lördag 20 maj 2023

Rasmus och Polisen


Rasmus på luffen var en fin film men Rasmus och Polisen ser ut
att bli mörk historia om maktmissbruk feghet och fiffel.

Det här är ett av många tecken på ideologisk korruption bland
ministrar och statssekreterare i de båda senaste regeringarna.



 
Politiskt krav på möte om polisen och Paludan

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm tidigare i år. Arkivbild.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm tidigare i år. 

Politiska påtryckningar låg bakom Polismyndighetens beslut att neka den högerextreme politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd, skriver Dagens Nyheter.

Nu kommer krav på ett extramöte i polisens insynsråd för att rikspolischefen ska svara på frågor.

– Vi måste gå till botten med detta. I ett första läge har jag skickat en förfrågan om ett extra insynsrådsmöte med rikspolischefen under kommande vecka, säger Rasmus Ling (MP), ledamot i riksdagens justitieutskott och i polisens insynsråd, till Dagens Nyheter.

– Vi behöver få ställa frågor om tillståndsgivningen generellt och om han har känt ett politiskt tryck.

I polisens insynsråd sitter representanter för alla riksdagspartier och rikspolischefen. Formellt är dess syfte att ge allmänheten insyn i polisverksamheten.

Enligt uppgifter till DN har polisen utsatts för påtryckningar av politiker från såväl den förra som den nuvarande regeringen för att inte ge demonstrationstillstånd till Paludan. En rad olika förvaltningsrätter har i sammanlagt tio domar gett polisen bakläxa för att ha nekat tillstånden.

Den förre justitieministern Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till tidningen: "Polisen informerade oss löpande om hur de hanterade och förberedde sig inför koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning."

Den nuvarande justitieministern Gunnar Strömmers (M) presstjänst skriver: "hur Polismyndigheten gjorde sin bedömning i den här frågan, är en fråga för myndigheten."


Polis bryter mot lagen – för att stoppa Paludan

Paludan kan vara klar med Sverige

Domstolar har gett Paludan rätt mot polisen tio gånger.

Påskkravallerna. Sedan påsken förra året har polisen försökt stoppa Paludans koranbränningar.

Domstolar rev upp polisens beslut tio gånger.

Ändå fortsatte de säga nej till Rasmus Paludans koranbränningar.

Enligt Dagens Nyheters granskning låg press från politiker och muslimska grupper bakom polisens agerande. 

Påsken 2022 präglades av kravaller runtom i Sverige, som reaktion på Rasmus Paludans koranbränningar. Bränningarna ledde också till hot mot Sverige från våldsbejakande islamister – och den orsakade problem med den svenska Natoansökan.

Sedan dess har polisen försökt stoppa Paludans sammankomster. Man har använt argument som risk för ordningsstörningar, att ansökan har kommit in för sent, resursbrist och annat. Allt har domstolar slagit ner på. I sammanlagt tio beslut har fem olika förvaltningsrätter gett Paludan rätt och polisen fel – ändå fortsatte polisen att försöka stoppa sammankomsterna.

Enligt Dagens Nyheters källor och dokumentation tidningen tagit del av har polisen fattat besluten under hård press från såväl den tidigare S-regeringen som nuvarande regering samt från olika muslimska grupper. 

– Det är just i sådana här lägen när trycket är hårt och det blåser politiska vindar som vi ska hålla hårt i lagboken. Men det gjorde vi inte, säger en av DN:s källor.

Ministrarna förnekar påtryckning
Polisen ska bland annat ha stoppat en koranbränning den 1 maj 2022 efter press från S-regeringen. Dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) förnekar uppgifterna om politiska påtryckningar.

”Det här är inget jag känner till. Polisen informerade oss löpande om hur de hanterade och förberedde sig för koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning”, skriver han i ett mejl. Även nuvarande justitieminister Gunnar Strömmer (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) förnekar att det skett någon politisk påtryckning.

– I vanliga fall hade en myndighetschef fått sluta efter så många felbedömningar, men polisen försöker överpröva domstolarnas beslut gång på gång eftersom de inte passar in i den karta som polisen ritat upp. Polisen har inte testat lagen, utan medvetet brutit mot den, säger en källa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar