Minst 60 personer har dödats i en attack mot ett konserthus i västra Moskva. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och elva personer har gripits. Vi går igenom det vi vet om läget.
Det här vet vi nu
Flera attentatsmän öppnade eld mot konsertbesökare på konsertlokalen Krokus i västra Moskva under fredagskvällen och en häftig brand bröt ut
Minst 62 personer dödades och 145 skadades i attacken, enligt uppgifter från Rysslands hälsovårdsministerium
Rysslands säkerhetstjänst FSB uppges ha gripit 11 personer med koppling till dådet. Av dem ska fyra ha varit direkt involverade.
Den islamistiska terrorgruppen IS har tagit på sig dådet
Mera: Minst 60 döda i terrorattack mot konserthus i Moskva – FSB: 11 misstänkta har gripits
Vem står bakom attacken?
Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet, men ryska myndigheter har hittills inte kommenterat uppgiften.
Det är fråga om falangen IS-K, ibland kallad ISIS-K eller Islamiska staten - Khorasan.
”Islamiska statens krigare attackerade en stor samling i Krasnogorsk i utkanten av den ryska huvudstaden Moskva” skriver terrorgruppen på Telegram.
IS-K hävdar också att man dödade hundratals och orsakade stor förödelse.
Falangen dök upp för första gången i Afghanistan år 2014 och blev snabbt ökänd för sin brutalitet.
Gruppen har bland annat utfört terrorattacker mot moskéer både i och utanför Afghanistan. Det var exempelvis IS-K som tog på sig bombdådet i Iran som dödade nästan 100 personer tidigare i år.
De ryska myndigheterna har inlett en terrorutredning om händelsen. Hittills har Ryssland ändå inte pekat ut någon organisation eller något land.
Vad skulle IS ha för motiv?
Varför IS-K skulle besluta sig för att slå till mot Ryssland – långt från de områden där gruppen i normalfall är verksam – är oklart.
Attacken mot Ryssland är en dramatisk eskalering, men enligt experter som nyhetsbyrån Reuters har talat med har gruppen motsatt sig Rysslands president Vladimir Putin under senare år.
– IS-K har varit fixerade av Putin under de två senaste åren och upprepade gånger kritiserat honom i sin propaganda, enligt Colin Clarke på den Washingtonbaserade forskningsgruppen Soufan Center.
Ryssland har en lång historia av att förtrycka landets egna muslimska minoritetsgrupper.
Tidigare i månaden varnade en amerikansk toppgeneral i Mellanöstern för att IS-K kan slå till mot USA och västs intressen utanför Afghanistan ”inom sex månader med kort eller obefintlig förvarning”.
IS har ändå tidigare utfört terrordåd mot Ryssland, som år 2015 då man sprängde ett passagerarplan ovanför Sinai i Egypten. År 2017 utförde radikala islamister ett terrordåd på metron i Sankt Petersburg.
Dessutom har militanta grupper stridit emot Rysslands styrkor i Nordkaukasien i flera årtionden och så har Ryssland stridit mot IS i Syrien.
Kan Ukraina vara inblandat?
Frågan om ukrainsk inblandning bubblade upp nästan genast efter attacken.
Kort efter attacken var Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev snabb med att öppna upp för en eventuell koppling till kriget i Ukraina.
”Om Ukrainas toppskikt kan kopplas till attacken måste de hittas och skoningslöst elimineras som terrorister”, skrev han på Telegram.
Också flera andra ryska politiker var snabba med att rikta anklagelser mot Ukraina.
Vita huset kallar attacken för förskräcklig, men säger att det inte finns något som i nuläget tyder på att händelsen kan kopplas till Ukraina.
Ukrainas presidentkansli säger att Kiev inte har något att göra med attacken.
– Låt mig vara tydlig: Ukraina hade absolut ingenting med den här händelsen att göra. Vi för ett fullskaligt krig mot Rysslands militär och med den ryska federationen som land. Allt kommer att avgöras på slagfältet, säger president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak.
Ukrainsk militär underrättelse kallar däremot händelsen för en rysk provokation som den ryska säkerhetstjänsten själv har orkestrerat.
Också den pro ukrainska ryska milis som bär ansvaret för en del attacker i området kring Rysslands gräns till Ukraina förnekar inblandning.
Vad har Putin sagt?
Rysslands president Vladimir Putin uppdateras löpande om läget, men hittills har han ännu inte talat till folket.
”Vladimir Putin informerades om skjutningen minuter efter att den inträffat”, skriver Kremls talesperson Dmitrij Peskov i ett uttalande.
Enligt Rysslands vice premiärminister Tatjana Golikova har Putin ändå sagt sig hoppas att de skadade återhämtar sig snabbt.
Alla offentliga evenemang som skulle ha ägt rum i Moskva under veckoslutet har nu inhiberats och säkerhetsåtgärderna vid flygplatser och tågstationer i staden har intensifierats.
Föregicks attacken av varningar?
Ja. Tidigare i mars varnade USA ryska myndigheter för en eventuell terrorattack.
– Tidigare den här månaden hade den amerikanska administrationen information om en planerad terrorattack i Moskva, som potentiellt skulle riktas mot stora sammankomster, inklusive konserter, och Washington delade den här informationen med ryska myndigheter, enligt Adrienne Watson som är talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.
Den amerikanska ambassaden i Moskva utfärdade den sjunde mars en varning om att extremister planerade att utföra en attack mot sammankomster, inklusive konserter, i Moskva.
Också Storbritanniens ambassad varnade för terrorattacker inom det kommande dygnet den 8 mars.
Flera andra länder varnade också sina medborgare och till exempel vårt utrikesministerium uppdaterade sitt resemeddelande om Ryssland och varnade finländarna för en potentiell attack.
Också Sverige, Danmark och Norge uppdaterade sina resemeddelanden.
Hur reagerar omvärlden?
FN:s säkerhetsråd fördömer attacken, som man kallar för avskyvärd och feg. De skyldiga måste hållas ansvariga, skriver en representant.
Också enskilda länder har fördömt attacken.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, framförde sina kondoleanser till offren.
– Bilderna är fruktansvärda och mycket svåra att se på och våra tankar går förstås till offren för den här förfärliga, förfärliga skjutningen, sa Kirby.
Kinas president Xi Jinping har också framfört sina kondoleanser till Rysslands president Vladimir Putin. Xi sa att Kina är mot alla former av terrorism och kraftigt fördömer terrorattacker, rapporterar Kinas statliga tv.
”Vi fördömer den avskyvärda terrorattacken i Moskva. Indien står i solidaritet med regeringen och med invånarna i den ryska federationen i den här sorgens stund”, skriver premiärminister Narendra Modi.
”De bilder vi ser från Moskva är avskyvärda. Våra tankar är hos offren och de skadade och det ryska folket”, skriver Frankrikes utrikesministerium.
Också till exempel Tyskland, Italien och Venezuela fördömer dådet i liknande ordalag.
Källor: AFP, Reuters, AP
Omvärldens reaktioner på dådet i Ryssland
VärldenDet misstänkta terrordådet i Moskva har skakat världen. En rad statschefer och andra ledare har fördömt dådet, samtidigt som IS tar på sig ansvaret och Ukraina bedyrar att de inte haft något med det att göra.
17.10, svensk tid, startade den oberoende ryska nyhetskanalen Meduza en live-rapportering med rubriken ”Terroristattack i konserthus utanför Moskva”. De tidiga uppgifterna redogjorde att ett antal kamouflageklädda män hade öppnat eld i ett konserthus. Huset började sedan även brinna.
Några timmar efter attacken hade över 20 länder fördömt dådet, enligt Meduza, som skriver att USA, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Frankrike, Italien, Polen, Grekland, Turkiet, Vitryssland, Kirgizistan, Pakistan, Iran, Saudiarabien, Qatar, Egypten, Kuba, Kazakstan, Palestina, Venezuela, Armenien och Azerbajdzjan har gått ut med offentliga uttalanden om attacken.
En av dem som fördömde attacken var Frankrikes president Emmanuel, enligt The Guardian. I ett uttalande sa han att han ”bestämt fördömer den här terroristattacken”. Han sa även att Frankrike står i solidaritet med offren.
Sverige har inte gått ut med något uttalande om attacken.
USA: Vi varnade om terrordåd
Nyheten spred sig snabbt och inom några timmar låg nyheten högst upp på många stora mediesajter runt om i världen.
Tidigt lyftes det i flera medier fram att USA för några veckor hade varnat ryska myndigheter om en planerad terroristattack i Moskva som möjligen skulle riktas mot ”större sammankomster”, rapporterar TT.
Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, sa timmarna efter attacken att president Joe Bidens administration agerat i enlighet med en sedan länge överenskommen "varningsplikt".
Ukraina förnekar inblandning
Det var inledningsvis oklart vilka som låg bakom brottet.
Ryssland riktade misstankar mot Ukraina, som var snabba med att förneka att de hade någonting med attacken att göra. Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy, publicerade ett uttalande på X.
”Ukraina har verkligen ingenting med skjutningen/explosionerna i Crocus City Hall (Moskva, Ryssland) att göra. Det är inte rimligt över huvud taget...”, skrev han.
Han fortsatte sedan med att säga att Ukraina aldrig har använt sig av terrormetoder, men anklagade däremot Ryssland för att göra det i kriget mot Ukraina.
Avslutningsvis skrev han att attacken ”utan tvivel” kommer leda till en ”ökning av militär propaganda, accelererad militarisering, utökad mobilisering och i slutändan en uppskalning av kriget”. Han menade också att Ryssland kan komma att använda attacken för att rättfärdiga ”uppenbara folkmordsangrepp” mot civilbefolkningen i Ukraina.
IS tar på sig ansvaret
Vita huset sa i ett uttalande att attacken är "fruktansvärd", men också att det inte finns några indikationer på att Ukraina ligger bakom attentatet.
Senare framkom det att terrorgruppen IS tar på sig ansvaret för dådet, vilket de skrev på Telegram enligt AFP.
I ryska mediekanaler uttrycktes tvivel om ifall det verkligen stämde. Amerikanska CBS News rapporterade dock under kvällen att USA har underrättelseuppgifter som bekräftar IS meddelande, och att de inte har några anledningar att tvivla på de uppgifterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar