fredag 20 oktober 2023

Stadshotellet i Enköping akt 2B

 




Det är svårt att bedöma om Vi invest kommer att klara av ett hotellbygge i stattgropen. Den slutsatsen drar det konsultbolag som Enköpings kommun själv anlitat för att genomlysa bolaget. Av de uppgifter som kunnat analyseras ser man flera risker.

Enköping 21 oktober 2023


I februari och mars genomförde fastighetskonsulten Svefa två så kallade motpartsgranskningar av Vi Invests ekonomi, inför att kommunens plan- och exploateringsutskott nu i oktober skulle besluta om två nya markanvisningar till bolaget.

Båda granskningarna gjordes innan Vi Invests bokslut för 2022 var fastställt men i granskningen i mars hade man fått in preliminära siffror för hur bokslutet skulle komma att se ut.

Svefa har hämtat sina uppgifter i offentlig data; årsredovisningar, kreditupplysningsföretag, mediadatabaser samt information från Enköpings kommun. Många positiva delar lyfts fram, exempelvis att Vi Invest-koncernmoderbolaget har högsta rating enligt kreditupplysning, de har lång och bred kompetens och är en välkänd, etablerad aktör på marknaden.

Men rapporten visar också att Svefa haft stora svårigheter att bedöma både ekomomin och lönsamheten i Enköpingsprojektet. Detta eftersom det saknas en fullständig projektkalkyl och finansieringsplan. Utan sådana dokument går det helt enkelt inte säga om projektet är genomförbart, skriver Svefa.

Däremot har man kunnat analysera ekonomin och likviditeten i koncernen fram till det preliminära bokslutet för 2022.

Analyserna visar att det inte finns kapacitet att genomföra projektet, skriver Svefa.

Enligt det preliminära bokslutet skulle bolaget ha 49 miljoner i omsättningstillgångar vid utgången av 2022, varav 20 miljoner var i likvida (kontanta) medel. Detta bidrar till Svefas bedömning om osäkerheten kring om det finns medel att genomföra projektet.

I Svefas rapport konstateras det att koncernen haft en högre omsättning 2022 än de tre tidigare åren och att resultatet för 2022 såg ut att bli positivt efter att ha visat minussiffror de tre föregående åren. Soliditeten såg ut att ha ökat från 6 procent 2020 till 28 procent 2022, vilket Svefa menar gör att bolaget ser relativt starkt ut, även om Svefa understryker att man inte haft någon insyn i underlaget när det gäller de uppskrivning av fastigheter som bolaget gjort 2021.

Det preliminära bokslutet ger dock en bättre bild av Vi Invests ekonomi än de uppdaterade siffrorna i det fastställda bokslutet som kom några månader senare. Det visar att 2022 års resultat stannar på minus 26 miljoner, istället för plus 4. Det egna kapitalet minskade mer, till 237 miljoner istället för 265 som de preliminära siffrorna visade och bolagets skuldsättning är nu 500 miljoner (långfristiga skulder) och inte 472. Den enda siffran som förbättrats är omsättningstillgångarna, 51 miljoner istället för 49. Likvida medel hamnade på 20 miljoner.

Svefa avrådde inte kommunen att teckna markanvisningavtal med Vi Invest men rekommenderade följande:

1. att avtalet om bostäderna villkoras av att hotellet först ska genomföras.

2. att ta fram och tydliggöra villkor för tidpunkter då kommunen har möjlighet att avbryta markanvisningen.

3. att be Vi Invest att lämna in en rimlig finansieringsplan vid byggstart/överlåtelse samt

4. att inte utforma detaljplanen specifikt för Vi Invest utan istället utgå från en flexibel lösning så det blir möjligt att en ny aktör kan ta över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar