inte att kalla Kristersson eller Åkesson för landsförrädare

I februari fick Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik beskedet att han inte får förlängt förordnande. ”Dags att städa upp i Myndighetssverige”, twittrade sverigedemokraten Björn Söder.

– Personer som har varit opolitiska statstjänstemän i hela sitt liv hängs ut som aktivister. Man hotar med att dra in pengar till organisationer som Civil Rights Defenders. Det får en enorm tyngd nu när det kommer från det största partiet i regeringskonstellationen, säger Magdalena Andersson.

Från början tog SD-ledaren Jimmie Åkesson avstånd från Trump. Vid presidentvalet 2020 hävdade han att Trump var ett bättre alternativ än Biden. Sverigedemokrater nätverkar med Trumpfalangen av Republikanerna.

Våren 2023 avslöjar TV4:s Kalla fakta att SD-strategen Mattias Karlsson varit medförfattare till ett manifest om hur eliten vill ersätta svensk kultur med radikal islam. Skriften togs enligt granskningen fram för att locka internationella finansiärer till en SD-stiftelse om svensk konservatism, bland Trumpvännerna på den ultrakonservativa konferensen CPAC.

Sverigedemokraten Richard Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, twittrar att ”svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land”. ”Ett matematiskt faktum”, säger partiledaren Jimmie Åkesson till SvD.

Tankegångar om det stora folkutbytet – där en global elit medvetet försöker undergräva den vita nationen – är en internationell konspirationsteori och ett viktigt inslag i den högerradikala ideologin i USA.

Fakta.Tucker Carlson

Tidigare programledare för Fox News. Nära allierad med Trump. Fick nyligen lämna kanalen efter fleras kontroversiella tweet om hur ”vita människor” borde slåss.

– Syftet är att skrämma befolkningen, så split och misstro mellan människor. SD:s retorik är på samma sätt som Trumps och Tucker Carlsons. Jimmie Åkesson försöker gömma sig bakom att tala om ett ”matematiskt faktum” men hans matematik bygger på att helt vanliga svenska medborgare – som ställer väckarklockan varje dag, som går till jobbet, som betalar skatt och bidrar till vårt samhälle – inte anses vara riktiga svenskar, säger Magdalena Andersson.

På Center for American Progress tar Navin Nayak vid. Han leder strategerna på Center for American Progress Action Fund. Han konstaterar att progressiva politiker fick ordning på berättelsen om motståndarna inför mellanårsvalet i november förra året.

Två månader före mellanårsvalet höll Joe Biden ett mycket uppmärksammat tal i Philadelphia, där han manade till kamp ”om nationens själ”. Han gick till hård attack mot vad han kallade ”Maga-extremisterna” (efter Trumps Make America Great Again-rörelse).

– Vi sa något som det amerikanska folket trodde på, även om ingen sagt det. Att det republikanska partiet verkligen hade förändrats. Att en extrem falang tagit makten och var beredd att göra vad som helst för den, säger Navin Nayak.

Nu väntar ett annat och svårare uppdrag för den progressiva rörelsen i USA: Att fixa Demokraternas varumärke, som hamnat på dekis under decennier av ekonomisk nedgång.

Navin Nayak hävdar att Bidenadministrationens reformer kan göra skillnad.

– Vi har den största investeringen i infrastruktur på 70 år. Den största investeringen i ren energi som något land har gjort. Och det handlar inte bara om investeringar i dem som har högskoleutbildning eller bor vid kusterna utan också om att investera i platser som glömts bort.

Kruxet är att partiet pratar ganska lite om ekonomin och jobben. Nayak och hans medarbetare har analyserat alla utspel från Demokraternas ledamöter i kongressen under 2022. 570 000 pressmeddelanden och poster i sociala medier på ett år.

– Hur många tror ni handlade om ekonomin, frågar han.

– 500 000, gissar Magdalena Andersson.

– Fem procent, blir svaret.

Det är lättare att ge sig in i kulturkriget än att ta sig ur det. Det kan politiker i hela västvärlden fundera över.

Trump är ett fokus för studiebesöket i Washington. Klimatsatsningarna i IRA (Inflation reduction act) är ett annat.

USA ska införa allt från elbilsbonusar till skatteavdrag för investeringar i förnybar energi. EU har riktat kritik mot att subventionerna skyddar inhemsk produktion i USA. Magdalena Andersson delar den invändningen.

– Men minus det protektionistiska så känns det sossigt. Den genomtänkta planen. Nu drar vi en tunnelbana och sedan bygger vi husen vid tunnelbanan. Det är lite som svensk socialdemokrati. I kombination med infrastrukturen är det inte olikt alls, säger hon.

Socialdemokraterna tror att energibråket i fjolårets valrörelse bara var en försmak av konflikterna om klimatförändringarna.

I februari kom Sverigedemokraterna med kritik mot industriprojektet Hybrit som går ut på att producera fossilfritt stål. SD-ledaren Jimmie Åkesson varnade för att staten tar på sig investeringskostnader i mångmiljardklassen.

– Det är uppenbart en strategi från SD att öppna ett kulturkrig kring den gröna omställningen, säger Magdalena Andersson.

– Problemet med det är att det kommer att ske en grön omställning i världen oavsett om Sverige är med eller inte. Så frågan är om vi ska ta oss an teknikomställningen på ett svenskt sätt så att jobben hamnar i Sverige. Eller om ska vi göra på ett annat sätt som vi inte har gjort tidigare med att andra länder går före och får investeringarna.

Klimatet kan bli en del av kulturkriget. Men Biden och Demokraterna har även satsat på reformer. Stora reformer.

Möjligheternas land.

Är detta inte vad socialdemokratiska debattörer har efterlyst i Sverige i decennier?

– Jag önskar att jag hade egen majoritet. Man blir väldigt sugen på att göra saker, säger Magdalena Andersson.

Efter valet i höstas fick partiet kritik från partivänstern för bristen på konkreta förslag. ”Mycket tyder på att skrämmas med SD funkar bättre på den urbana medelklassen än på den rurala arbetarklassen”, skrev tankesmedjan Katalys tillförordnade chef Enna Gerin i Dagens Arena.

Partiledaren vägrar gå med på att Socialdemokraternas valmanifest saknade politiska reformer. Men hon tycker att det är korrekt att kritiken mot Sverigedemokraterna inte fått fäste på landsbygden.

– Det blir enklare nu. Vi kan tydliggöra att SD inte är ett parti som sätter vanligt folk främst, säger hon.

Anklagelserna måste utgå från fakta, säger de amerikanska strategerna. Frågan är om de svenska Socialdemokraterna kan hitta en lika tydlig och tacksam konfliktfråga som aborterna i USA.

Magdalena Andersson menar att klassisk fördelningspolitik är en del av svaret.

– Vi ser att det i stor utsträckning är höginkomsttagarna som skyddas av regeringens politik.

När det officiella programmet går mot slutet i Washington ska Magdalena Andersson vidare till en privat middag i stadsdelen Georgetown.

Varför passar hon inte på att göra en sväng till Trumpfästen som delstaten West Virginia?

– Många som har tänkt på de här frågorna för Demokraternas räkning är ju här i DC. Det får kanske bli nästa resa, säger hon.

Hemma i Sverige förbereder regeringen ett beslut om att förbjuda partilotterier med det uttalade målet att strypa Socialdemokraternas finansiering. Arbetarrörelsen anklagar Tidöpartierna för att använda regeringsmakten för att tysta oppositionen. Liberala DN:s ledarsida varnar för att SD och regeringen skickar ut svensk demokrati på en farlig resa. Konservativa debattörer hävdar att det i stället är oppositionen som låter som Donald Trump, när den anklagar regeringen för att rigga nästa val.

Konfliktnivån trappas upp ännu ett snäpp. I Sverige precis som i USA.

På en punkt har den svenska oppositionsledaren betydligt bättre förutsättningar än USA:s president. Hon har högt förtroende. 80-årige Biden är impopulär. En av de personer som Andersson möter i Washington säger frankt att tre fjärdedelar av partiets väljare vill ha en annan kandidat 2024.

På en annan punkt står presidenten och partiledaren inför samma dilemma. Biden har inte klarat att överbrygga splittringen i USA. Han kan mobilisera väljare genom att utmåla motståndare som extremister, men då ökar också polariseringen.

Magdalena Andersson tar liknande risker när hon går ut med hårda anklagelser om lögner.

– Det är klart att man måste säga som det är. Men jag kommer inte att dras med i lögnmaskineriet. Jag kommer att vara engagerad i Natoprocessen och stötta regeringen i ett säkerhetspolitiskt komplicerat läge, säger hon i Washington.

Hon tillägger att hon är intresserad av samarbete i fler frågor, även om regeringen inte är det.

Tillbaka i Sverige, efter beskedet om partilotterierna, ändrar hon sig.

– Givet allt som har hänt och Ulf Kristerssons uppenbara brist på integritet måste jag noga fundera igenom i vilka frågor det går att samarbeta brett kring utöver Nato, säger hon.

Hon skriver på DN Debatt, med eko av Biden, att det är ”vårt lands själ” som står på spel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar