torsdag 2 november 2023

Socialdemokraterna i Uppsala




En domstol har ogiltigförklarat Uppsalas kommunstyrelse, och flera val kan behöva göras om. En som sitter löst är då Stefan Hanna (UP).



Uppsala 1 november 2023 
Domen var oväntad. Det säger Uppsala kommuns chefsjurist Lena Grapp.

Beslutet som fattades i vintras – att utöka kommunstyrelsen med en extra ledamot – har precis förklarats olagligt tillsatt av förvaltningsrätten. Men politikerna har hunnit fatta massor av beslut sedan dess. Så vad händer nu?

– Nästa steg vet jag inte, vi har inte analyserat domen än, säger Lena Grapp.

Det som hände där i november förra året var att styret (S, V och MP) försökte få majoritet i kommunstyrelsens personval, nu när de ändå vunnit makten i kommunen med hjälp av Utvecklingspartiet demokraterna (UP).

Mellan de rödgröna och höger-mittensidan stod det 9-9 i kommunstyrelsen. I beslut om sakpolitik har kommunstyrelsens ordförande (alltså Erik Pelling) utslagsröst. Men om det är jämnt vid personval, som när ledamöter ska väljas in i utskott och råd, får lotten avgöra.

Nu såg styret en chans att få ett övertag även där.

De fattade ett beslut om att utöka kommunstyrelsen från 18 till 19 platser, och fick in en ytterligare socialdemokrat. Lena Grapp informerade dem då om att detta aldrig tidigare prövats rättsligt.

Oppositionspartierna M, KD, C, L och SD var inte sena med att pröva lagligheten i styrets beslut. De trodde inte att kommunallagen tillät en sådan ändring så sent efter valet.

Och nu står det klart att förvaltningsrätten håller med dem: beslutet om att utöka kommunstyrelsen upphävs av domstolen.

– Nu finns ett resultat och det gäller omedelbart. Så från och med har kommunstyrelsen 18 ledamöter, säger Lena Grapp.

Det får konsekvenser även på andra håll. Eftersom kommunstyrelsen var felaktigt tillsatt, gäller inte längre de val de gjort av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) och näringslivsrådet, meddelar domstolen.

– Så just nu finns inget KSAU och inget fullständigt näringslivsråd, som jag ser det, säger Lena Grapp.

Erik Pelling (S) är av samma uppfattning:

– De behöver väljas om, helt enkelt.

Att UP:s Stefan Hanna fick flera höga poster – som att han blev ordförande i näringslivsrådet – blev uppmärksammat efter valet. Nu riskerar han alltså att bli petad från den positionen, om det slutar med att nya ledamöter lottas fram.

– Det vill säga, om man inte kommer överens om ett förslag i stället. Vi behöver ha ett samtal mellan partierna, säger Erik Pelling.

Ni riskerar stora förändringar alltså?

– Ja, det blir lite stökigt. Och lottning för att tillsätta poster är ingen optimal lösning. Det var ju det vi försökte undvika när vi utökade kommunstyrelsen, säger han.

Stefan Hanna själv vill inte spekulera.

– Vi får se. Näringslivsrådet jobbar på för att säkerställa att Uppsalas företagsklimat förbättras, jag har fullt fokus på det.

Om det blir omval av näringslivsrådet, och kommunstyrelsen beslutar om lottning, riskerar Stefan Hanna (UP) att bli petat från sin roll som rådets ordförande.

Nästa vecka, efter höstlovet, tänker sig både Erik Pelling och Lena Grapp att ett första möte om hur man ska lösa situationen kan äga rum. Exakt vad som händer härnäst återstår alltså att se.

Men alla de beslut som hunnits fattas på ett år – kan de rivas upp nu?

– Beslut kan bara överklagas i tre veckor efter anslaget protokoll. Så de flesta är inte överklagningsbara längre, säger Lena Grapp.


Trixa inte med demokratin, Socialdemokraterna!


Publicerad 1 nov 2023

S-styret i Uppsala ville säkra sin makt genom att runda lagen.

Det är pinsamt att det till slut krävdes ett domstolsbeslut för att grusa planerna.

Demokrati på tillbakagång. Så löd titeln på ett påkostat seminarium som Uppsala höll i slutet av 2021, och som bland annat gästades av den amerikanska historikern Anne Applebaum.

Hon och andra prominenta gäster fick diskutera frågan om vad som krävs för att upprätthålla och försvara demokratin i en tid av desinformation och auktoritära strömningar.

Erik Pelling, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, menade att det hela handlar om en kunskapsfråga:

– Demokratin kan aldrig tas för given. Vi behöver öka kunskapen hos våra medarbetare och förtroendevalda, sa han.

Men ett år senare var det tydligen inte lika noga med vare sig demokrati eller kunskap i Uppsalas kommunledning.

Efter ett extremt jämnt valresultat och långa förhandlingar såg det på hösten 2022 ut som om Erik Pelling till slut lyckats säkra en majoritet i kommunstyrelsen för sin brokiga rödgröna maktkoalition – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med stöd av ett lokalt parti. Lösningen blev att utöka antalet styrelseplatser från 15 till 18.

Men när en sverigedemokratisk politiker la sin röst på en allianspolitiker fick S-styret ändå inte den majoritet i samtliga frågor som man hoppats på. Då beslöt de rödgröna att utöka kommunstyrelsen med ytterligare en plats – trots att den enligt kommunallagen ska väljas vid ett enda tillfälle.

När oppositionen inte fick gehör för sina protester, överklagade man beslutet. I veckan kom domen från förvaltningsrätten. Den ger Erik Pelling en rejäl snyting.

En enig rätt menar att beslutet att utöka kommunstyrelsen strider mot lagen. Man konstaterar också att flera personval som kommunstyrelsen gjort därmed är olagliga.

Men Pelling själv försöker spela ned allvaret.

– Jag tycker inte att det är så dramatiskt. Det är inte helt lätt att tolka kommunallagen och ibland behöver den prövas, säger han till Upsala Nya Tidning.

Det är en minst sagt nonchalant inställning. Egentligen är detta något oerhört. När de folkvalda politikerna inte röstar enligt S-toppens planer försöker han i stället skriva om den demokratiska regelboken.

Denna skandal i Sveriges fjärde största stad har fått alldeles för lite utrymme i riksmedierna. För demokratin försvaras inte bäst i högtidstal och på fina seminarier, den behöver värnas i den grå kommunala vardagen, genom att folkvalda politiker respekterar reglerna även när utfallet går dem emot.

Att tvinga oppositionen att dra styret inför domstol för att få Pelling & Co att följa lagen är en amerikanisering av politiken som sannerligen inte gynnar det svenska folkstyret.


Trixa inte med demokratin, Socialdemokraterna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar