Politiskt storbråk i Göteborg efter larm om hedersförtryck i skolan
Revisorernas rapport om anställda i skola och socialtjänst i Göteborg som kan ha svårt att bryta med ”kulturellt nedärvd hederskultur” väcker bestörtning bland politiker.
Men också fingerpekande om ansvaret. Borgerliga företrädare ifrågasätter varför Socialdemokraterna nyligen röstat ner deras förslag om skärpningar.
– Trams, svarar företrädare för S.
Den del av Stadsrevisionens granskning av Göteborgs arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck, som DN skrev om på onsdagen, som väckt mest reaktioner är formuleringen om stadens egen personal.
Revisorerna skriver att de ser allvarligt på att det framkommit uppgifter om att det kan finnas personal ”som själva upprätthåller hedersnormer.” Som exempel lyfts anställda i förskolan som ”kan ha svårt att bryta med en kulturellt nedärvd hederskultur som går generationer tillbaka”.
Jenny Broman, Vänsterpartiet, är kommunalråd med ansvar för socialtjänsten.
Jenny Broman, Vänsterpartiet, är kommunalråd med ansvar för socialtjänsten. Foto: Veronika Ljung-Nielsen
Samtliga företrädare för de politiska partierna som DN talat med instämmer i allvaret. Det ansvariga socialkommunalrådet Jenny Broman (V) pekar på den stora personalomsättningen bland socialsekreterare.
– Vi måste komma till bukt med den både för att behålla kompetens inom hedersproblematik och föra över den till nya medarbetare, säger hon till DN.
För Socialdemokraterna kommer granskningsrapporten i ett mer känsligt läge. Partiet styr efter vaket tillsammans med V och MP och efter att de 14 juni röstade ner två förslag om åtgärder mot hedersförtryck från partierna till höger, som även Centerpartiet stödde, får de kritik för att tala med kluven tunga.
Fakta.Förslagen om hedersförtryck som röstades ner
Det ena förlaget i kommunstyrelsen i Göteborg som de rödgröna partierna röstade ner 14 juni, med sju röster mot sex, gällde ett förslag om ”nya rutiner och arbetssätt för att säkerställa trygghet för barn och unga som är utsatta för hedersförtryck.”
”Fler politiska uppdrag om sådant som redan är pågående arbete kommer inte att komma göteborgarna till nytta utan snarare skapa fler parallella processer”, motiverade S, V och MP avslaget.
Det andra gällde att ge socialtjänsten och skolan i uppdrag att göra en särskild uppföljning av barns ”resor för bortgifte och uppfostran” under sommaren. Det röstades alltså också ner, dock utan särskild motivering.
Nu har S, V och MP själva lagt ett förslag till grundskolenämnden i samma härad, om ”åtgärder mot att skolpliktiga barn hålls borta från skolan”.
Det refereras bland annat till det senaste larmet om att Sjumilaskolan i stadsdelen Biskopsgården efter sommarlovet saknar 36 elever där vårdnadshavarna inte gett besked om var barnen befinner sig.
Förslaget drivs av Socialdemokraternas skolkommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka som till exempel vill ha obligatorisk anmälan till polis och socialtjänst – och att det görs tydligt för föräldrar att de kan tvingas betala vite om de håller barnen borta.
Nu, när Stadsrevisionen kommit med sin rapport, säger hon:
– Jag blir vansinnig, jag tycker att arbetet går alldeles för långsamt.
Har ni inte förstått läget tidigare?
– Det här är verkligen inte någon nyhet, men när vi får svart på vitt att arbetet går så pass trögt, trots att vi som parti varit med och drivit igenom säkert 20 förslag förra mandatperioden, så reagerar man ju.
Varför får ni inte ut era beslut i organisationen, till chefer och rektorer?
– För flera veckor sedan hade vi ett särskilt möte i presidiet där vi gick igenom de gamla riktlinjerna och såg att de var för otydliga. Nu har jag och Jenny Broman kallat berörda chefer inom skola och socialtjänst för att se hur vi får ut rätt signaler i hela organisationen, både om hedersfrågor och kopplingar till gängkriminalitet.
Men Moderaternas kommunalråd Nina Miskovsky menar tvärtom att ”S har kapitulerat” till Vänsterpartiet.
– De har ju sedan de bildade styre med V och MP avslagit alla våra förslag. Vi anser, till exempel, att man i vissa lägen ska kunna låta bli att betala ut barnbidrag. Det de kommer med nu känns som en efterhandskonstruktion när blåslampan är på.
Vad kan kommunen göra om man misstänker att anställda inte agerar för att de själva befinner sig i en hederskontext?
– Det är förstås extremt allvarligt om det är så. Om ett barn tar mod till sig och berättar kan ju det barnet försättas i livsfara. Vi har krävt förstärkta bakgrundskontroller, men det har röstats ner.
Sjumilaskolan i Biskopsgården på Hisingen saknade efter sommarlovet 36 elever.
Liknande kritik yttrar Demokraternas Martin Wannholt och pekar på S-ledaren Jonas Attenius:
– Revisionen tar upp det vi i Demokraterna lagt förslag om gång efter gång. Vi sviker barnen och våra anställda när de rödgröna fortsätter blunda för den verklighet de skapat.
Han menar att det bland de så kallade klaner som myndigheterna pekat på finns i Göteborg finns de som kunnat infiltrera genom att medlemmar fått anställning i kommunen.
– Nu måste Attenius skärpa sig, släppa vänstern och följa oss i riktiga beslut.
Men S-kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka anser att kritiken är ”trams”.
– Det börjar bli en följetong att de lägger förslag när uppdragen till nämnder och bolag redan finns. Och om de har nya tankar så vet Martin Wannholt, om någon, var jag står i den här frågan. De vill gärna prata högt i media men är inte lika duktiga på att ta fram förslag som gör verklig skillnad. Låt oss nu ta kampen tillsammans.
Partierna till höger menar att S lämnat sin politik för att anpassa sig till V.
– Då kanske det är intressant att notera att det nya förslaget om barn som saknas i skolan har vi lagt just tillsammans med V.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar