fredag 30 augusti 2024

COOP och slöddret



"Bästa elever och föräldrar – i dag blev jag hotad till livet"

Butikschefen på Stora Coop i Enköping vänder sig nu direkt till föräldrar och gymnasieelever i ett öppet brev där han uppmanar föräldrar att komma till butiken en lunch eller eftermiddag för att med egna ögon se hur illa vissa ungdomar beter sig. Läs hela brevet här!

Magnus Engblom, butikschef på Stora Coop i Enköping, vänder sig nu till föräldrar och elever för att få ett stopp på stök, hot och stölder i butiken.

2024-08-31



Bästa elever och föräldrar i Westerlundska gymnasiet


Jag skriver till er med anledning av att det nya läsåret precis har börjat och för att vår butik ligger i närhet till skolan. Det är fantastiskt på många sätt att ha en skola som granne och få möjlighet att välkomna alla trevliga ungdomar som kommer för att handla lunch och mellanmål etc. Därför är det med tungt hjärta jag och mina medarbetare tvingas konstatera att några missköter sig och att buset, stölderna, skadegörelsen, hoten och våldet har ökat snabbt och i en alarmerande omfattning den senaste tiden.

Det ska sägas på en gång att det är långt ifrån alla ungdomar som missköter sig, men det är tillräckligt många för att situationen har blivit ohållbar. Som det är nu tvingas vi att lägga stora resurser på att försöka upprätthålla ordningen i butiken samtidigt som vi in i det längsta vill undvika att behöva porta personer som missköter sig, tillkalla polis eller anmäla en ungdom för stöld.


”Idag blev jag hotad till livet”


Vår butik är en plats för alla och dit alla är välkomna. Den är samtidigt min och mina medarbetares arbetsplats dit vi går varje dag för att bygga en välsorterad butik, möta våra kunder på bästa sätt och skapa en välkomnande atmosfär. Att då, som häromdagen, få höra en medarbetare säga att ”idag blev jag hotad till livet”, känns oerhört olustigt, tungt och ledsamt. Det är ju självklart att ingen ska behöva arbeta under sådana förhållanden, att alla ska kunna känna sig trygga och uppskattade på sin arbetsplats liksom att alla ska känna sig välkomna och trygga då de besöker vår butik.


Tillsammans löser vi detta


För att så fort som möjligt komma till rätta med situationen har vi gått samman och skapat en kontaktring mellan, butiken, skolan, vaktbolag, polis och volontärer i syfte att snabbt kunna ta hand om ungdomar som hamnar fel. Utöver det är själva butiken kameraövervakad och all skadegörelse, langning, fusk med betalning, stöld, hot och våld polisanmäls alltid och utan undantag.

Jag tänker att det måste ligga i allas vårt intresse att vi skapar ett samhälle och i detta fall en butiksmiljö där vi alla känner oss välkomna och trivs. Som jag ser det är lösningen på problemen relativt enkelt, men den kommer inte av sig självt utan kräver att vi från olika håll arbetar tillsammans.

Våra önskemål till dig som ungdom och till dig som förälder


Vi har ett önskemål till dig som ungdom…


Vänta gärna utanför butiken om du inte har några ärenden eller ska handla. De allra flesta är som sagt skötsamma, har gott hjärta och skulle aldrig drömma om att stjäla, skada eller hota någon. MEN det vet inte alla som besöker butiken. Många av våra kunder och deras barn har tyvärr hunnit bli rädda för stora klungor med ungdomar som rör sig i butiken, busar och är högljudda. De vågar inte lita på att ni är snälla, utan hör bara hur ni låter och ser hur ni busar. Vi behöver alla visa respekt för varandra och tänka på hur vi beter oss och hur vi uppträder. Tänk ett varv extra på hur just du uppfattas av din omgivning, så att du inte skrämmer exempelvis barn och gamla.

…och ett önskemål till dig som förälder:


Prata gärna med din ungdom om hur vi vill att vårt samhälle ska vara och fungera och hur var och en av oss behöver vara och agera för att det ska bli verklighet. Du är också hjärtligt välkommen att besöka butiken, exempelvis under en lunch eller eftermiddag, för att med egna ögon se hur vår vardag ser ut. Med den inblicken blir det möjligtvis lite enklare att fortsätta dialogen med ditt barn.

Avslutningsvis vill jag och mina medarbetare åter understryka att de allra flesta ungdomar som besöker oss är väldigt skötsamma och trevliga och även i fortsättningen är mer än hjärtligt välkomna in i butiken. Vi ser också mycket fram emot att välkomna er till oss på praktik/prao, sommarjobb eller som medarbetare någon gång framöver. Till er andra, som vet med er att ni kan ändra beteende och agera lite mer trevligt, hoppas vi att med detta brev ha sått en insikt, medvetenhet och vilja till förändring. Vi vill ju gärna välkomna även er till oss framöver.

Tack för din uppmärksamhet!
Med vänlig hälsning
Magnus Engblom
Butikschef, Stora Coop Enköping



Stöket på Coop fortsätter – unga i grupper stjäl i butiken

Unga i stora klungor fortsätter att ta sig rätten att gå in i butiken och stjäla, bråka och hota personal. Situationen har blivit ohållbar och nu vänder sig butikschefen direkt till gymnasieelevernas föräldrar.

Magnus Engblom är butikschef på Stora Coop i Enköping. För att skapa en tryggare arbetsmiljö jobbar personalen inte ensamma och de har överfallslarm och kan kontakta vaktbolaget som kan vara där på fem minuter. Magnus Engblom lägger mycket tid och resurser på detta på grund av hot och stölder.

Magnus Engblom är butikschef på Stora Coop i Enköping. För att skapa en tryggare arbetsmiljö jobbar personalen inte ensamma och de har överfallslarm och kan kontakta vaktbolaget som kan vara där på fem minuter. Magnus Engblom lägger mycket tid och resurser på detta på grund av hot och stölder.

Stora Coop i Enköping upplever återkommande problem med gymnasieelever som stjäl, bråkar och hotar personal. Butikschefen Magnus Engblom har skrivit ett öppet brev till elevernas föräldrar om problemet.

Situationen har eskalerat, med ungdomar som kastar varor och skapar otrygghet för både personal och kunder. Snatteri och bråk sker inte bara under skoltider, utan även på kvällar och helger.

Butikschefen, Magnus Engblom, föreslår att konsekvenser borde införas för föräldrarna, som att ungdomar som snattar inte får ta körkort förrän de fyller 19. Han menar att alla vuxna har ett ansvar för ungdomarnas beteende.

Skolterminen har börjat och därmed börjar också en höst med farhågan att det ska bli bråk och stök och hot igen inne på Stora Coop i Enköping. Personalen tvingas så gott som varje dag uppleva obehaget när klungor om 30-40 ungdomar kommer från Westerlundska gymnasiet tvärs över gatan för att handla, men även för att högljutt stöka runt och snatta.

Förra hösten gick överfallslarmet vid sex tillfällen på en månad.

– Nu försöker vi stävja det. Våra medarbetare ska kunna jobba i lugn och ro utan att behöva bli hotade eller hamna i slagsmål med snattare, säger butikschef Magnus Engblom.

Han har skrivit ett öppet brev som riktar sig till föräldrar och elever på gymnasiet. Han tycker att det här är ett problem som alla vuxna har ansvar för.

– Det här har eskalerat och blivit otäckt. Ungdomar som kommer in och börjar kasta drickor och bananer mellan sig där drickor tappas och går sönder. Ungdomarna kanske inte tänker på hur de uppfattas. Men om man kommer i vägen kanske man kommer till skada, upplever en del kunder som blir rädda, framför allt barn och äldre.

Enligt Magnus Ekblom är det inte enbart på skolrasterna det är problem.

– Det är samma sak på kvällar och helger. Parkeringen här ute har blivit en ungdomsgård där det stökas och skräpas ned. Busshållplatsen till skolan ligger precis utanför parkeringen och det händer att vi har 120 ungdomar som står precis utanför vår butiksentré för att vänta på bussen.

Stora Coop i Enköping brottas med flera olika problem. Ungdomar som går på gymnasiet kommer in i butiken och snattar och är hotfulla mot personal. Kunder känner sig rädda. Dessutom finns det "snuskggubbar" som kommenterar den yngre kvinnliga personalen sexistiskt, berättar butikschefen Magnus Engblom.

– Det handlar ofta om att eleverna fuskar med att betala. De tar två drickor och betalar för en. När de ertappas svarar de "det är väl inte så farligt" Man vi har 3 000 kundbesök vare dag, så om alla skulle tycka att man inte behöver betala, då kan vi bli tvungna att höja priserna och vem ska betala för det. Det kan blir deras mamma och pappa som måste betala för att du stjäl.

De som åker fast är kaxiga. Det är då som personalen ibland hamnar i handgemäng med dem. Även föräldrar som blivit kontaktade av butikschefen har varit mindre trevliga.

– Tyvärr får jag inte alltid en bra respons tillbaka utan jag möts ofta av irritation och kommentaren "det var väl inte så farligt". En del försvarar det med att det är pojkstreck och tar det inte på allvar. Men enligt polisen är just snatteri en väg in i grövre brottslighet.

Magnus Engbloms 77 anställda tvingas lära sig att jobba med säkerhetsutrustning bara att kunna sköta sitt butiksjobb.

– Jag lägger väldigt mycket tid och resurser på att skapa en bra arbetsmiljö. Vi har mycket samtal kring otrygghet på jobbet. Personal har varit på rättegångar och jag har varit på flera rättegångar som har handlat om hot och våld i butiken.

Magnus Engblom tycker att något måste ske. Butikspersonal och kunder ska inte behöva acceptera det här.

– Det är ett gemensamt ansvar för oss vuxna för vilken typ av samhälle vi ska ha. Någon form av uppstyrning behövs. För allas trevnad. Vi har bra samarbete med skolan kommer diskutera med elever på dialogmöten.

Men det kommer inte stanna där. Föräldrar till ungdomar som begår brott i butiken, kan förvänta sig besök av polisen.

– Nytt för i år är att vi har tydligare kameraövervakning. Vi har bra samarbete med polis och vaktbolag. Så även om den som stjäl kommer undan just då, så kan det vara så att polisen står och knackar på dörren vid middagen där hemma vilket blir en otrevlig överraskning för föräldrarna.

Magnus Engblom tycker att det borde bli konsekvenser för föräldrarna.

– Det skulle behövas riktiga straff. Till exempel att om du åker dit för snatteri så får du inte ta körkort förrän du fyller 19. Om en EPA-traktor är rimmad, då blir det påföljd för mamman och pappan. Men om barnet snattar, då blir det inga konsekvenser.

Även gymnasieskolans rektor Daniel Hellström tycker att situationen är oacceptabel.

– Vi på skolan är fruktansvärt upprörda över att nästan myndiga eller omyndiga personer tar sig rätten att gå in i en butik för att stjäla, bråka och hota. Vi kommer hjälpa till att identifiera personer som polisen ber om hjälp kring.

– Det är skamligt hur ett antal personer uppför sig. De skulle aldrig göra detta om deras föräldrar var med. Det betyder ju att alla kan skilja på rätt och fel men väljer att göra fel. Jag anser att detta till stor del är något som vårdnadshavare har delansvar i. Vi som skola ska fostra men inte uppfostra, säger Daniel Hellström.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar