tisdag 25 juni 2024

Botkyrka ett korruptionsträsk

 Allt om Botkyrka


Alla gangstrar i Botkyrka – kommunen också

Publicerad 18 jun 2024

Hur ska gängkriminella stoppas när till och med kommunen ägnar sig åt bidragsfusk? Botkyrka måste bli lagom.

Botkyrka står i fokus igen. För två år sedan handlade det om att flera fritidsgårdar i ABF:s regi var knarkgömmor och tillhåll för kriminella. Kommunalrådet Ebba Östlin (S) ingrep resolut och stängde verksamheterna.

ABF-aktiva partikamrater svarade med att kuppa bort henne.

Nu handlar det om att Botkyrka kommun skickat folk till New York en vecka i våras. Sju ungdomar, sju tjänstemän och två reseledare kollade dans, konst och musik. Kostnaden togs ur statsbidraget för att motverka att barn och unga rekryteras av brottsliga gäng.

Ingen kan på allvar tro att man kan muralmåla bort narkotikaförsäljningen. Eller stoppa skjutningar och sprängningar med streetdance och rap.

Väl?

Fast med tanke på att kommunens slogan lyder ”Botkyrka, långt ifrån lagom” går det att misstänka att någon faktiskt tror på denna udda kampmetod mot kriminella gäng.

Beslutet om NY-resan togs av kultur- och fritidsdirektören strax före jul. En dryg månad efter att kommunen fått ett nytt styre bestående av Moderaterna, Tullingepartiet, C, KD och avhoppade socialdemokrater.

Botkyrkas bästa, kallar sig koalitionen.

Extra insatser som varar ett till tre år gör sällan någon skillnad, mer än för dem som får lön.
En sak får man ge det nya styret. När Ekot började undersöka hur kommunen använt de statliga pengarna – då betalade Botkyrka tillbaka 360 000 kronor till bidragsgivaren Socialstyrelsen.

Men utgiften för resan finns där fortfarande för skattebetalarna.

Ekot berättar att en del bidragspengar gått till en ljusinstallation på torget i Fittja. Men det fick okej på förhand av Socialstyrelsen, säger pressekreterare Lennart Agén.

”Vi i jobbar mycket med belysning för att skapa trygghet”, poängterar han.

Det gör Botkyrka rätt i. Liksom alla andra kommuner som lyser upp, klipper ner snår, tömmer papperskorgar och forslar bilvrak från utsatta områden.

Men detta är en del av kommunernas vanliga arbete. När staten kommer med särskilda bidrag får de inte användas för att förstärka ordinarie verksamhet. Det ska vara något nytt och innovativt, vilket betyder att det blir en massa oprövat lullull.

Inte ens sådant som gjorts många gånger, som att satsa extra på fältassistenter, är bevisat välgörande mot brottsligheten, påpekar kriminologen Manne Gerell. Extra insatser som varar ett till tre år gör sällan någon skillnad, mer än för dem som får lön.

Specialinriktade statsbidrag skapar dessutom en enorm byråkrati. Men ministrar får förstås ett presstillfälle att verka kraftfulla.

Botkyrka är säkert inte ensamt om att ha slirat på användningen av statsbidraget mot nyrekrytering. Man har fått sammanlagt drygt 60 miljoner kronor under några år.

Men det stora problemet är de finns över 200 riktade stöd, 110 miljarder sammanlagt i fjol.

Den skulden faller på statsminister Ulf Kristersson, och alla hans företrädare i modern tid.

Bidragsberoende är inte bra för kommuner – Heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar