De kyrkliga ledarna verkar anse att vi ska underkasta
oss muslimernas krav för att de ska vara snälla mot oss.
Har genomfört blodiga terrordåd
Pakistans regering har i ett officiellt uttalande fördömt koranbränningen i Stockholm, och man har också tagit initiativ till att frågan om förbud mot koranbränning tas upp i FN:s människorättsråd. På gatorna i storstaden Lahore har den svenska flaggan brunnit. Men vreden riktas inte bara mot Sverige. Terrorgruppen Lashkar-e-Jhangvi hotar i ett meddelande som nu sprids på sociala medier att förvandla Pakistan till ett helvete för kristna om Koranen bränns i andra länder. En talesperson för rörelsen hotar kyrkor och kristna med självmordsattacker som en hämnd för hädelsen mot Koranen. Ingen kristen ska känna sig säker i landet, lovar han.
Lashkar-e-Jhangvi har genom åren genomfört många attacker mot shiamuslimer, statliga institutioner och även kristna, så hoten tas på allvar.
- Lashkar-e-Jhangvi har uppmanat alla sina ledare att de ska vända sin efterföljare mot kristendomen. Därför är alla kristna upprörda och rädda, skriver människorättsaktivisten Kashif Nawab i ett meddelande till Kyrkans Tidning.
Litar inte på politiker
Han har inget stort hopp om att den kristna minoriteten ska få stöd och skydd av staten.
- De politiker som företräder minoriteter kommer inte att föra frågan på tal eftersom de känner sig hotade och är osäkra. De muslimska politikerna bryr sig inte om de religiösa minoriteternas säkerhet.
Han berättar att den muslimska befolkningen i Pakistan känner en djup vördnad för Koranen, och därför väcker koranbränning starka reaktioner. Hans rekommendation till den svenska regeringen är att se till att koranbrännaren ställs inför rätta.
- Den svenska ambassaden i Pakistan bör också behålla goda diplomatiska förbindelser med den pakistanska regeringen för att lyfta upp skyddet av minoriteter och kyrkor i Pakistan, skriver Kashif Nawab.
Kan vara annorlunda denna gång
Johan Hasselgren, programsamordnare på Act Svenska kyrkan, har också fått signaler om hoten mot kristna och det övriga civilsamhället i Pakistan. Church of Pakistan har fördömt koranbränningen i Sverige, vilket även andra pakistanska kyrkor har gjort.
- Risken är att detta göder extremistiska organisationer och deras agenda, vilket gör det svårt för moderata krafter. Det blir en dynamik på extremisterna villkor, säger han.
Koranbränningen är inte den första krisen mellan västvärlden och den muslimska världen. Men Johan Hasselgren har besökt Pakistan och har då inte uppfattat att det funnits någon ilska riktad mot Sverige.
- Tidigare har det blåst över, och våra partners har inte blivit utsatta. Den här gången kan det dock vara annorlunda, och svenska intressen kan bli mer påverkade, säger han.
Irakiska kristna oroliga hämndaktioner
Act har inget arbete i Irak, som den man som brände koranen kommer ifrån. Även där finns en oro bland kyrkorna att koranbränningen ska få konsekvenser för de kristna. Den katolska webbtidningen La Croix rapporterar att Iraks kristna råd beskriver koranbrännaren som en extremist. Rådet uppmanar istället människor att arbeta för fred och samförstånd.
I Irak har shiamuslimer som följer den inflytelserike politikern Muqtada al-Sadr protesterat i flera städer, och också stormat den svenska ambassaden i Bagdad.
Enligt La Croix fruktar nu irakiska kristna hämndaktioner. Mannen som brände ett exemplar av Koranen kommer från Qaraqosh på Nineveslätten, en stad som haft en övervägande kristen befolkning. IS härjningar i området, men även situationen på senare år, har fått kristna att både lämna både staden och landet.
Före Irakkriget bodde omkring 1,5 miljoner kristna i landet. Idag finns ungefär en tiondel kvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar