onsdag 26 juni 2024

Johan Attenius och islamisterna

 



Varför tillmötesgår S-toppen islamister?
Publicerad 27 jun 2024

Socialdemokraternas högste politiker i Göteborg höll tal under muslimsk massbön.

Nalin Baksi fruktar att kommunstyrelseordföranden legitimerar en extrem minoritet.

Häromveckan anordnades en muslimsk massbön i Slottsskogen i Göteborg, med anledning av högtiden Eid-al-adha. Arrangörerna, Göteborgs moské och Frölunda multikulturella förening, uppskattar att omkring 15 000 muslimer förenades i bönen.

En av alla som var där var kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), som också höll tal. Många kanske tycker att det är bra att högsta företrädaren för Göteborgs stad uppmärksammar och visar uppskattning för stadens muslimer. Själv säger Jonas Attenius i en intervju till Göteborgs-Posten:

”Det var väldigt roligt att träffa dem som var där. Det är viktigt för att jag representerar ju alla göteborgare i min roll, oaktat trosuppfattning, sexuell läggning eller vad det nu må vara. Jag representerar verkligen alla göteborgare.”

Attenius må se sig själv som en representant för alla göteborgare, men inser han inte vilka åsikter han legitimerar genom att hedra festen med sin närvaro? Som troende muslim och feminist undrar jag om kommunstyrelsens ordförande kan vara så naiv.

Mannen som ledde bönen, exempelvis, och som stod strax framför Jonas Attenius på scenen, var ingen mindre än Ahmed al-Mofty, en av mötets arrangörer och imam vid Göteborgs moské.

Ahmed al-Mofty har bland annat predikat: ”Profeten har sagt att om en kvinna lämnar sin mans säng utan anledning så kommer änglar förbanna henne ända till morgonen. Likaså en man som inte får sexbehov tillfredsställda, så kan den här mannen bete sig som vild människa eller bli mycket arg och okoncentrerad”.

Han har också varit ordförande för Islamiska informationsföreningen (IIF), som på sin hemsida tidigare skrivit att islam accepterar polygami och sämre arvsrätt för kvinnor. Dessutom har han träffat den kanadensiske hatpredikanten Bilal Philips, känd för sina avskyvärda åsikter om judar, shiamuslimer, kvinnor och homosexuella.


Som muslim och socialdemokrat blir jag förfärad.
Det hade räckt med en enkel googling för att Jonas Attenius skulle förstå att Göteborgs moské och dess ledning, där Ahmed al-Mofty sitter, är marinerad i islamism. Ville Jonas Attenius verkligen stå bakom honom? Vill Socialdemokraterna att Attenius legitimerar Ahmed al-Moftys syn på människor? Som muslim och socialdemokrat blir jag förfärad.

Statsminister Ulf Kristersson kritiseras dagligen av socialdemokrater för att hans regeringsunderlag bygger på stödet från högerextrema sverigedemokrater. Om Socialdemokraternas kritik skall vara trovärdig måste partiets företrädare se upp med vilka de väljer att stödja med sin närvaro. Jonas Attenius borde ha tagit reda på vem som var värd för festen, och tackat nej när han fått klart för sig att det var Ahmed al-Mofty.

I Sverige utgör islamistiska muslimer en minoritet. De är förvisso mycket aktiva i olika kulturella och politiska föreningar, och kämpar målmedvetet för att deras egna organisationer ska uppfattas som breda muslimska rörelser. Men islamismen är inte den breda mittenfåra inom islam som deras anhängare vill få oss att tro. Den är en isolerad totalitär ideologi som vill begränsa människors och i synnerhet kvinnors frihet.

Islamismen är inte den breda mittenfåra inom islam som deras anhängare vill få oss att tro.
Islamisterna strävar efter att muslimer i Sverige ska leva i ett parallellsamhälle under religiös kontroll. De muslimska skolorna och förskolorna är ett led i denna separation. Ytterst strävar de efter att sharialagarna från 600-talet ska införas i muslimska länder och gälla även för europeiska muslimer. Det skulle innebära att en kvinna i Sverige som vill kalla sig muslim samtidigt skulle avsäga sig rätten att bestämma vem hon ska gifta sig med eller rätten att få vårdnaden om barn efter en skilsmässa.

De flesta muslimer i Sverige uppfattar islamisterna som en liten och extrem religiös sekt. Jag tror verkligen inte att alla som deltog i Eid-al-adha-firandet i Slottsskogen är islamister. De gick dit för att känna gemenskap med andra muslimer.

Men när kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius visar sig på scenen tillsammans med välkända islamister bidrar han ändå till att legitimera dem som företrädare för muslimer i Sverige. Därmed stärker han islamisterna och försvagar den tillit till samhället som finns hos många svenska muslimer. Det visar ännu en gång att det saknas både kunskap och ryggrad i samhället, när det gäller islamismen och dess företrädare.

Nalin Baksi är psykiatrisjuksköterska och skribent på Expressens kultursida. Hon har tidigare varit socialdemokratisk riksdagsledamot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar