lördag 31 augusti 2024

Antisemitismen i Vänsterpartiet






Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar behöver ta bladet från munnen och göra upp med sin extrema falang.
Foto: Adam Ihse/TT

Hur kan man ens överväga att rösta på Vänsterpartiet? Att illröd socialism leder till allmänt armod, det vet vi säkert. Miljoner led och dog i Sovjetunionen och den ”socialistiska revolutionen” i Venezuela förstör i dag livet för miljoner människor där.

Men inte nog med det. Vänsterpartiet har svårt att ta avstånd från både antisemitism och militant nationalism.

I Malmö applåderar vice ordföranden för V, Orwa Kadoura, hyllningar till terrorstämplade palestinska organisationer, vilket Sydsvenskans Inas Hamdan förtjänstfullt har rapporterat om (24/7).

I Landskrona sprider en av Vänsterpartiets toppolitiker, Ali Hadrous, grovt judehat och hyllar terrorister. Han är också koordinator för en stödförening till den palestinska organisationen DFLP, som deltog i terrorattacken mot civila i Israel den 7 oktober.

Först när Sydsvenskan uppmärksammade detta häromdagen tog partiledningen ett samtal med Ali Hadrous, som först säger att han ska lämna sina kommunala uppdrag men sedan ändrar sig. Hadrous säger nu till Flamman att ”Nooshi Dadgostar har förstört hela partiet. Hon tar direkt upp grejer och fördömer dem, och det är på grund av en sådan inställning som Vänsterpartiet är svagt.”

I Göteborg har Vänsterpartiets ordförande i Angered, Kristofer Lundberg, deltagit i flera Palestinademonstrationer som leds av anhängare till Hamas. Stiftelsen Doku redovisar hans revolutionära linje, som han själv uttrycker så här: ”Vår solidaritet med motståndsrörelsen är att bekämpa våra egna regeringar men också att kräva att PFLP, DFLP och andra delar av motståndsrörelsen tas bort från terrorlistorna.”

Enligt Human Rights Watch finns starka bevis för att båda dessa grupperingar är skyldiga till brott mot mänskligheten den 7 oktober.

Listan över vänsterpartister med extrema åsikter kan göras mycket längre. Men medan det finns ett unisont motstånd mot våldsbenägna högerextremister, tillåts obehagliga utsvävningar på vänsterkanten.

Notera till exempel att samtliga partiordföranden – från S till SD – fördömde attacken mot ett möte, arrangerat av V och MP, i Gubbängen i våras. Men när just nämnde Kristofer Lundberg (V), var med och förstörde ett demokratiskt möte som vice statsminister Ebba Busch (KD) höll i Göteborg i april hördes inte ett knyst från oppositionspartierna till vänster.

Vänsterpartiets ledning har varit passiv, trots massiv kritik i spalterna och sociala medier under flera veckor efter de senaste avslöjandena. Även Magdalena Andersson (S) – som räknar in V i sitt regeringsunderlag – är pinsamt tyst. Håller inte S rent mot rasister och våldsverkare?

Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) från Malmö kommenterar i alla fall: ”Partiets ledning är helt tyst. Det är helt fucking sjukt”.

Ordföranden Nooshi Dadgostar tar dock inte ton när ledande företrädare i hennes parti går långt över gränsen. Egentligen förvånar det inte. Vänsterpartiet har en icke-demokratisk och antisemitisk svans sedan länge. När partiet demonstrerade på första maj förra året sålde kommunister sina skrifter nedanför scenen där Dadgostar talade. Hur hade inte reaktionerna blivit om nynazister hade haft bokbord framför Jimmie Åkessons talarstol?

”Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tar inte ton när ledande företrädare i hennes eget parti går långt över gränsen.”

På något vis verkar Vänstern komma undan med sin nationalism, populism och kommunism. Men deras revolutionära slagord under de röda fanorna är inte solidariska och internationalistiska. Idéerna leder till fattigdom och fientlighet.


Hur kan man ens överväga att rösta på detta parti?

Varför låter Nooshi terrorkramarna hållas?

Partiledaren Nooshi Dadgostar – ingen annan – måste tydligt och öppet göra upp med antisemitiska tendenser och terrorromantik inom Vänsterpartiet.

På Instagram skyller Kristofer Lundberg kriget i Kongo på ”sionismen”.

Så hände det igen. Inte i Malmö denna gång, utan i Göteborg. Kristofer Lundberg, ordföranden för Vänsterpartiet i Angered la ut bilder på hur han på en fana målar en beväpnad maskerad krigare för terrororganisationen PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse.

Trots att organisationen deltog i massakern mot israeliska civila den 7 oktober ifjol har Lundberg under sommaren också krävt att PFLP ska tas bort från terrorlistorna och förses med vapen, enligt Doku.

Kristofer Lundbergs målning fick en X-användare att rikta sig till Jonas Sjöstedt med en fråga: ”När ska du och Vänsterpartiets ledning ta ansvar för den utbredda antisemitismen och terrorromantiken inom partiet?”

Den förre partiledaren Sjöstedt, nu åter EU-parlamentariker, svarade snabbt. ”Det är en proisraelisk talepunkt, Vänsterpartiet är ett antirasistiskt parti som motsätter sig all antisemitism.”

Proisraelisk talepunkt?! Ja, om man tolkar begreppet ”proisraelisk” som att staten Israel har rätt att existera inom sina erkända gränser. Men den rätten är faktiskt även Vänsterpartiet för, även om riksdagsledamoten Ilona Szatmári Waldau blev utbuad vid en demonstation i Uppsala när hon påpekade detta och fördömde Hamas.

Inlägget med det egenmålade idolporträtten av en palestinsk terrorist har Lundberg nu raderat. Annat finns kvar.
Sjöstedt slirar. Och han borde ha rätt bra koll på kamrat Kristofer Lundberg. I somras delade nämligen Sjöstedt ut Vänsterpartiets Angeredspris till Enhetsfronten för Palestina. Den Fronten har lokalordförande Lundberg varit med om att starta. Och han syns flitigt i demonstrationer med banderoller som ”From the river to the sea, Palestine will be free”.

Inlägget med med det egenmålade idolporträttet av en palestinsk terrorist har Lundberg raderat. Men det finns annat kvar. I juli skrev han om inbördesstridernas Kongo:

”Sionistiska blodsdiamanter från Kongo finansierar folkmord både i Kongo och Gaza. Diamantaffärer stödjer sionistiska extremister. Diamantindustrins historia och dess kopplingar till den sionistiska staten är lång och sträcker sig till 1948.”

Malmövänsterns vice ordförande Orwa Kadoura har deltagit i demonstrationer där det på arabiska skanderats antijudiska ramsor. Han har även spridit en antisemitisk teckning på nätet. Bortplockad först när denna ledarsida avslöjat att den fanns.

Tidningen Dagens Etc har intervjuat ordförande för Vänsterpartiet i Malmö, Tove Karneryd, som närmast är urskuldande:

– Ja, han har gjort några problematiska delningar. Men det ska inte definiera honom. Det är inte det han är, säger hon.

Partisekreterare Aron Etzler är rakare i sitt skriftliga svar till Dagens Etc:

”I protesterna mot Israels fruktansvärda dödande har det ibland förekommit antisemitisk retorik. Jag vill vara väldigt tydlig med att antisemitism inte har någon plats i Vänsterpartiet.”

Det är förstås bra att Etzler ringer upp och förklarar läget för partimedlemmar som felar. I snart en månads tid har ju V-ledningen annars hävdat att det här med antisemitiska nidbilder är en ”lokal fråga”. Men det räcker inte.

Partiledare Nooshi Dadgostar borde ingående och öppet förklara att överseendet med antisemitism och terrorism måste få ett slut.




Ledare: V måste göra mer mot antisemitismen.
Av Emma Hedlin
Publicerad 31 augusti

Sydsvenskan/HD:s avslöjande om att Landskronapolitikern Ali Hadrous (V) spridit grov antisemitism engagerar både DN:s och Expressens ledarsidor.

DN tycker att det är ”uppenbart” att Vänsterpartiets ledning inte gör tillräckligt åt problemet. Det är visserligen bra att partiet inlett ett uteslutningsärende mot Hadrous, men mer måste göras.

”För avslöjandet är ju bara ett i mängden”, skriver ledaren.

Expressens ledare skriver att sommarens avslöjanden om att ”vänsterpartist efter vänsterpartist” spridit antisemitism är en ”otäck följetong”. Inte heller Expressen tycker att partiledningen gör tillräckligt.

”Partiledaren Nooshi Dadgostars reaktion liknar mest de tre japanska aporna: Ser inget, hör inget, säger inget.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar