tisdag 22 oktober 2024

Stadshotellet i Enköping akt 3E

 


En vädjan om att släppa hotellprestigen

Enköping behöver varken åttavåningshus eller halvtomma hotell, skriver insändargruppen i det de kallar en vädjan om ett poltiskt omtag i hotellfrågan för stattomten.

Vi som skriver detta inlägg och vädjar till våra politiker att göra ett prestigelöst omtag är "Enköpingspatrioter" av lite olika slag. Några av oss har politisk bakgrund från fem olika partier, några har engagemang i föreningar som särskilt månar om Enköpings historia, några har erfarenhet och kunskap inom stadsplanering och kulturhistoria.

Vi är alla ödmjukt medvetna om att det inte är lätt att hantera den komplicerade fråga som stattomtens framtid utvecklats till. De starka känslor som rivningen av gamla Stadshotellet väckte och frustrationen som följde och fortfarande finns över gropen är svårhanterliga. Vi tror dock fortfarande på att det ska gå att hitta en lösning som samlar de olika opinioner som finns.

Vi vill peka på några misstag som skett under processen och som lett till den nuvarande polariserade situationen:

● 1. Förslaget om att bygga ett åttavåningar högt hus vid torget strider uppenbart mot den fördjupade översiktsplanen för staden som ett enigt kommunfullmäktige stadfäste så sent som 2016. I den slogs fast att småstadskaraktären ska bevaras i stadens centrum. Påståendet i det nya förslag till detaljplan som föreligger att detta inte avviker från översiktsplanen framstår därför som arrogant och i högsta grad som odemokratiskt. Sakliga invändningar mot kulturmiljöutredningen har tidigare publicerats i EP.

● 2. Att de politiska partierna tillsynes eniga har utgått ifrån att det ska återuppstå ett hotell på tomten är föga diskuterat och förefaller mycket ogenomtänkt. Det gamla Stadshotellet hade tjänat ut som fungerande hotell redan 1984, vilket blev akut när Signalregementet S 1 skulle flyttas från Uppsala till Enköping. Inför detta utsattes kommunen för påtryckningar om att ett nytt hotell måste komma till för det ökade behov som skulle uppstå från militärens sida. Byggföretaget Skanska anvisades tomten där Astoria nu finns och hotellet byggdes.

Den ekonomiska bärigheten ifrågasattes dock varför kommunen nödgades ge en underskottsgaranti under de första åren. Det var året efter som kommunen sålde Stadshotellet. Från 1989 upphörde det helt att fungera som hotell. Det användes under 1990-talet bl a som flyktingförläggning.

Situationen 2024 är helt annorlunda när det gäller behovet av ytterligare hotellkapacitet i Enköping.

Det upprustade Park Astoria inom Best Western kedjan med 135 rum täcker behovet under 350 av årets 365 nätter. Detta faktum redovisades för kommunens företrädare inför att detaljplanearbetet påbörjades både av företrädare för Astoria och av konsultföretaget inom besöksnäringen Annordia som 2019 gjorde en marknadsanalys.

Annordias starka rekommendation var att en fördjupad analys behövdes för att fastställa volym, konceptuell inriktning och den ekonomiska bärigheten för ett eventuellt nytt hotell. Detta struntade kommunens företrädare i. Park Astoria fick beskedet att de inte var välkomna att delta i den inbjudan till markanvisningsavtal som senare slöts med Vi Invest.

Detta framstår som ett ödesdigert misstag.

Det är minst sagt häpnadsväckande att en kommun med öppna ögon gör en så marknadsingripande åtgärd att man är beredd att i ett slag fördubbla utbudet av hotellsängar i Enköping.

Det är faktiskt kommunen som "beställt" ett nytt hotell lika stort som Astoria genom avtalet med Vi Invest och därtill den skräddarsydda detaljplanen.

Hotellbranschen är speciell i den meningen att dess produkter – en säng för övernattning – varken kan lagras eller exporteras. Ett hotell i sig kan i begränsad utsträckning påverka kundtillströmningen.

Det är det omgivande samhällets attraktivitet och behov som avgör volymen övernattningar. Att Enköpings attraktion för övernattande besökare ska kunna fördubblas till 2028 är högst osannolikt. Mer sannolikt är att Enköpings centrum kommer att få två halvtomma hotell, båda med svag ekonomisk bärighet.

Som vi inledde och vår slutsats: Vi vill Enköpings bästa. Det är ännu inte försent.

Slå vakt om det unika i småstadskaraktären. Avbryt snarast möjligt avtalet med Vi Invest och lägg ner detaljplanearbetet.

Gör ett omtag. Lyssna till den starka medborgaropinionen som vi bara är en liten del av. Samarbeta istället för att motarbeta det lokala hotellföretaget som under 40 år tjänat kommunens besökare väl. Kommunen äger både stattomten och Westerlundska gården – utveckla därför och förstärk ett kulturkvarter nära torget och låt gärna parkerna – kommunens starkaste varumärke bli ett inslag.

Eva Emanuelsson, Anna-Lena Eriksson, Kjell Grip, Monica Hallgren, Åke Hedén, Annika Hedermo, Mats O Karlsson, Tomas Lagerwall, Göran Sjögren, Staffan Stenvall, Bengt Svensson, Percy Westerlund, Marja Östring


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar